Palatul Principilor din Alba Iulia, viitor spaţiu expoziţional avangardist. Proiectul Ligiei Vlasa, declarat câștigător
Palatul Principilor din Alba Iulia, viitor spaţiu expoziţional avangardist. Proiectul depus de Ligia Vlasa, declarat câștigător
Institutul pentru Politici Publice în parteneriat cu Primăria municipiului Alba Iulia a organizat, în perioada 7-31 martie 2017, concursul de idei pentru transformarea și reintroducerea în circuitul urban a unui important sit istoric (Palatul Principilor) nefuncțional în prezent, dar cu potențial de revitalizare. Votul online al proiectelor înscrise în concursul de idei s-a încheiat.
Cele trei proiecte supuse jurizării și votului public au fost: ”Palatul Principilor – Viral, o structură manifest”; ”Palatul Principilor – Simbol istoric și cultural, provocare contemporană”; ”Palatul Principilor – Spațiu expozițional avangardist”, toate proiectele fiind propuse de tineri albaiulieni. În urma votului online și a jurizării proiectelor înscrise în concursul de idei pentru transformarea și reintroducerea în circuitul urban a Palatului Principilor, propunerea ”Spațiu expozițional avangardist” (înscrisă de Ligia Vlasa, fostă elevă a Liceului de Arte ”Regina Maria” Alba Iulia) a fost desemnată câștigătoare.
În documentul redactat și depus de Ligia Vlasa, accentul cade pe conținutul și tematica viitoarelor expoziții. Acestea ar trebui să fie ”purtătoare de semnificație, comunicatoare pentru privitor, spații de petrecere a timpului liber și să ofere alternative pentru mediile educaționale formale. (…) Propun spațiile expoziționale avangardiste, spații care explică idei științifice, care comunică optim informații socio-culturale, mulate bine pe structura societății. De exemplu, o sferă interactivă creată de NASA, ”SOS” (Science On a Sphere, Știința într-o sferă), care dă senzația că Pământul, animat de patru video-proiectoare, chiar plutește în acel spațiu”.
Tehnologia digitală, spațiile ludice expoziționale, spațiile colective participative, spațiile verzi, conservate și folosite ca atare sunt doar câteva dintre ”firele conductoare” prin care autoarea propune revitalizarea Palatului Principilor. Aceste propuneri din proiectul câștigător vor fi luate în considerare în cadrul documentației de proiectare ”Conservarea, restaurarea și valorificarea durabilă a ansamblului Palatul Principilor din Alba Iulia“, realizată de SC K&K Studio de Proiectare SRL în cadrul unui contract încheiat cu Primăria municipiului Alba Iulia.
Contractul vizează ansamblul Palatul Principilor, mai puțin corpul E (cel din spatele statuii ecvestre lui Mihai Viteazul), acesta fiind inclus într-un proiect de restaurare depus de municipalitate, finanțat în cadrul POR 2014-2020, și care a trecut recent de etapa de evaluare (proiectul a primit 95 din 100 de puncte).
Administrația locală albaiuliană se află așadar foarte aproape de momentul semnării contractului pentru restaurarea și punerea în valoare a Corpului E (cel mai vechi și cel mai vizibil) al Palatului Principilor din Alba Iulia, finanțarea fiind de aproximativ 5 milioane de euro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]