Papa Leon al XIV-lea: Cine este și ce spunea papa Francisc despre el
Papa Leon al XIV-lea: Cine este și ce spunea papa Francisc despre el
A doua zi de coclav, 8 mai 2025, Cardinalul american Rovert Prevost a fost ales noul papă. Și-a ales numele pontifical de Leon al XIV-lea.
Este primul papă american din istoria Bisericii Catolice și face parte din Ordinul Sf. Augustin. Clopotele bazilicii Sfântul Petru au răsunat în tot Vaticanul. Noul succesor al Sfântului Petru a apărut la balconul bazilicii şi a rostit prima sa binecuvântare apostolică.
Cardinalul Robert Prevost are 69 de ani și este originar din Chicago. El a fost ales succesor al papei Francisc de către Colegiul Cardinalilor joi, 8 mai 2025.
Prevost și-a petrecut o mare parte din timp servind în Peru și deține atât cetățenia SUA, cât și a statului Peru. Leon al XIV-lea este un lider cu experiență globală, și-a petrecut o mare parte din carieră ca misionar în America de Sud și, cel mai recent, a condus un puternic birou al Vaticanului pentru numirile episcopale. Se așteaptă ca el să continue reformele papei Francisc.
Citește și: Robert Francis Prevost, originar din SUA, este noul Papă: Va purta numele de Papa Leon al XIV-lea
Într-un interviu acordat Vatican News la scurt timp după ce a devenit conducătorul Dicasterului pentru Episcopi, Prevost a spus: „Încă mă consider misionar. Vocația mea, ca a oricărui creștin, este să fiu misionar, să proclam Evanghelia oriunde s-ar afla cineva.”
Francis și Prevost au fost colegi de clasă la seminarul Uniunii Teologice Catolice din Chicago din 1978 până în 1982. De asemenea, amândoi au lucrat la Roma la începutul anilor 2000
„Experiența mea cu cardinalul Prevost a fost că nu este un fanfaron”, spunea papa Francisc. „Este foarte calm, dar extrem de inteligent și extrem de plin de compasiune.”
Părintele Francisc a fost întrebat care sunt speranțele sale pentru următorul papă, oricine ar fi el.
„Cred că, unindu-ne ca și comunitate creștină, suntem capabili să citim semnele vremurilor și să ne dăm seama ce trebuie să facem ca biserică”, a spus Francisc.
Prevost este văzut ca un progresist în multe probleme sociale. Per total, mulți îl consideră un centrist.
La fel ca papa Francisc, Prevost a petrecut timp îmbrățișând grupuri marginalizate, cum ar fi săracii.
„Este o persoană foarte sensibilă și preocupată să permită tuturor să aibă un cuvânt de spus”, spunea papa Francisc.
Ales în a doua zi de conclav
Fum alb a ieşit joi seara pe coşul de deasupra Capelei Sixtine, la Vatican, care a anunţat alegerea celui de-al 267-lea papă de către conclav, un semnal care fost aclamat de oamenii aflați în Piaţa Sfântul Petru.
La sfârşitul conclavului, noul suveran pontif s-a retras în aşa-numita „Cameră a lacrimilor”, adică sacristia Capelei Sixtine, unde a îmbrăcat pentru prima dată veşmintele papale – pregătite în trei mărimi – cu care s-a prezentat mulţimii de credincioşi.
Radioteleviziunile din lumea întreagă care au fost prezente joi în Piaţa Sfântul Petru din Roma pentru a acoperi din punct de vedere mediatic conclavul papal au folosit serviciul de internet Starlink, în contextul întreruperii telecomunicaţiilor în jurul Capelei Sixtine, informează agenţia de presă ANSA.
Robert Francis Prevost, fișă biografică
Robert Francis Prevost s-a născut pe 14 septembrie 1955, la Chicago (Illinois, Statele Unite ale Americii). În 1977, a intrat în noviciatul Ordinului Sfântului Augustin (OSA), în Saint Louis. Pe 29 august 1981, a depus jurămintele solemne. A studiat la Uniunea Teologică Catolică din Chicago, obţinând o diplomă în teologie.
La vârsta de 27 de ani, a fost trimis de Ordin la Roma, pentru a studia dreptul canonic la Universitatea Pontificală Sfântul Toma de Aquino (Angelicum). A primit hirotonirea preoţească pe 19 iunie 1982. A obţinut licenţa în 1984, fiind apoi trimis să lucreze în misiunea Chulucanas, în Piura, Peru (1985-1986).
În 1987, i-a fost acordat doctoratul cu teza: „Rolul priorului local în Ordinul Sfântului Augustin”. În acelaşi an, a fost ales director al vocaţiilor şi director al misiunilor provinciei augustiniene „Maica Bunului Sfat” din Olympia Fields, Illinois, Statele Unite ale Americii. În 1988, a fost trimis în misiunea din Trujillo, Peru, ca director al proiectului comun de formare a aspiranţilor augustinieni din Vicariatele din Chulucanas, Iquitos şi Apurímac.
În arhidieceza de Trujillo a fost vicar judecătoresc (1989-1998) şi profesor de drept canonic, patristic şi moral în Seminarul Major „San Carlos e San Marcelo”.
În 1999, s-a întors la Chicago şi a fost ales prior provincial al provinciei „Maica Bunului Sfat” din arhidieceză. Doi ani şi jumătate mai târziu, a fost ales prior general al Ordinului Augustinian şi a îndeplinit două mandate până în 2013.
La 3 noiembrie 2014, Papa Francisc l-a numit administrator apostolic al diecezei de Chiclayo, Peru, ridicându-l la demnitatea de episcop şi atribuindu-i dieceza titulară de Sufar. Pe 7 noiembrie, a luat posesia canonică a diecezei în prezenţa nunţiului apostolic James Patrick Green; a fost hirotonit episcop pe 12 decembrie, în catedrala diecezei sale.
Robert Prevost a slujit ca episcop de Chiclayo din 26 noiembrie 2015. În martie 2018, a devenit al doilea vicepreşedinte al Conferinţei Episcopale Peruviene.
Papa Francisc l-a numit membru al Congregaţiei pentru Cler în 2019 şi membru al Congregaţiei pentru Episcopi în 2020.
La 15 aprilie 2020, a fost numit administrator apostolic al diecezei de Callao.
La 30 ianuarie 2023, Papa Francisc l-a numit prefect al Dicasterului pentru Episcopi şi preşedinte al Comisiei Pontificale pentru America Latină.
A fost creat şi proclamat Cardinal de Papa Francisc în Consistoriul din 30 septembrie 2023.
Membru al Dicasteriilor pentru Evanghelizare, Doctrina Credinţei, Biserici Orientale, Cler, Institutele de Viaţă Consacrată şi Societăţile de Viaţă Apostolică, Cultură şi Educaţie, Texte legislative; al Comisiei Pontificale pentru Statul Cetăţii Vaticanului.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin
Alegeri prezidențiale 2025: Curtea Constituţională a validat rezultatele primului tur de scrutin Curtea Constituţională a validat, vineri, 9 mai 2025, cu unanimitate de voturi, rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale. Curtea Constituțională a României (CCR) a respins ca neîntemeiată a cererea de anulare a alegerilor formulată de Sebastian-Constantin Popescu, candidatul Partidului Noua Românie. Citește și: […]
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025
Val de frig peste România: Ploi, lapoviță și ninsori în mai multe zone ale țării. Prognoza meteo pentru 10-15 mai 2025 ANM a emis vineri dimineața o informare meteo vreme deosebit de rece, brumă, precipitații mixte la munte, valabilă în intervalul 10-15 mai 2025. Citește și: Cum va fi VREMEA în România până la începutul […]
FOTO | A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate
A nins pe Transfăgărășan: Operațiunile de deszăpezire în vederea redeschiderii, suspendate În noaptea de joi, 8 mai 2025 spre vineri, 9 mai 2025 a nins din nou pe Transfăgărășan. Citește și: VIDEO | Stânci periculoase îndepărtate de pe Transfăgărășan: Operațiune spectaculoasă. Pregătiri pentru redeschidere Un nou strat de zăpadă, de aproximativ 10 centimetri, s-a așternut […]