Rămâi conectat

Actualitate

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în 2022, spun experții: Virusul ar putea deveni endemic

Publicat

în

Pandemia de Covid-19 s-ar putea încheia în 2022, spun experții: Virusul ar putea deveni endemic

Sfârșitul pendemiei de Covid-19 pare a se întrezări, după aproape doi ani de la izbucnirea acesteia. Experți spun că virusul își va pierde statutul pandemic, în mare parte datorită creșterii ratelor globale de vaccinare și dezvoltării de tratamente antivirale care vor deveni tot mai răspândite anul viitor, relatează CNBC.

Virusul va deveni în schimb „endemic”, scăzând în cele din urmă în severitate și așezându-se pe fundalul vieții obișnuite de zi cu zi. Tulpini diferite de influență au urmat modele similare pe parcursul ultimelor secole, de la pandemia de gripă spaniolă din 1918 la cea de gripă porcină din 2009.

Covid va rămâne probabil periculos după sfârșitul pandemiei – precum gripa, care a ucis 62.000 de oameni în SUA între octombrie 2019 și aprilie 2020, conform Centrului de Control și Prevenire a Bolilor (CDC).

Electrica Furnizare Discount

Dar fără alte evoluții majore, viața „normală” post-pandemie ar putea veni curând. Iată la ce ne putem aștepta în anul următor și după:

Covid ar putea deveni mult mai sezonier

Odată endemic, Covid nu-ți va mai dicta deciziile zilnice la fel de mult, după cum a spus miliardarul filantrop Bill Gates în postarea pe blog de sfârșit de an de săptămâna trecută.

Bolile endemice circulă în multe părți ale lumii, dar tind să provoace îmbolnăviri moderate deoarece oamenii au imunitate după infectări precedente sau vaccinare. Ți-ar putea provoca tuse și guturai, dar dacă vei fi la zi cu vaccinarea vei fi suficient de protejat de boală severă sau spitalizare.

Ca și alte virusuri respiratorii, Covid va avea vârfuri în unele perioade din an – cel mai probabil în toamnele reci și iarna, ceea ce va însemna că sezoanele de gripă și Covid vor coincide cu regularitate.

Când te vei îmbolnăvi, vei fi sfătuit să porți mască și să stai acasă

Dacă virusul va deveni mai sezonier, purtarea măștii în transportul public și la interior în timpul sezonului de Covid va deveni normă – potențial și în birouri, apreciază Shaun Truelove, epidemiolog infecționist la Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health și membru în The Covid Scenario Modeling Hub, o echipă de cercetători care face prognoze Covid.

Se vor putea menține și alte strategii familiare de prevenire, ca spălarea mâinilor și păstrarea distanțelor în împrejurări de risc ridicat.

„Nu va trebui să venim neapărat cu noi intervenții [de prevenire a Covidului]”, spune dr. Timothy Brewer, profesor de epidemiologie la UCLA Fielding School of Public Health. „Va trebui doar să facem o treabă mai bună cu lucrurile despre care știm că funcționează”.

Pentru aceasta, Truelove speră că oamenii „își vor asuma puțin mai multă responsabilitate și vor sta acasă când vor fi bolnavi”. Aceasta ar însemna să lucrezi de acasă dacă ai simptome, dar ești apt de muncă, sau să-ți iei o zi liberă când știi că ai nevoie să te odihnești.

Testele ar putea deveni mai ieftine și mai accesibile

La începutul lui decembrie, președintele Joe Biden a anunțat un plan de a cere companiilor private de asigurări să acopere costurile testelor rapide Covid-19 pentru acasă.

Planul nu este perfect, spun experții, deoarece nu toți își pot permite să aștepte rambursarea, iar responsabilitatea de a formula o plângere va reveni clienților. Testele aprobate de Food and Drug Administration sunt larg disponibile acum, dar costă 20 de dolari kitul.

În alte țări poți face un test rapid gratis, model despre care experții spun că ar putea fi introdus și în SUA.

Mai mulți copii vor putea fi vaccinați anti-Covid

Pe 2 noiembrie au devnit eligibili pentru vaccin copiii între 5 și 11 ani. Numai în decembrie au fost vaccinați șapte milioane, a spus luni la o conferință de presă dr. Rochelle Walensky, directoarea CDC.

Cei care au copii sub cinci ani s-ar putea întreba când eligibilitatea se va putea extinde și asupra lor. Oamenii de știință lucrează în prezent pentru a formula un răspuns, determinând dozajul corespunzător pentru fiecare grupă de vârstă. Este ceva important. O doză prea mare ar putea da efecte secundare nedorite, iar una prea mică nu ar proteja cu eficacitate copilul.

Pfizer anticipează că va avea date despre vaccinul pentru această grupă de vârstă până la sfârșitul anului și că ar putea avea autorizarea federală la începutul lui 2022. Cercetătorii de la Moderna nu vor avea destule date comparabile până la mijlocul lui ianuarie.

Rapelurile anuale ar putea deveni o realitate

Luni, Walensky a desemnat boosterele drept cea mai bună apărare împotriva amenințării noilor variante Covid ca omicron. Există posibilitatea să aveți nevoie de rapeluri Covid cu regularitate. Unii experți consideră că vaccinurile Covid ar putea deveni anuale, întocmai ca acelea împotriva gripei.

Ar putea fi un lucru bun: dacă vor continua să apară noi variante Covid, rapelul din fiecare an poate fi îndreptat împotriva variantei dominante la momentul respectiv.

Dar ar putea fi dificilă convingerea oamenilor să dea curs procedurii. Era dificil și să-i faci pe oameni să se vaccineze în fiecare an împotriva gripei: numai 48% dintre americani o făcuseră în ultimul sezon de gripă dinainte de Covid, conform CDC, care recomandă vaccinul anti-gripal anual pentru toți cei de peste 6 luni.

„Într-o pandemie, oamenii pot accepta anumite lucruri. Dar dacă vorbim despre un vaccin regulat în afara unei perioade de pandemie, nu cred că oamenii vor fi mai dornici să accepte”, a spus miercuri pentru CNBC Ali Ellebedy, profesor asociat de patologie și imunologie la Washington University School of Medicine din St. Louis.

Sursa: stiripesurse.ro

Publicitate

Actualitate

AMENDĂ din partea ANPC pentru Kaufland și alte două mari reţele comerciale cunoscute: Alimente periculoase au fost retrase de pe raft

Publicat

în

AMENDĂ din partea ANPC pentru Kaufland și alte două mari reţele comerciale cunoscute: Alimente periculoase au fost retrase de pe raft

La Kaufland România SCS, cu punctul de lucru în sos Alexandriei nr 152 sector 5 București, controlul a fost efectuat că urmare a unei reclamații cu privire la comercializarea produsului ambalat în caserolă, „Ouă de la bunica” cu termenul de valabilitate expirat. Produsul nu se află expus la comercializare și nici în depozitul unității, dar reclamația a fost confirmată, conform documentelor verificate.

Din extinderea controlului, s-au găsit expuse la comercializare următoarele produse: cartofi roșii România ambalați în plasa a 5 kg, cu dimensiuni diferite, necalibrate; mandarine vrac și ambalate la plasa a 1kg, cu pete maronii neconforme lovituri mecanice, consistentă modificată, necoapte de culoare verde; castraveți vrac, consistentă moale; aripi de curcan, congelate, cu arsuri de congelare.

Electrica Furnizare Discount

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 5.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a următoarelor produse: legume, fructe 40 kg/ 300 lei, carne pasăre congelată 3 kg/ 80 lei, conform art. 55(1) d și e din OG 21/92.

La Mega Image, cu punctul de lucru din strada Petre Ispirescu, Nr. 86, Sector 5, București, controlul a venit după o reclamație legată de calitatea produsului „Carne tocată amestec porc și vită Gusturi Românești”. Produsul “Carne tocată amestec porc și vită Gusturi românești” nu se află la comercializare și nici în depozitul societății, ultima intrare a produsului a fost în dată de 25.01.2022, iar ultima vânzare s-a efectuat în dată de 25.01.2022, conform documentelor atașate. Din extinderea controalelor s-au constatat următoarele: “Salam de biscuiți cu rahat de post” produs de S.C. Diaco Prod, ce prezența la examenul organoleptic modificări de aspect, culoare, miros, prezența de mucegai pe zona extinsă, fiind improprii consumului uman; agregate frigorifice (congelator) neigienizate, având resturi de etichete și ambalaje, precum și acumulări excesive de gheață pe pereții vitrinei; vitrină de expunere fructe și legume, ambalate sau vrac, prezintă prezența masivă de praf, resturi alimentare, zone cu urme de rugină, ventilatoare cu depuneri grosiere de impurități.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare 15.000 lei și s-a dispus măsura de oprire definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produsului “salam de biscuiți” 2 kg/ 44,8 lei, conform art. 55(1) e din OG 21/92. Totodată s-a dispus măsura de oprire temporară a comercializării produselor în vitrina de legume fructe vrac și ambalate.

La Carrefour România, cu punctul de lucru în str. Mihail Sebastian, Nr. 88, Sector 5, București, controlul a fost efectuat că urmare a reclamației cu privire la achiziționarea unor produse la oferta, pentru care nu s-au aplicat la casă de marcat, discounturile promovate la raft, aspecte ce se confirmă la momentul controlului. Din verificările efectuate la momentul constrolului, s-au constatat următoarele: la raionul fructe legume au fost identificate fructe (pepeni, banane, kiwi, pepene galben, mandarine, clementine) ce prezentau lovituri mecanice, grad avansat de coacere, prezența mucegaiului de culoare albă, deshidratare; legume (țelina, rădăcina de țelina, varză albă, varză roșie, roșii) ce prezentau modificări organoleptice, lovituri mecanice, deshidratare severă; produse alimentare (iaurt cremos cu bucăți de cocoș, marca Muller) expus spre comercializare având dată durabilității minimale depășită, respectiv 21.01.2022.

Societatea a fost sancționată contravențional cu amendă în valoare de 8.000 lei și s-a dispus oprirea definitivă de la comercializare și retragerea din circuitul consumului uman a produselor ce prezentau deficiențe.

Citește mai mult

Actualitate

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

Publicat

în

Molnupiravir, prima pastilă anti-COVID, ajunge luni în România. Ce categorii de pacienți vor beneficia de acest medicament

50.000 de cutii cu Molnupiravir ajung luni în România, a anunțat joi, 27 ianuarie, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila.

”Luni vin în România 50.000 de cutii Molnupiravir. Pfizer ne-a pus multe condiţii, nu am reuşit cu ei. Ne cereau să facem un fond naţional prin care să despăgubim eventualele victime pentru administrarea acestui medicament, nu erau precizări legate de dimensiunea fondului.

Electrica Furnizare Discount

Ne vedem de treabă, asta e situaţia, în weekend, extindem centrele de recoltare a probelor la nivelul ţării”, a spus Rafila, potrivit Antena 3.

Pastila anti-Covid Molnupiravir poate fi administrată pacienţilor cu risc crescut şi simptomaticilor. În SUA, Administrația pentru Alimente și Medicamente a aprobat medicamentul la finalul anului 2021 pentru a fi utilizat de urgență în tratamentul pacienților adulți infectați cu Covid-19.

Medicamentul antiviral al Merck, dezvoltat împreună cu Ridgeback Biotherapeutics, s-a dovedit că reduce spitalizările şi decesele cu aproximativ 30% într-un studiu clinic la care au participat pacienți cu risc ridicat, aflaţi la începutul bolii.

*Notă: fotografie cu caracter ilustrativ din arhiva ZiarulUnirea.ro

sursa: ziare.com

Citește mai mult

Actualitate

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

Publicat

în

COVID exista în Europa cu MULTE săptămâni înainte de diagnosticarea primului caz, conform unui studiu din Norvegia

COVID exista deja în Europa cu câteva săptămâni înainte de primele cazuri confirmate, susține un studiu norvegian. Studiul a fost posibil în Norvegia pentru că aici sunt stocate eșantioane de sânge prelevate de la femei însărcinate.

Oamenii de știință de la Spitalul Universitar Akershus de lângă Oslo au identificat un rezultat pozitiv la coronavirus într-o probă de sânge prelevată de la o femeie însărcinată la 12 decembrie 2019 și spun că aceasta a fost probabil infectată la sfârșitul lunii noiembrie sau la începutul lunii decembrie, scrie Mediafax.

„Descoperirile noastre schimbă istoria epidemiei de coronavirus atât în Norvegia, cât și în lume”, a declarat Anne Eskild, profesor și medic șef la Akershus. „De fapt, am găsit patru din cele 1.500 de teste efectuate pe femei însărcinate care au fost pozitive înainte ca primul caz din Franța să fie diagnosticat”, a declarat ea pentru Euronews.

Electrica Furnizare Discount

Cazuri similare pneumoniei au fost identificate în Wuhan, China, în decembrie 2019, iar pe 12 ianuarie 2020 autoritățile chineze au împărtășit secvența genetică a noului coronavirus. Potrivit Eurosurveillance, primele trei cazuri europene au fost confirmate în Franța la 24 ianuarie 2020, după simptome apărute cu doar câteva zile mai devreme.

În mai 2020, s-a raportat că un alt pacient francez, tratat pentru pneumonie în spital la 27 decembrie 2019, a fost testat pozitiv pentru COVID-19. Profesorul Eskild spune că cercetările sale arată că virusul exista cu mult înainte de aceste cazuri din Franța: „concluzia este că, din moment ce femeile din zona noastră provin din toată lumea, este posibil ca virusul să se fi aflat peste tot în lume înainte ca autoritățile din China să anunțe epidemia”.

În Norvegia, tuturor femeilor însărcinate li se prelevează probe de sânge pentru a se verifica dacă au infecții cu transmitere sexuală. Probele sunt păstrate în mod anonim, în scopul monitorizării unor potențiale boli infecțioase și, prin urmare, au fost puse la dispoziția cercetătorilor care au analizat originile răspândirii COVID-19 în națiunea nordică. „Probabil că sunt puține alte țări care au acces la eșantioane de sânge stocate la nivel de populație și, prin urmare, există puține sau deloc alte studii retrospective”, explică Eskild. Descoperirile echipelor au fost publicate în revista Cambridge University Press epidemiology and infection.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare