Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Dezvoltarea economică durabilă se va naște în A.I.D.A. !

Publicat

în

Sebeș – Alba Iulia – Teiuș este axa de dezvoltare în care cred cu tărie și care, sunt convins, va tripla valoarea economică a acestei zone în următorii 10 ani. Și nu e visul unei nopți de campanie a lui Mircea Hava, ci o viziune bazată pe cifre, cercetare și exemple nenumărate “din afară”. Pentru că orice oraș, implicit și Alba Iulia, are unspațiu geofgrafic, fizic, limitat care, la un moment dat se va epuiza. Și, neavând unde să ne mai extindem și ce să mai adăugăm la intravilan, trebuie să avem, de pe acum, curajul de a ne planifica dezvoltarea în tandem. Cu  toate localitățile care alcătuiesc Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba – AIDA.

poza havaTrăim într-o lume a interdependențelor, așa că doar o gândire obtuză și retrogradă mai poate înțelege dezvoltarea economică strict între “granițele” municipiului. Astfel, favorizat de culoarele feroviare în modernizare și autostrada ce se construiește, proiectul e din ce în ce mai aproape să prindă contur.

Încă de la lansarea AIDA, în 2007 și trecând, mai apoi, prin momentul 2009, când ne-am asumat, împreună  cu toți “vecinii” un plan de amenajare teriotrială, iar în 2011 o strategie de dezvoltare intercomunitară, am gândit supra-teritorial. Alba Iulia are nevoie și de forța de muncă limitrofă, iar investitorii de aici, din jurul nostru sau chiar din străinătate de facilitățile unui oraș cum a devenit Alba Iulia. De la instituții, servicii, comerț, Cetate, până la timp liber. Dincolo de Zona de Dezvoltare Alba Iulia, unde avem modele de business sănătos, ca Supremia și VCST, am generat, în relația cu 6 localități vecine, cel mai modern sistem de transport din România începând din 2012, care să garanteze mobilitatea forței de muncă, a celor care consumă serviciile, oferta de educație, bunurile și atracțiile municipiului.

Electrica Furnizare Discount

Am susținut dezvoltarea în Alba Iulia a învățământului tehnic prin colaborarea cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Școala Profesională Germană etc. Pentru că noi consideram că sunt aproape apuse vremurile în care “necalificat” înseamna angajat imediat. E nevoie de forță de muncă de calitate, profesionistă, calificată, de oameni pregătiți temeinic, care să răspundă din prima zi cerințelor.

Le voi propune colegilor mei care vor fi realeși sau aleși în 5 iunie ca împreună și cu consiliile locale din AIDA să elaboram și să consolidăm o strategie comună de atragere de investitori în întreg culoarul de dezvoltare menționat anterior. Însă, pentru cei care au venit în oraș doar pe perioada campaniei, trebuie să precizez că acești investitori, care au, fiecare, planurile lor clare de dezvoltare,  nu trebuie atrași cu orice preț. Și nici nu ar fi posibil.Totul trebuie să se întâmple strict în limita legii. Adică suntem deschiși să le punem la dispoziție absolut toate facilitățile pe care legea ne permite să le oferim, ca și administrație locală. E foarte clar că tot timpul am anticipat și am planificat real orice latură a dezvoltării acestui oraș. Sustinuți de instituții de prestigiu mondial precum Moody’s sau Banca Mondială.  În privința noastră, concret, chiar din acest an, vor mai exista încă 1000 de noi locuri de muncă directe doar în oraș, în Alba Iulia. Știu că nu sunt 3 000 sau 30 000, însă asta e diferența între cum se văd lucrurile de la București și ceea ce se întâmplă, de fapt, în țară. Unii contracandidați ai mei, puteau să sprijine dezvoltarea economică a orașului din fotoliul comod de deputați. De ce nu au facut-o până acum? Ar fi avut ceva de arătat, în loc să auzim clopotul promisiunilor la fiecare 4 ani. Nu am uitat cum unul dintre ei promitea în 2012 la alegeri, 3000 de locuri de muncă….

Veți vedea online, la tv sau veți găsi, cu siguranță, prin cutiile poștale, în perioada asta, tot felul de master- planuri în care cifrele arată promițător și se învârtesc spectaculos în caruselul electoral. Însă se vor opri odată cu el. Tocmai de asta, noi preferăm un plan concret, fezabil, realist, care, chiar dacă va fi “pus în operă” într-o perioadă ceva mai lungă, să le dea dreptul de a fi mândri măcar nepoților noștri.

Publicitate electorală PNL
Publicitate

Politică Administrație

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Publicat

în

Soarta țării se decide prin SMS: Membrii PSD întrebați prin mesaje dacă doresc guvernare alături de PNL. Reprezentanți din ALBA confirmă „demersul”

Situația în PSD este neclară după desemnarea generalului (r) Nicolae Ciucă drept candidat pentru funcția de prim-ministru. Mai mulți social-democrați din țară au primit mesaje în care erau întrebați dacă și-ar dori ca PSD să intre la guvernare alături de PNL.

„Credeți că PSD ar trebui să formeze un guvern împreună cu PNL, cu premier Nicolae Ciucă?

Electrica Furnizare Discount

1 – da

2 – nu

3 – nu știu

(răspunde cu 1, 2 sau 3)”, este sms-ul primit de unii membri ai PSD.”

Senatorul PSD de Alba, Călin Matieș, a confirmat pentru ziarulunirea.ro informația. Astfel, acesta, împreună cu mai mulți membrii ai partidului, ar fi fost consultați prin intermediul acestui sondaj prin telefon.

Nu este clar la acest moment dacă este vorba despre un demers la nivel național sau doar unele filiale județene au ales să își consulte liderii locali în acest fel.

Marcel Ciolacu, președintele PSD, a declarat joi că social-democrații nu susțin un guvern minoritar condus de Nicolae Ciucă și nici nu renunță la ideea anticipatelor, însă acestea nu se pot ține în acest moment. Totuși, Ciolacu nu a exclus discuții cu Ciucă pentru un guvern de largă majoritate parlamentară.

Vasile Dîncu, preşedintele Consiliului Naţional al PSD, şi Dumitru Buzatu, preşedintele Consiliului Judeţean Vaslui, au cerut în şedinţa Biroului Permanent al partidului ca PSD să nu voteze un guvern minoritar PNL-UDMR indiferent de numele premierului.

Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Europarlamentarul Victor Negrescu a solicitat, în plenul Parlamentului European, intervenția Uniunii Europene în România pentru a gestiona criza medicală

Publicat

în

Europarlamentarul Victor Negrescu a luat cuvântul în plenul Parlamentului European pentru a prezenta situația medicală dezastruoasă din România și a solicitat Uniunii Europene să intervină pentru a ajuta țara noastră în a gestiona criza medicală.

“Pandemia nu a trecut. Mai sunt multe state membre care întâmpină probleme în a gestiona criza din domeniul sănătății. De aceea, acest subiect trebuie să fie primordial pe agenda Consiliului European.

În România, din cauza incompetenței partidelor de dreapta, avem astăzi peste 500 de decese pe zi. La fiecare 2 minute moare o persoană, iar acest lucru riscă să readucă întreaga Europă în zona roșie.

Electrica Furnizare Discount

Uniunea Europeană trebuie să intervină. Nu poate să lase lucrurile la voia întâmplării, mai ales că executivul din România a ratat atât campania de vaccinare cât și achiziția de teste din bani europeni”, a precizat eurodeputatul Victor Negrescu.

Europarlamentarul român a solicitat o decizie în cadrul Consiliului European privind criza prețurilor din domeniul energiei și o implicare mai amplă în gestionarea efectelor negative generate de pandemie.

“Efectele negative ale pandemiei asupra economiei și societății sunt doar la început. Consiliul trebuie să fie mai activ în a reacționa. Este valabil și pentru criza prețurilor din domeniul energiei.

Profiturile cresc, iar populația europeană sărăcește. Dincolo de cinismul unor lideri politici, este nevoie de măsuri active și de acțiuni europene care să ofere soluții la provocările și greutățile întâmpinate de cetățeni. Mă aștept de la Consiliul European viitor să vină cu soluții și decizii clare. Indecizia costă vieți”, a adăugat europarlamentarul social democrat, Victor Negrescu.

Citește mai mult

Politică Administrație

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

Publicat

în

Dezbatere publică la Alba Iulia privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor și elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL privind investiţiile private şi publice în domeniul urbanismului şi construcţiilor în Municipiul Alba Iulia.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104610/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Electrica Furnizare Discount

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

În conformitate cu prevederile Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, republicată, Primăria Municipiului Alba Iulia organizează în data de 26.10.2021, ora 15.00, în sala de ședințe a Direcției Programe, din cadrul aparatului de specialitate al Primarului municipiului Alba Iulia, Strada Bucovinei, nr. 6, dezbatere publică referitoare la proiectul de hotărâre privind aprobarea REGULAMENTULUI LOCAL de implicare a publicului în elaborarea sau revizuirea documentațiilor de Urbanism și Amenajarea teritoriului.

Proiectul de hotărâre și anexele aferente au fost afișate atât pe site-ul autorității publice, www.apulum.ro, la secțiunea Consultare publică cât și la avizierul acesteia.

Modalitatea de colectare a recomandărilor: în scris, conform anunțului nr. 104620/2021, specificându-se articolul sau articolele din proiectul de act normativ în discuție, menționând data trimiterii și datele de contact ale expeditorului, la sediul Primăriei Municipiului Alba Iulia, din Calea Moților, nr. 5 A, Camera 8 – Registratură, sau în format electronic, pe adresa de e-mail: [email protected], până la data de 27.09.2021, ora.16.00.

Modalitatea de înscriere și luarea cuvântului: luarea cuvântului se face în ordinea înscrierii pe listă, la începutul dezbaterii publice. Timpul alocat luării cuvântului este de 10 minute pentru fiecare participant.

Fiecare participant, după intrarea în sala de ședințe, se va înscrie pe lista de persoane prezente la dezbaterea publică, având asupra sa actul de identitate, respectiv dovada calității de reprezentant al persoanei juridice, după caz.

Potrivit prevederilor Legii nr. 52/2003 privind transparența decizională în administrația publică, coroborate cu prevederile OUG nr. 57/2019 privind codul administrativ, dezbaterea publică se va încheia în momentul în care toți solicitanții înscriși la luarea cuvântului și-au exprimat recomandările cu referire concretă doar la proiectul de act normativ în discuție; la dezbaterea publică vor participa obligatoriu inițiatorul și/sau inițiatorii proiectului de act normativ din cadrul autorității publice locale, experții și/sau specialiștii care au participat la elaborarea referatului de aprobare însoțit de alte documente specifice, privind necesitatea adoptării actului normativ propus și persoanele interesate care au făcut recomandări scrise.

Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare