Rămâi conectat

Actualitate

PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare: Ce e adevărat și ce e fals?

Publicat

în

PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare: Ce e adevărat și ce e fals?

Neliniștea a început să cuprindă și România. Oamenii se întreabă dacă trebuie să-și facă provizii sau ce vom face dacă rămânem în beznă 2 săptămâni.

Ce e adevărat din aceste știri zvonuri și ce nu? Andreea Orosz a discutat cu Cătălin Gomboș de la veridica.ro.

Cătălin Gomboș: Mi se pare greu de crezut că la nivelul întregii Uniuni Europene poate fi o pană de curent masivă care să dureze două săptămâni. Mi se pare greu de crezut că nu există niște mecanisme de siguranță, că rețelele nu sunt separate la un moment dat, chiar dacă la nivelul unei țări poate să pice o rețea întreagă. Acest lucru s-a întâmplat în cazul Italiei.

CITEȘTE ȘI: Soluția pentru a evita PANA de curent care ar putea lovi Europa în perioada următoare

În plus, e tonul alarmist, „urmează să aibă loc”. Dacă se știe că urmează să aibă loc ceva înseamnă că se iau imediat măsurile ca să fie prevenit acel ceva. Astfel de pene de curent au fost de-a lungul ultimilor ani. Au fost câteva masive în Statele Unite în 2003 și în 2011. În Italia a fost una care a afectat și Elveția tot prin 2003. În Venezuela le-a căzut la un moment dat tot sistemul. Au fost diferite motive. La un moment dat s-a vorbit chiar și de atacuri cibernetice. A fost exprimată îngrijorarea că ar putea avea loc la un moment dat un atac cibernetic masiv împotriva rețelelor de electricitate. Însă niciodată nu s-a știut din avans acest lucru. Aici a fost primul semnal de alarmă.

Electrica Furnizare Discount

Reporter: Și totuși știrea s-a rostogolit și la noi. Fiecare și-a adaptat-o. Unii spun că pana de curent va veni doar la noi și trebuie să ne facem provizii, să ne facem rezerve. Ce le-ați spune celor care au tresărit când au citit titlul și nu s-au dus mai departe și nu au trecut prin filtru și verificări, așa cum facem prin prisma meseriei?

CG: Să se pregătească în aceeași măsură în care se pregătesc pentru marele cutremur despre care ni se spune că va veni de câteva zeci de ani, cutremur în perspectiva căruia se fac și exerciții masive în România. Am văzut că se declanșează alarmele sau se fac tot felul de centre de triaj, exerciții cu autoritățile și cu instituțiile care ar trebui să reacționeze atunci. Este recomandat, dar nu știu cât de multă lume face acest lucru, ca fiecare dintre noi să avem un pachet de cutremur cu mâncare, cu apă. La fel de posibil cum este cutremurul e și o mare pană de curent. Însă nu cred că o pană de curent, indiferent cât de mare ar fi, poate să producă o așa o catastrofă încât să dispară alimentele din magazine și viața să își înceteze curgerea firească. Bineînțeles că întreaga societatea va fi afectată într-o anumită măsură în cazul în care va avea loc așa ceva, dar nu cred că este cazul de panică. Nu s-a întâmplat niciodată. Nici măcar atunci când au fost acele pene masive de curent electric nu s-a întâmplat să moară cineva de foame sau de sete.

Rep: Celor care ne ascultă să le amintim de unde a început. Ca orice fake news perfect pornește de la un sâmbure de adevăr împachetat. Care e sâmburele de adevăr în această știre?

CG: Sâmburele de adevăr este că Austria ia într-adevăr în serios posibilitatea unui blackout. Chiar ministrul austriac al Apărării a spus atunci când și-a preluat mandatul la începutul lui 2020 că printre amenințările pentru care ar trebui să se pregătească, să fie gata, amenințările la care ar trebui să răspundă armata austriacă, amenințări ipotetice, este și cea a unei pene de curent.

Astfel încât armata face anumite exerciții. A dat inclusiv acele recomandări pe care le primim și noi în cazul cutremurelor, că ar fi bine ca oamenii să aibă o mică rezervă în casă pentru că, ipotetic, teoretic, este posibil ca această pană de curent să dureze câteva zile. Însă este vorba doar de niște exerciții. După ce a apărut prima oară în presă la începutul anului 2020, a fost reluat subiectul de la un simplu exercițiu de pregătire și o simplă recomandare generală, s-a rostogolit și a fost sucită informația la modul că ministrul austriac al Apărării a avertizat că urmează. Prima oară eu am auzit varianta chiar de la mama mea asta. Auzise că urmează o pană de curent de curent de două săptămâni și cum ne pregătim pentru ea. Era speriată.

Rep: Pe de altă parte mai e o chestiune ce se întâmplă în țările occidentale. Ei iau foarte în serios aceste pregătiri. La noi și simulările de cutremur sunt luate mai în derâdere. Noi niciodată nu stăm să studiem, chit că se fac campanii. Cred că e important să le explicăm ascultătorilor de ce aceste campanii de pregătire sunt ceva obișnuit și luat în serios în străinătate.

CG: Pentru că este absolut normal să te pregătești. Experiența trecutului o arată. Chiar și țările dezvoltate, țările care au aparate de intervenție extrem de bine puse la punct, care au putere financiară, pot fi lovite de catastrofe de diverse naturi, fenomene naturale sau pene de electricitate ca aceasta, destul de rău. Iar impactul poate fi major. Mă gândesc de exemplu la cât de tare a lovit Katrina Statele Unite, deși americanii erau și sunt obișnuiți cu uraganele pentru că s-au confruntat de-a lungul timpului cu ele, dar nu au avut niciodată ceva de o asemenea amploare. Ține de logică că vor mai urma cutremure majore în zonele unde sunt falii seismice.

Ține de logică că acum cu schimbările climatice uraganele vor fi mai intense. Să ne gândim la un caz cu care ne confruntăm de doi ani cu toții, pandemia de coronavirus. Au existat nenumărate avertizări, iar printre riscurile de securitate luate în calcul de diferite state, precum Marea Britanie, riscul unei pandemii globale era considerat printre cele mai mari. Se știa că o să vină. Oamenii de știință avertizaseră că va veni o pandemie majoră.

Și totuși, anumite măsuri care ar fi trebuit luate înainte de acea pandemie, cu lanțuri de aprovizionare, cu niște rezerve de materiale de prim ajutor, nu au fost luate așa cum ar fi trebuit și de aceea a și fost lovită întreaga planetă atât de tare de pandemie. Nu au știut ce să facă. Probabil că la următoarea vom ști și nu va mai avea același impact devastator. La fel este și cu astfel de posibile evenimente, cum este o pană de curent majoră. Ea poate să vină la un moment dat și este mult mai bine să fim pregătiți ca să știm ce facem.

Publicitate

Actualitate

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Publicat

în

IMM-urile pot depune cererile pentru compensarea facturilor: Descarcă CEREREA

Într-o postare pe pagina personală de Facebook, Virgil Popescu anunță că IMM-urile trebuie să depună deja cererile pentru compensarea facturilor. În cazul în care acestea nu sunt transmise la timp, furnizorii nu vor putea aplica măsura de compensare.

Totodată, ministrul a mai precizat că începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare.

„IMPORTANT! Începând de astăzi IMM-urile trebuie să depună cererea pentru compensarea consumurilor de energie electrică și/sau gaze naturale! Dacă cererea nu va fi transmisă furnizorii nu vor aplica măsura de compensare!

Electrica Furnizare Discount

Cererea poate fi descărcată de aici: http://energie.gov.ro/ordin-decontare/

Ordinul pentru aprobarea procedurii şi termenelor de decontare a sumelor aferente schemei de compensare, documentele în baza cărora se realizează decontarea, precum şi alte măsuri necesare aplicării prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr.118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021 – 2022, precum şi pentru completarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/1996 privind acordarea de facilităţi persoanelor care domiciliază sau lucrează în unele localităţi din Munţii Apuseni şi în Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării” a fost publicat în Monitorul Oficial!”, a scris ministrul.

Cine beneficiază de compensarea facturilor

Virgil Popescu anunță totodată că plafonarea prețurilor urmează să fie aplicată la toți consumatorii casnici, spitale publice și private, dar și în unitățle de învățământ. El a mai adăugat că pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 202.

„Începând cu data de 1 noiembrie 2021, furnizorii de energie electrică și/sau gaze naturale aplică în facturile emise schema de compensare!

• PLAFONAREA PREȚURILOR se va aplica la toți consumatorii casnici, spitale publice și private definite conform Legii nr. 95/2006, unităţi de învăţământ publice și private definite conform Legii educaţiei naţionale nr. 1/2011, creșe, organizaţii neguvernamentale, unitățile de cult astfel cum sunt reglementate de Legea nr. 489/2006 și furnizori publici şi privaţi de servicii sociale prevăzute în Nomenclatorul serviciilor sociale.

• Pe lângă prețul plafonat, aproximativ 70% dintre consumatorii casnici vor beneficia și de schema de compensare, pentru lunile noiembrie 2021-martie 2022, cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă de 0,68 lei/kwh la energie electrică, respectiv cu luarea în considerare a unui preţ de referinţă al gazului natural de 125 lei/Mwh.

Cantitățile de energie pentru care se acordă compensație:
– 300 kwh/lună – 1500 kWh energie electrică pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)
– echivalentul în kWh a 1000 m3 de gaze naturale pentru întreaga perioadă ( noiembrie 2021 – martie 2022)

IMPORTANT: Se acceptă o abatere în favoarea beneficiarului compensaţiei de maximum 10%”, a mai adăugat ministrul.

Surse: capital.ro

Citește mai mult

Actualitate

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Publicat

în

Alexandru Rafila, despre noile măsuri în privința Omicron: „N-o să prevină transmiterea, o să o întârzie”

Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, a anunțat sâmbătă, că măsurile luate în privința tulpinei africane nu pot împiedica transmiterea bolii.

„Aș vrea să vă spun că, acum, nu este cazul de alte măsuri restrictive.

Acestre măsuri n-o să prevină transmiterea, o să o întârzie. E bine că știm, putem să ne pregătim. Când se pune probleme unei emergențe, atunci măsurile vor fi adaptate.

Electrica Furnizare Discount

Acum, pentru o săptămână, nu știu dacă se vor lua alte măsuri. Lumea trebuie să renunțe la călătoriile în zonele de risc. Pun probleme serioase la intrarea în țară”, a spus Alexandru Rafila.

Sursa: stiripesurse.ro

Citește mai mult

Actualitate

Sindicaliștii EUROPOL anunță un PROTEST MASIV al polițiștilor: Executivul NU le va plăti sumele restante ca urmare a tăierilor din anul 2010

Publicat

în

Sindicaliștii EUROPOL anunță un PROTEST MASIV al polițiștilor: Executivul NU le va plăti sumele restante ca urmare a tăierilor din anul 2010

Sindicaliștii de la EUROPOL anunță un protest masiv al polițiștilor, asta pentru că Executivul nu le va plăti, nici în anul 2022, sumele restante ca urmare a tăierilor din anul 2010.

”Aceasta este întrebarea care ar trebui să fie pe buzele fiecărui poliţist în această perioadă. Negocierile politice pentru formarea majorităţii guvernamentale au avut drept unic scop împărţirea „ciolanului” pentru clientela politică flămândă.

Vedem că respectarea Legii este facultativă în „Statul de drepţi” al preşedintelui Iohannis şi asta pentru că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, votată de toate partidele care acum formează majoritatea (PNL, PSD, UDMR), se intenţionează a fi suspendată şi în anul 2022. Cu alte cuvinte, sute de mii de bugetari vor rămâne în continuare cu inechităţile şi discriminările salariale pe care din 2010, tot guvernanţii le-au generat.

Electrica Furnizare Discount

Despre pensiile militare nu se scoate un cuvânt, în condiţiile în care rezerviştilor nu le-a mai fost indexată pensia nici măcar cu inflaţia galopantă din ultimii 2 ani. Personajele politice marcante, în mod populist, plasează pensiile militare în afara sistemului public de pensii cu scopul evident de a nu aplica majorarea procentuală promisă pensionarilor civili.

Ne-a ajuns cuţitul la os. Nu mai acceptăm să fim bătaia de joc a Guvernului. Nu mai acceptăm să fim folosiţi pe post de mercenari ai interdicţiilor aplicate în numele „COVIDULUI”. NU mai acceptăm să îndeplinim sarcini pe care nu le avem în fişa postului. NU mai suntem dispuşi să rămânem fraierii sistemului bugetar, în timp ce pentru alte categorii bugetare, Legea salarizării deja se aplică în integralitate.

În 2017, PSD-ul, aflat la guvernare, ne-a spus că noi nu contăm. Ne-a spus că prioritate în acordarea drepturilor salariale o au medicii şi cadrele didactice. Am înţeles şi am aşteptat spăşiţi să ne vină rândul la „normalitate” şi decenţă salarială. Însă cu toţii am fost înşelaţi de noul Guvern PNL, care la finalul lunii decembrie 2020 a hotărât să facă economie tot pe spatele nostru, al poliţiştilor şi rezerviştilor MAI.

Poliţiştii nu vor salarii mărite, ci vor doar plata acelor drepturi prevăzute încă din anul 2017 în Legea salarizării. Din 2007 poliţiştii nu au mai avut parte de măriri salariale. Norocul nostru a fost creşterea salariului minim pe economie, pentru că altfel, aveam şi acum salariu de 1100 lei, cum era în 2013.

Facem un apel către toţi poliţiştii, sindicalizaţi sau nesindicalizaţi, să participe activ la programul de proteste pe care l-am pregătit, ca un ultim semnal de alarmă înaintea blocării activităţii. Vă reamintim că medicii şi-au obţinut drepturile salariale şi majorări doar prin oprirea activităţii, cadrele didactice au avut zeci de mii de oameni în stradă, grefierii şi-au apărat pensiile de serviciu prin refuzul de a mai intra în şedinţele de judecată, inclusiv magistraţii, care au acelaşi regim al interdicţiilor, au întrat în „grevă” pentru a protesta faţă de atacurile concertate asupra Justiţiei.

De la cei tineri până la cei cu experienţă, de la agenţi la ofiţeri, de la cei cu funcţii de execuţie la cei cu funcţii de conducere, cu TOŢII trebuie să arătăm că suntem indispensabili într-o societate. De aceea vă cerem să distribuiţi masiv programul protestelor şi să participaţi activ la aplicarea măsurilor de protest, după cum urmează:

1. Începând cu 1 decembrie 2021, să manifestaţi indulgenţă maximă faţă de cetăţenii care săvârşesc contravenţii şi să sancţionaţi în primul rând cu AVERTISMENT scris/verbal;

2. În perioada 1-31 decembrie să completaţi notificările către unităţi în care să vă exprimaţi dezacordul de a mai efectua ore suplimentare şi de a mai îndeplini sarcini anti-covid pe care nu le aveţi în fişa postului, începând cu 1 ianuarie 2022;

3. Să fiţi prezenţi la protestele care vor avea loc:

> în 13-15 dec 2021 în faţa Prefecturilor (urmează să nominalizăm punctual judeţele şi datele, în funcţie de disponibilitatea colegilor de a participa la protest);

> în data de 16 dec 2021 între 10:00 – 14: 00 în faţa MAI;

> în data de 17 dec 2021 între 10:00-12:00 în faţa sediului PSD, între 12:00-14:00 în faţa sediului PNL iar între 14:30-16:00 în faţa sediului UDMR.

Va fi pentru prima dată când poliţiştii vor protesta în faţa sediilor partidelor politice care asigură guvernarea ţării şi asta pentru a le aduce aminte că Legea 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, pe care au votat-o toate partidele, trebuie să fie aplicată fără nicio excepţie, de la 1 ianuarie 2022.

Viitorul ne aparţine!

Echipa Sindicatului EUROPOL”, arată cei de la EUROPOL.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare