Rămâi conectat

Ştirea zilei

Panouri fotovoltaice pentru 240 de gospodării neelectrificate din Alba. Oameni care toată viața lor au avut lumină de la lămpașul pe petrol vor avea energie verde

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Circa 240 de gospodării neelectrificate din Alba, în programul de instalare a panourilor fotovoltaice derulat de AFM • Oameni care toată viața lor au avut lumină de la lămpașul pe petrol sau generatoarele pe benzină, vor avea energie verde de la panourile fotovoltaice

Pentru majoritatea dintre noi este atât de banal să apeși pe un comutator să se facă lumină sau să conectezi la priză un frigider sau o mașină de spălat pentru ca acestea să-și facă treaba încât ni se pare aproape incredibilă situația în care supraviețuiesc oamenii din aproape 240 de gospodării din județul Alba care nu au avut niciodată curent electric în casă.

Oameni care încă luminează întunericul nopții cu lămpașul și folosesc generatoare pe benzină pentru a-și alimenta electrocasnicele. Oameni care nu mai speră că electricitatea secolului XXI le va ajunge în gospodării. Pentru a face lumină și în aceste case, Administrația Fondului pentru Mediu a lansat Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate, neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice. Prima dată limită a fost iulie acest an, dar recent s-a prelungit sesiunea de depunere a dosarelor de finanțare până la data de 11 octombrie 2019.

Scopul programului îl reprezintă creşterea eficienţei energetice, îmbunătăţirea calităţii aerului şi reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră prin producerea de energie electrică din surse regenerabile la locuinţele situate la cel puţin 2 km faţă de reţeaua naţională de distribuţie a energiei electrice şi prin reducerea utilizării combustibililor convenţionali.

Programul se adresează unităților administrativ-teritoriale care se regăsesc în lista potenţialilor beneficiari pentru care se pot depune cereri de finanțare, numărul de gospodării şi sumele alocate acestora, publicate pe site-ul AFM. Suma alocată sesiunii de finanțare pentru acest an este de 230 de milioane de lei. Finanţarea nerambursabilă acordată de AFM este în procent de 100% din valoarea cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 25.000 de lei inclusiv TVA, pentru fiecare sistem fotovoltaic care deserveşte o gospodărie. Finanţarea se acordă eşalonat, în interiorul perioadei de valabilitate a contractului de finanţare şi pe măsura implementării proiectului.

În cadrul unei sesiuni de finanţare, solicitantul poate depune o singură cerere de finanţare pentru o parte sau pentru toate gospodăriile cuprinse în lista potenţialilor beneficiari publicată pe site-ul AFM. Pentru fiecare gospodărie se poate obţine finanţare o singură dată.

*Vreo 240 de gospodării neelectrificate, la o primă strigare, în județul Alba

Inițial, pentru județul Alba, Administrația Fondului pentru Mediu a prognozat că un număr de 240 de gospodării neelectrificate necesită instalarea de panouri fotovoltaice pentru producerea de curent electric necesar iluminării gospodăriilor. Ulterior, planurile de la București nu s-au mai potrivit cu cele din teritoriu, unele gospodări fiind abandonate în ultimii 2-3 ani, deci numărul beneficiarilor s-a redus.
Așa se prezintă și situația comunei Bucerdea Grânoasă unde AFM a calculat nu mai puțin de 78 de beneficiari, în cătunele Cornu, Pădure și Pînca.

Primarul din Bucerdea grânoasă, Ioan Aldea, ne spune însă că numărul beneficiarilor este mult mai mic – 26 potențiali, dintre care doar 21 sunt eligibili, restul de 5 gospodării fiind la o distanță mai mică de 2 km de rețeaua de curent electric, deci sunt neeligibili.

Primarul Aldea spune că AFM a făcut prognoza pe o documentație depusă de administrația locală Bucerdea Grânoasă pentru extinderea rețelei de curent electric, acum 8 ani, iar de atunci populația a scăzut dramatic în zonele vizate. Edilul spune că oamenii din aceste cătune nu au avut niciodată curent electric, aceștia descurcându-se pe generatoare cu benzină sau cu lămpașe pe petrol. ”Așa au fost de pe vremea colectivizării, de pe vremea lui Ceaușescu și mai nou, în cei 30 de ani de democrație. Nu a avut interes nimeni să extindă rețeaua de curent electric până acolo, nu a fost interes economic. Sunt oameni de toate vârstele, și tineri și mai în vârstă. Trăiesc din agricultură. Faptul că înscrierea în program s-a prelungit până în octombrie mă face să-mi mai pierd puțin din entuziasm, sper să nu fie un proiect care moare”, mai spune primarul Aldea.

Primarul din Baia de Arieș, Traian Pandor, spune că au fost depuse 21 de dosare pentru instalarea de panouri fotovoltaice pentru 21 de beneficiari, din marginea orașului sau din cătunele Cioara de Sus, Sartăș, Simulești. ”Am dus ceva muncă de convingere cu unii dintre ei, care se temeau de nou, nu știau ce o să se întâmple cu asemenea aparatură. Le-am explicat, s-au bucurat la final că măcar lumină să aibă în case pe panouri fotovotaice. Majoritatea au generatoare pe benzină, alții doar cu lămpaș se luminează, iar aceștia din urmă nu au mașini de spălat, frigidere, sau orice aparat care funcționează băgat în priză. Sunt și tineri, sunt și bătrâni, toți trăind din creșterea animalelor sau agricultură. Pentru că programul s-a amânat până în octombrie, mai căutăm și mai identificăm potențiali beneficiari”, a explicat pentru Ziarul Unirea primarul Pandor.

Primarul din Gîrda de Sus, Marin Vârciu, spune că are 9 beneficiari, din Dealul Ordâncușii.

”Oamenii din zonă nu au curent, nu au avut niciodată și sunt slabe speranțe ca electricitatea să se mai extindă până la ei deoarece comunitatea este din ce în ce mai mică, sunt care abandonează gospodăriile și se mută la șes, pentru un trai mai simplu. Oamenii se descurcă cu generatoarele pe benzină sau cu lămpașe pe petrol. Consiliul local a aprobat proiectul, toată documentația necesară și am trimis-o la CJ Alba”, explică Marin Vârciu.

Conform estimărilor Administrației Fondului pentru Mediu, în următoarele localități ar urma să fie instalate panouri fotovoltaice, cu numărul de beneficiari aferent: Baia de Arieş – Baia de Arieş – 7, Baia de Arieş – Cioara de Sus – 4, Baia de Arieş – Sartăş – 3 , Baia de Arieş – Simuleşti – 7, Bucerdea Grânoasă – Cornu – 21, Bucerdea Grânoasă – Pădure – 19, Bucerdea Grânoasă – Pînca – 38, Cenade – Capu Dealului – 8, Gârda de Sus – Dealu Ordâncuşii – 9, Hopârta – Silivaş – 1, Horea – Dârleşti – 20, Horea – Petreasa – 8, Horea – Zânzeşti – 15, Întregalde – Ilieşti – 8, Întregalde – Mărineşti – 5, Întregalde – Popeşti – 5, Meteş – Isca – 4, Meteş – Poiana Ursului – 6, Mirăslău – Decea – 20, Mogoş – Valea Barnii – 2 , Râmeţ – Boţani – 1, Râmeţ – Cheia – 16, Râmeţ – Valea Uzei – 2, Râmeţ – Vlădeşti – 3, Sâncel – Sâncel – 5, Vadu Moţilor – Burzeşti – 1, Vadu Moţilor – Dealu Frumos – 2.

*Montarea panourilor fotovoltaice, fără autorizație de construire!

Începând cu data de 27 iunie 2019, persoanele interesate să-și monteze panouri fotovoltaice nu mai sunt nevoite să cheltuie bani și să piardă timp pentru obținerea autorizației de construire întrucât prin Legea nr. 117/2019 pentru modificarea și completarea Legii nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcții s-a eliminat obligativitatea deținerii unei astfel de autorizații.

Potrivit noilor prevederi legale, montarea panourilor fotovoltaice pentru producerea de energie electrică și/sau panouri solare pentru încălzirea apei este permisă fără ca proprietarul clădirii să obţină autorizaţia de construire, însă primăriile trebuie anunţate referitor la modificările aduse locuinţei, înaintea începerii lucrărilor. Modificarea actului normativ a fost inițiată de Ministerul Mediului, la propunerea Administrației Fondului pentru Mediu, pentru a debloca Programul privind instalarea sistemelor de panouri fotovoltaice pentru producerea de energie electrică, în vederea acoperirii necesarului de consum și livrării surplusului în rețeaua națională și Programul privind instalarea de sisteme fotovoltaice pentru gospodăriile izolate neracordate la rețeaua de distribuție a energiei electrice.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie

Unirea Ziarul

Publicat

în

Performanță pentru eleva Elisa Jeler, de la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, calificare la etapa națională a Olimpiadei de religie Elisa Jeler, elevă în clasa a VI-a B, la Școala Gimnazială „Avram Iancu” Alba Iulia, a participat recent la etapa județeană a Olimpiadei de religie, cultul baptist, unde a obținut locul I, reușind să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea