Rămâi conectat

Sănătatea și natură

Păpădia şi efectele ei miraculoase

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Păpădia sau Taraxacum officinale este una dintre cele mai puternice plante cunoscute, care se găseşte în peste 100 de specii. Ea are numeroase utilizări medicinale. O găsim peste tot, de primăvara devreme până toamna târziu. Păpădia creşte foarte bine în toate regiunile ţării şi ne bucură ochii primăvara cu florile ei galbene. Floarea creşte singură pe o tulpină din care, atunci când este ruptă, va curge o substanţă lăptoasă. Perioada în care se poate găsi păpădia este mare, de primăvara timpuriu până toamna târziu. Păpădia este o sursă importantă de potasiu, sodiu, calciu, fosfor şi fier. Frunzele conţin o cantitate mai mare de vitamina A decât morcovii, de asemenea vitaminele B, C şi D.
lPăpădia este utilizată ca diuretic, laxativ, dar şi în prepararea cafelei
Păpădia are numeroase utilizări. Este un diuretic natural şi unii oameni consideră că rădăcina acestei plante, când este corect procesată, este cel mai bun laxativ. Specialiştii o folosesc cu succes în tratarea diverselor boli ale ficatului. Rădăcinile plantei sunt deseori prăjite şi se folosesc în prepararea unei băuturi similare cafelei sau ceaiului. Este, de asemenea, adăugată cafelei obişnuite pentru a-i îmbunătăţi acesteia parfumul. Sucul făcut din frunzele păpădiei este foarte util în cazurile de constipaţie, în creşterea secreţiei de fiere a bilei şi curgerea acesteia către ficat. Prin creştera secreţiei bilei poate determina modificarea metabolismului corpului. Sucul de păpădie este un tonic puternic pentru ficatul leneş datorită abuzului de alcool sau dietei severe. Ceaiul din frunze de păpădie uscate este, de asemenea, un bun laxativ. Partea verde a păpădiei se poate folosi în diferite reţete şi chiar în producerea vinului.
lFoarte bogată în potasiu, păpădia este un diuretic sigur
Specialiştii recomandă păpădia în tratamentul bolilor de ficat, chiar şi în cazurile extreme de ciroză. Este, de asemenea, utilizată pentru afecţiunile pancreasului, stomacului, splinei şi rinichilor. Păpădia este o sursă importantă de potasiu şi poate completa pierderile acestei substanţe datorate utilizării altor plante diuretice. Aceasta face ca păpădia să fie un diuretic sigur în cazurile de retenţie de apă. Această plantă este utilizată şi în cazurile de anemie şi hepatită şi poate ajuta la scăderea tensiunii arteriale. Păpădia poate, de asemenea, alina durerile reumatismale şi artrita.
lNu neglijaţi păpădiile în prepararea salatelor de primăvară
Păpădia se foloseşte şi în salate. Este bine ca frunzele să fie culese dimineaţa devreme, înainte ca floarea să se deschidă. Dacă sunt culese după înflorire, în timpul zilei, frunzele pot fi foarte amare. După ce sunt culese acestea sunt bine spălate în apă rece, la fel ca salata. Odată curăţate, ele trebuie uscate prin scuturare sau aşezându-le pe o hârtie curată. Cu cât se recoltează mai târziu, spre toamnă, cu atât mai bine. Plantele de primăvară sunt mai bune la salată decât cele din vară.
lIată o minunată reţetă de salată:
Spălaţi două mâini de frunze verzi de păpădie, adăugaţi salata verde, castraveţi, ceapă, puţin oţet de mere cu miere şi un strop de ulei de măsline. În afară de salată, frunzele verzi se pot folosi şi ca ingrediente ale sandvişurilor, împreună cu puţină sare ca substituent al salatei. Valoarea nutritivă a păpădiei constă în conţinutul ridicat de vitaminele A, B şi C.
lMod de preparare:
Ceai
Turnaţi o cană de apă fiartă peste 2 linguriţe de păpădie, fierbeţi un minut. Lăsaţi 15 minute la infuzat, apoi strecuraţi. Pentru un tratament cu păpădie beţi 2 căni pe zi timp de cel puţin 6 săptămâni. Pentru a veni în sprijinul tratamentului, consumaţi o porţie de salată de păpădie cel puţin o dată pe săptămână.
Amestec de ceaiuri
Amestecaţi o linguriţă de păpădie, 1/2 linguriţă de flori de porumbar, 1/2 linguriţă de mentă şi 1/2 linguriţă de viorele. Beţi o cană dimineaţa şi una seara pentru tratamentul contra reumatismului.
Cataplasme
Turnaţi o cantitate mică de apă fierbinte peste 3 linguri de rădăcină de păpădie; fierbeţi 5 minute. Zdrobiţi până obţineţi o pastă. întindeţi pasta pe o bucată de pânză şi aplicaţi pe încheietura care vă doare. Acoperiţi cu un prosop.
Sirop de păpădie
Turnaţi o cană de apă fiartă peste 2 linguriţe de frunze de păpădie şi 2 linguriţe de rădăcină de păpădie; fierbeţi un minut. Lăsaţi la infuzat 15 minute, apoi strecuraţi. Fierbeţi apoi împreună cu 5 uncii de zahăr până devine sirop. Turnaţi într-un borcan cu capac etanş şi consumaţi o lingură pe zi.
lPrecauţii utile pentru anumite afecţiuni
În cazurile de ulcer şi gastrită, păpădia este bine să fie folosită cu precauţie deoarece poate cauza o supraproducţie de acid gastric. Sucul care se găseşte în tulpini poate provoca celor sensibili alergii. Cei care au probleme de retenţie de apă trebuie să consulte un medic înainte de a utiliza această plantă pentru a verifica nivelul de potasiu.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Sănătatea și natură

Sănătatea și natură

Nanoroboții ar putea fi cheia nemuririi: Un cunoscut om de știință afirmă că în curând oamenii vor avea o speranță de viață de până la 1000 de ani

Bera Larisa

Publicat

în

Nanoroboții ar putea fi cheia nemuririi: Un cunoscut om de știință afirmă că în curând oamenii vor avea o speranță de viață de până la 1000 de ani Nemurirea este o idee ancestrală care a fascinat omenirea de-a lungul secolelor. În căutarea sa, mulți au explorat diverse metode, dar futurologul Raymond Kurzweil consideră că am […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea