PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare: Ce e adevărat și ce e fals?
PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare: Ce e adevărat și ce e fals?
Neliniștea a început să cuprindă și România. Oamenii se întreabă dacă trebuie să-și facă provizii sau ce vom face dacă rămânem în beznă 2 săptămâni.
Ce e adevărat din aceste știri zvonuri și ce nu? Andreea Orosz a discutat cu Cătălin Gomboș de la veridica.ro.
Cătălin Gomboș: Mi se pare greu de crezut că la nivelul întregii Uniuni Europene poate fi o pană de curent masivă care să dureze două săptămâni. Mi se pare greu de crezut că nu există niște mecanisme de siguranță, că rețelele nu sunt separate la un moment dat, chiar dacă la nivelul unei țări poate să pice o rețea întreagă. Acest lucru s-a întâmplat în cazul Italiei.
CITEȘTE ȘI: Soluția pentru a evita PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare
În plus, e tonul alarmist, „urmează să aibă loc”. Dacă se știe că urmează să aibă loc ceva înseamnă că se iau imediat măsurile ca să fie prevenit acel ceva. Astfel de pene de curent au fost de-a lungul ultimilor ani. Au fost câteva masive în Statele Unite în 2003 și în 2011. În Italia a fost una care a afectat și Elveția tot prin 2003. În Venezuela le-a căzut la un moment dat tot sistemul. Au fost diferite motive. La un moment dat s-a vorbit chiar și de atacuri cibernetice. A fost exprimată îngrijorarea că ar putea avea loc la un moment dat un atac cibernetic masiv împotriva rețelelor de electricitate. Însă niciodată nu s-a știut din avans acest lucru. Aici a fost primul semnal de alarmă.
Reporter: Și totuși știrea s-a rostogolit și la noi. Fiecare și-a adaptat-o. Unii spun că pana de curent va veni doar la noi și trebuie să ne facem provizii, să ne facem rezerve. Ce le-ați spune celor care au tresărit când au citit titlul și nu s-au dus mai departe și nu au trecut prin filtru și verificări, așa cum facem prin prisma meseriei?
CG: Să se pregătească în aceeași măsură în care se pregătesc pentru marele cutremur despre care ni se spune că va veni de câteva zeci de ani, cutremur în perspectiva căruia se fac și exerciții masive în România. Am văzut că se declanșează alarmele sau se fac tot felul de centre de triaj, exerciții cu autoritățile și cu instituțiile care ar trebui să reacționeze atunci. Este recomandat, dar nu știu cât de multă lume face acest lucru, ca fiecare dintre noi să avem un pachet de cutremur cu mâncare, cu apă. La fel de posibil cum este cutremurul e și o mare pană de curent. Însă nu cred că o pană de curent, indiferent cât de mare ar fi, poate să producă o așa o catastrofă încât să dispară alimentele din magazine și viața să își înceteze curgerea firească. Bineînțeles că întreaga societatea va fi afectată într-o anumită măsură în cazul în care va avea loc așa ceva, dar nu cred că este cazul de panică. Nu s-a întâmplat niciodată. Nici măcar atunci când au fost acele pene masive de curent electric nu s-a întâmplat să moară cineva de foame sau de sete.
Rep: Celor care ne ascultă să le amintim de unde a început. Ca orice fake news perfect pornește de la un sâmbure de adevăr împachetat. Care e sâmburele de adevăr în această știre?
CG: Sâmburele de adevăr este că Austria ia într-adevăr în serios posibilitatea unui blackout. Chiar ministrul austriac al Apărării a spus atunci când și-a preluat mandatul la începutul lui 2020 că printre amenințările pentru care ar trebui să se pregătească, să fie gata, amenințările la care ar trebui să răspundă armata austriacă, amenințări ipotetice, este și cea a unei pene de curent.
Astfel încât armata face anumite exerciții. A dat inclusiv acele recomandări pe care le primim și noi în cazul cutremurelor, că ar fi bine ca oamenii să aibă o mică rezervă în casă pentru că, ipotetic, teoretic, este posibil ca această pană de curent să dureze câteva zile. Însă este vorba doar de niște exerciții. După ce a apărut prima oară în presă la începutul anului 2020, a fost reluat subiectul de la un simplu exercițiu de pregătire și o simplă recomandare generală, s-a rostogolit și a fost sucită informația la modul că ministrul austriac al Apărării a avertizat că urmează. Prima oară eu am auzit varianta chiar de la mama mea asta. Auzise că urmează o pană de curent de curent de două săptămâni și cum ne pregătim pentru ea. Era speriată.
Rep: Pe de altă parte mai e o chestiune ce se întâmplă în țările occidentale. Ei iau foarte în serios aceste pregătiri. La noi și simulările de cutremur sunt luate mai în derâdere. Noi niciodată nu stăm să studiem, chit că se fac campanii. Cred că e important să le explicăm ascultătorilor de ce aceste campanii de pregătire sunt ceva obișnuit și luat în serios în străinătate.
CG: Pentru că este absolut normal să te pregătești. Experiența trecutului o arată. Chiar și țările dezvoltate, țările care au aparate de intervenție extrem de bine puse la punct, care au putere financiară, pot fi lovite de catastrofe de diverse naturi, fenomene naturale sau pene de electricitate ca aceasta, destul de rău. Iar impactul poate fi major. Mă gândesc de exemplu la cât de tare a lovit Katrina Statele Unite, deși americanii erau și sunt obișnuiți cu uraganele pentru că s-au confruntat de-a lungul timpului cu ele, dar nu au avut niciodată ceva de o asemenea amploare. Ține de logică că vor mai urma cutremure majore în zonele unde sunt falii seismice.
Ține de logică că acum cu schimbările climatice uraganele vor fi mai intense. Să ne gândim la un caz cu care ne confruntăm de doi ani cu toții, pandemia de coronavirus. Au existat nenumărate avertizări, iar printre riscurile de securitate luate în calcul de diferite state, precum Marea Britanie, riscul unei pandemii globale era considerat printre cele mai mari. Se știa că o să vină. Oamenii de știință avertizaseră că va veni o pandemie majoră.
Și totuși, anumite măsuri care ar fi trebuit luate înainte de acea pandemie, cu lanțuri de aprovizionare, cu niște rezerve de materiale de prim ajutor, nu au fost luate așa cum ar fi trebuit și de aceea a și fost lovită întreaga planetă atât de tare de pandemie. Nu au știut ce să facă. Probabil că la următoarea vom ști și nu va mai avea același impact devastator. La fel este și cu astfel de posibile evenimente, cum este o pană de curent majoră. Ea poate să vină la un moment dat și este mult mai bine să fim pregătiți ca să știm ce facem.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial
Facebook, Instagram, Threads și WhatsApp au picat miercuri seara în România. Probleme tehnice, raportate la nivel mondial Facebook, Instagram și WhatsApp au picat în România, miercuri seara, în jurul orei 19.00, fiind raportate probleme la nivel mondial. Utilizatorii pot cu greu să posteze și să trimită mesaje. Miercuri seara, utilizatorii din România au raportat probleme […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitateacum 3 zile
9 decembrie: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana
-
Opinii - Comentariiacum 2 zile
10 decembrie: Ziua internațională a drepturilor omului
-
Actualitateacum 4 zile
8 decembrie – Ziua Constituției României
-
Oameni şi locuriacum 2 zile
10 decembrie: Sfinții Mucenici Mina, Ermoghen și Eugraf, pomeniți în calendarul creștin ortodox
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
11 decembrie – Ziua internațională a munților
-
Sportacum 4 zile
ACSM Codlea – Metalurgistul Cugir 0-2 (0-1) | Dublă Bura, „roș-albaștrii” au spart gheața în deplasare