Pacientul zero de la care a plecat focarul de coronavirus de la Sebeş. Aproape 80 de persoane au ajuns la spital în mai puțin de o săptămână

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

Focarul de COVID-19 de la Sebeş, cel mai mare din judeţul Alba cu peste 80 de persoane testate pozitiv, ar fi plecat de la un pacient internat la Spitalul Municipal Sebeş la mijlocul săptămânii trecute. Este vorba despre o femeie testată, ulterior, pozitiv cu noul coronavirus.

Pacienta, care se află, în continuare, sub tratament, a infectat cinci angajaţi ai spitalului din Sebeş: trei asistente, două infirmiere şi un registrator. În urma verificărilor realizate ulterior, DSP Alba a aplicat amenzi de peste 50.000 de lei, dintre care 30.000 de lei unităţii medicale şi 22.400 de lei pentru trei cadre medicale considerate responsabile.

Pro România - Misiunea ieșirii din criză

Amenzile au fost determinate de nerespectarea unor condiţii obligatorii cum ar fi circuitele funcţionale pentru COVID-19, a spaţiilor de echipare, dezechipare şi decontaminare a personalului, colectare şi depozitare necorespunzătoare a deşeurilor medicale, precum şi nerespectarea procedurilor generale de curăţenie şi dezinfecţie în unitatea sanitară. Managerul spitalului a precizat că a fost vorba despre un factor psihologic, ce a dus la o relaxare prematură a personalului.

Una dintre asistentele testate pozitiv este soţia unui poliţist, care, la rândul său, a fost infectat. Cinci colegi ai acestuia au fost izolaţi la domiciliu, dar, în final, la Poliţia Municipiului Sebeş nu a mai fost descoperit un alt caz. Toţi poliţiştii şi angajaţii au fost testaţi pentru COVID 19.

De la spital, virsul a ajuns, tot prin intermediul unor contacţi, la fabrica de îngheţată Alpin57 Lux. Un număr de 53 de angajaţi ai societăţii au fost confirmaţi pozitiv. De asemenea, alte 20 de persoane, din familiile celor care lucrează la fabrica de îngheţată, au ajuns la spital cu acelaşi diagnostic. Doar în municipiul Sebeş sunt, în prezent, 33 de cazuri active. Restul cazurilor ce au legătură de la Sebeş provin din comunele limitrofe municipiului. În total, este vorba despre 79 de cazuri.

Operatorul economic a fost sancţionat cu amendă contravenţională în cuantum de 10.000 de lei pentru nerespectarea măsurilor igienico-sanitare, totodată specialiştii epidemiologi au stabilit ca principala cauza a infectărilor nepurtarea echipamentelor de protecţie de către angajaţii unităţii, deşi angajatorul le-a pus la dispoziţie şi au fost instruiţi în acest sens.

La nivel judeţean, numărul total al persoanelor confirmate cu noul coronavirus a ajuns la 377, cu 20 mai mare faţă de situaţia de miercuri, 27 mai. De asemenea, sunt 253 de persoane vindecate şi 20 decese. Joi, 28 mai, sunt în Alba 104 de cazuri active, cel mai mare număr de pe parcursul lunii mai. Miercuri, în Alba, au fost prelucrate 445 de teste (351 la DSP şi 94 la SJU). Numărul total de teste a ajuns la cifra de 18.312.

sursa: adevarul.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419