Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Dezvoltarea economică durabilă se va naște în A.I.D.A. !

Ziarul Unirea

Publicat

în

Sebeș – Alba Iulia – Teiuș este axa de dezvoltare în care cred cu tărie și care, sunt convins, va tripla valoarea economică a acestei zone în următorii 10 ani. Și nu e visul unei nopți de campanie a lui Mircea Hava, ci o viziune bazată pe cifre, cercetare și exemple nenumărate “din afară”. Pentru că orice oraș, implicit și Alba Iulia, are unspațiu geofgrafic, fizic, limitat care, la un moment dat se va epuiza. Și, neavând unde să ne mai extindem și ce să mai adăugăm la intravilan, trebuie să avem, de pe acum, curajul de a ne planifica dezvoltarea în tandem. Cu  toate localitățile care alcătuiesc Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba – AIDA.

poza havaTrăim într-o lume a interdependențelor, așa că doar o gândire obtuză și retrogradă mai poate înțelege dezvoltarea economică strict între “granițele” municipiului. Astfel, favorizat de culoarele feroviare în modernizare și autostrada ce se construiește, proiectul e din ce în ce mai aproape să prindă contur.

Încă de la lansarea AIDA, în 2007 și trecând, mai apoi, prin momentul 2009, când ne-am asumat, împreună  cu toți “vecinii” un plan de amenajare teriotrială, iar în 2011 o strategie de dezvoltare intercomunitară, am gândit supra-teritorial. Alba Iulia are nevoie și de forța de muncă limitrofă, iar investitorii de aici, din jurul nostru sau chiar din străinătate de facilitățile unui oraș cum a devenit Alba Iulia. De la instituții, servicii, comerț, Cetate, până la timp liber. Dincolo de Zona de Dezvoltare Alba Iulia, unde avem modele de business sănătos, ca Supremia și VCST, am generat, în relația cu 6 localități vecine, cel mai modern sistem de transport din România începând din 2012, care să garanteze mobilitatea forței de muncă, a celor care consumă serviciile, oferta de educație, bunurile și atracțiile municipiului.

Elit - Gustul Desăvârșit

Am susținut dezvoltarea în Alba Iulia a învățământului tehnic prin colaborarea cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Școala Profesională Germană etc. Pentru că noi consideram că sunt aproape apuse vremurile în care “necalificat” înseamna angajat imediat. E nevoie de forță de muncă de calitate, profesionistă, calificată, de oameni pregătiți temeinic, care să răspundă din prima zi cerințelor.

Le voi propune colegilor mei care vor fi realeși sau aleși în 5 iunie ca împreună și cu consiliile locale din AIDA să elaboram și să consolidăm o strategie comună de atragere de investitori în întreg culoarul de dezvoltare menționat anterior. Însă, pentru cei care au venit în oraș doar pe perioada campaniei, trebuie să precizez că acești investitori, care au, fiecare, planurile lor clare de dezvoltare,  nu trebuie atrași cu orice preț. Și nici nu ar fi posibil.Totul trebuie să se întâmple strict în limita legii. Adică suntem deschiși să le punem la dispoziție absolut toate facilitățile pe care legea ne permite să le oferim, ca și administrație locală. E foarte clar că tot timpul am anticipat și am planificat real orice latură a dezvoltării acestui oraș. Sustinuți de instituții de prestigiu mondial precum Moody’s sau Banca Mondială.  În privința noastră, concret, chiar din acest an, vor mai exista încă 1000 de noi locuri de muncă directe doar în oraș, în Alba Iulia. Știu că nu sunt 3 000 sau 30 000, însă asta e diferența între cum se văd lucrurile de la București și ceea ce se întâmplă, de fapt, în țară. Unii contracandidați ai mei, puteau să sprijine dezvoltarea economică a orașului din fotoliul comod de deputați. De ce nu au facut-o până acum? Ar fi avut ceva de arătat, în loc să auzim clopotul promisiunilor la fiecare 4 ani. Nu am uitat cum unul dintre ei promitea în 2012 la alegeri, 3000 de locuri de muncă….

Veți vedea online, la tv sau veți găsi, cu siguranță, prin cutiile poștale, în perioada asta, tot felul de master- planuri în care cifrele arată promițător și se învârtesc spectaculos în caruselul electoral. Însă se vor opri odată cu el. Tocmai de asta, noi preferăm un plan concret, fezabil, realist, care, chiar dacă va fi “pus în operă” într-o perioadă ceva mai lungă, să le dea dreptul de a fi mândri măcar nepoților noștri.

Publicitate electorală PNL

 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Beniamin Todosiu, deputat USR Alba: Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României

Ziarul Unirea

Publicat

în

În timp ce Europa este în pragul unei crize energetice fără precedent, Coaliția PSD-PNL destabilizează sistemul energetic al României prin aprobarea ordonanței care închide minele de cărbune și termocentralele. Practic, prin ordonanța de urgență privind decarbonizarea sistemului energetic românesc, PSD și PNL închid minele și termocentralele înainte să pună ceva în loc. Este de-a dreptul revoltător cum coaliția de guvernare nu a dorit să își asume aprobarea prin lege a unui plan coerent pentru decarbonizarea sistemului energetic, așa cum a solicitat în mai multe rânduri Uniunea Salvați România.

USR a propus ca închiderea minelor și a termocentralelor să se facă doar după ce în sistem au fost introduse noi capacități de producție, însă toate amendamentele USR au fost respinse. În contextul în care toate statele membre ale Uniunii Europene vor să scape de dependența de gazul rusesc, România își îngroapă o parte importantă a sistemului energetic. Să nu uităm că, în prezent, cărbunele asigură peste 20% din energia zilnică necesară la nivel național. Impactul va fi dezastruos pentru zonele miniere și din cauza disponibilizărilor preconizate, dar mai ales pentru că, în ultimii 30 de ani, nu s-au dezvoltat soluții alternative pentru aceste zone, în marea lor majoritate dependente de industria minieră.

Actualul Guvern PSD – PNL și-a demonstrat incapacitatea de a gestiona provocările cu care se confruntă sistemul energetic. Specialiștii coaliției minciunii nu sunt în stare să pună în funcțiune nici măcar proiectele hidrotehnice mici, iar două mini-hidrocentrale, la Valea Sadului și Cârțișoara, pe Jiu, la 7 kilometri de aria protejată, stau de 3 ani executate în proporție de 60-70%. Nimic nu-i împiedică pe cei de la PSD și PNL să le finalizeze și să le introducă în sistemul energetic național. Nimic în afară de propria lor incompetență.

Elit - Gustul Desăvârșit

În timp ce în România, PSD și PNL se joacă cu sistemul energetic, în alte țări europene guvernele implementează planuri serioase pentru a asigura stabilitatea energetică și protejarea populației. În Germania, spre exemplu, folosirea cărbunelui este permisă și chiar încurajată, în contextul în care țara dorește să scadă cât mai mult dependența de gazul rusesc. Pentru a ajuta populația să suporte mai ușor creșterile de prețuri la energie, Spania și Germania au REDUS TVA-ul la gaze! Este măsura pe care o cere de multe luni Uniunea Salvați România!

PSD și PNL mint că vor să stimuleze producția națională de energie însă, în realitate, cu fiecare zi care trece, doar îngroapă sistemul energetic național și cresc dependența României de gazul și electricitatea cumpărate din exterior. Putem spune că graba cu care au aprobat ordonanța de decarbonizare a sistemului energetic românesc poate fi considerată un atentat la siguranța energetică a României.

Românii trebuie să știe că Europa și angajamentele pe care ni le-am asumat prin PNRR nu ne obligă să închidem capacități, ci ne obligă doar să reducem emisiile. Aceste emisii pot fi reduse și prin retehnologizarea unor capacități sau prin înlocuirea unor capacități cu altele pe tehnologii cu emisii reduse. De asemenea, ca răspuns la criza energetică, Comisia a adăugat acum componenta RepowerEU, care are exclusiv bani pentru investiții în energie, cu accent pe sursele regenerabile. România are la dispoziție 1,4 miliarde de euro pentru investiții în capacități noi de producție.

Beniamin Todosiu
Deputat USR de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Ziarul Unirea

Publicat

în

Comunicat de presă| Călin Matieș: I-am lansat Excelenței Sale, ambasadorul Statului Israel, invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României

Astăzi am avut deosebita plăcere să mă întâlnesc cu ambasadorul Statului Israel la București, Excelența Sa Reuven Azar, ocazie cu care am vorbit despre relațiile bune dintre cele două țări și alte subiecte de actualitate din plan intern și extern.

Am avut ocazia să îi povestesc despre Alba Iulia (de care nu a auzit până acum) despre importanța istorică a orașului nostru, cât și despre Marea Unire de la 1918.

Am profitat de moment să îi lansez Excelenței Sale invitația de a vizita Alba Iulia de Ziua Națională a României, oraș cu care ne mândrim peste tot în țară!

Elit - Gustul Desăvârșit


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Ziarul Unirea

Publicat

în

Majorare pensii 2023: Ping-pong cu prețurile la energie și majorarea pensiilor românilor: Ce variante își dispută PSD și PNL

Liderii Coaliției nu reușesc să ajungă la un consens pe tema prețurilor la energie și procentul pentru creșterea pensiilor. PSD și PNL au versiuni diferite atunci când vine vorba de cele două mari teme. Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că o ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie. Până atunci cele două mari partide fac ping-pong mediatic cu măsurile pe care vor să le impună.

Citește și: PENSII 2023: Punctul de pensie se va MAJORA cu 15%. Ce spune premierul Ciucă

Surse oficiale au declarat pentru HotNews.ro că PSD vrea ca pentru următoarele luni să se mențină plafonarea de 0,8 lei/ kwh pentru cei care se încadrează într-un consum de 255 kilowați, iar cei care depășesc să plătească un preț fix de 1,2-1,3 lei.

De asemenea, social-democrații nu sunt de acord cu plafonarea prețului la 1.3 lei/kwh pentru marii consumatori economici așa cum și-ar dori liberalii.

Elit - Gustul Desăvârșit

Potrivit surselor citate, social-democrații vor să mențină amendamentele la OUG 119/2022 în care să beneficieze de compensarea prețului la energie serviciile publice: spitalele, scolile, companiile de utilități dar și persoanele fizice care folosesc acasă echipamente medicale ce consuma electricitate.

În ceea ce privește reglementarea prețului la energie începând de la 1 ianuarie 2023, liderii Coaliției par să fi căzut de acord că aceasta se va face printr-o nouă ordonanță de Guvern.

PSD și PNL își dispută procentul de majorare al pensiilor

La capitolul pensii, PSD și PNL nu au reușit să ajungă la un consens. Social-democrații pledează pentru o majorare de 11,92% doar pentru pensiile mici de 1.500 lei și acordarea unor ajutoare sociale timp de trei luni pentru toate categoriile defavorizate.

De partea cealaltă, liberalii vor o majorare de 15% pentru toate pensiile dar fără să fie acordate alte ajutoare sociale.

La nivel public, PSD spune că mărirea cu 15% a pensiilor ar duce la un efort bugetar de 16,5 miliarde.

Ce se schimbă când vine vorba de lemnele de foc
Potrivit surselor Hotnews.ro, în Coaliție PSD, PNL și UDMR ar fi ajuns la un acord în ceea ce privește prețul lemnului de foc. Se va renunța la plafonare de 400 lei pe metru cub și se va extinde acordarea ajutoarelor de încălzire cu lemne. Astfel, se vor acorda ajutoare de până la 320 de lei în funcție de venituri.

Potrivit estimărilor, numărul beneficiarilor se va modifica și va crește de la 500.000 la 1,5 milioane de beneficiari.

O ședință a Coaliției pentru tranșarea problemelor va avea loc miercuri, 9 noiembrie.

sursă: hotnews.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea