Rămâi conectat

Economie

(P) Toate informațiile despre Noua Casă: condiții, avans, dobândă

Andreea Ștefan

Publicat

în

Programul de creditare Noua Casă, care înlocuiește Prima Casă, poate fi accesat de români începând cu data de 15 august. Noua Casă vine cu îmbunătățiri și cu un plafon maxim de 140.000 euro. Acesta este valabil în cazul locuințelor mai noi de 5 ani. Pentru acest tip de credit crește și avansul până la 15%.

„Încercăm să încurajăm noile construcţii. Faţă de fostul program ‘Prima Casă’ am mai mărit plafonul la 70.000 de euro. Trebuie să încurajăm şi românii care au un venit mai mare, dar şi dezvoltatorii să ofere nişte condiţii superioare. Dacă un român câştigă mai mult, de ce să nu îi dăm posibilitatea să aplice pentru programul ‘Noua Casă’? Pentru orice locuinţă construită în ultimii cinci ani şi de acum încolo, poţi accesa un credit între 70.001 euro până la 140.000 euro, cu un avans mai mare, de 15%, a declarat Dumitru Nancu, directorul general al Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM (FNGCIMM).

Persoanele care doresc să achiziționeze un credit Noua Casă cu un avans de 5% o vor putea face în continuare. Plafonul maxim pentru acesta sumă este de 70.000.

În anul 2020 au fost alocate pentru programul Prima Casă 2,1 milioane de lei. Circa 450.000 lei au fost acordați în prima jumătate a anului, urmând ca diferența să fie disponibilă prin programul Noua Casă.

Condiții Noua Casă: cine poate aplica pentru un credit?

Condițiile de creditare rămân la fel ca și la Prima Casă. Astfel, doar cetățenii români vor putea aplica la programul Noua Casă. În momentul aplicării, aplicantul trebuie să completeze o declarație pe proprie răspundere potrivit căreia nu deține în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul ori soția o locuință cu o suprafață mai mare sau egală cu 50 mp. O altă condiție importantă este ca solicitantul să nu aibă un alt credit ipotecar sau în derulare, dar nici să nu fii fost achiziționată o locuință prin intermediul programului Prima Casă.

În vederea calculării sumei pe care o puteți obține, trebuie să țineți cont că BNR a limitat gradul de îndatorare la 40%, respectiv la 45% în cazul achiziției primei locuințe. Pentru apartamente de vânzare în Oradea pe site Korter, care valorează 70.000 euro, va trebui să plătești un avans de 5%, în valoare de 3.500 euro. Creditul Noua Casă va fii de 66.500 euro, iar pentru o perioadă de rambursare maximă, de 30 de ani, vei avea o rată lunară de aproximativ 1.700 lei. În aceste condiții, salariul minim va trebui să fie de circa 3.750 lei.

În cazul în care valoarea creditului este mai mică, va scădea și rata lunară, dar și venitul necesar.

Pe lângă avansul de 5% sau 15%, în momentul acordării creditului va trebui să efectuezi un depozit cu suma dobânzii datorită pe trei luni.

Pe site-ul de imobiliare Korter.ro sunt centralizate cele mai noi ansambluri rezidențiale din România. Astfel, dacă ești în căutarea unei locuințe noi poți accesa rubrica apartamente de vânzare în Brașov pe site Korter. Pe site vei putea găsi cele mai noi apartamente și case de vânzare din cele mai importante orașe ale țării.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Economie

Economie

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro

Unirea Ziarul

Publicat

în

Datoria externă a României a EXPLODAT în luna ianuarie 2024: A crescut cu 4,314 miliarde euro Datoria externă totală a crescut, în ianuarie 2024, cu 4,314 miliarde euro, până la 173,126 miliarde euro, iar deficitul de cont curent s-a majorat cu 78,7%, la 1,358 miliarde euro, informează vineri Banca Naţională a României printr-un comunicat remis […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea