Rămâi conectat

Politică Administrație

(P) Dezvoltarea economică durabilă se va naște în A.I.D.A. !

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Sebeș – Alba Iulia – Teiuș este axa de dezvoltare în care cred cu tărie și care, sunt convins, va tripla valoarea economică a acestei zone în următorii 10 ani. Și nu e visul unei nopți de campanie a lui Mircea Hava, ci o viziune bazată pe cifre, cercetare și exemple nenumărate “din afară”. Pentru că orice oraș, implicit și Alba Iulia, are unspațiu geofgrafic, fizic, limitat care, la un moment dat se va epuiza. Și, neavând unde să ne mai extindem și ce să mai adăugăm la intravilan, trebuie să avem, de pe acum, curajul de a ne planifica dezvoltarea în tandem. Cu  toate localitățile care alcătuiesc Asociația Intercomunitară de Dezvoltare Alba – AIDA.

poza havaTrăim într-o lume a interdependențelor, așa că doar o gândire obtuză și retrogradă mai poate înțelege dezvoltarea economică strict între “granițele” municipiului. Astfel, favorizat de culoarele feroviare în modernizare și autostrada ce se construiește, proiectul e din ce în ce mai aproape să prindă contur.

Încă de la lansarea AIDA, în 2007 și trecând, mai apoi, prin momentul 2009, când ne-am asumat, împreună  cu toți “vecinii” un plan de amenajare teriotrială, iar în 2011 o strategie de dezvoltare intercomunitară, am gândit supra-teritorial. Alba Iulia are nevoie și de forța de muncă limitrofă, iar investitorii de aici, din jurul nostru sau chiar din străinătate de facilitățile unui oraș cum a devenit Alba Iulia. De la instituții, servicii, comerț, Cetate, până la timp liber. Dincolo de Zona de Dezvoltare Alba Iulia, unde avem modele de business sănătos, ca Supremia și VCST, am generat, în relația cu 6 localități vecine, cel mai modern sistem de transport din România începând din 2012, care să garanteze mobilitatea forței de muncă, a celor care consumă serviciile, oferta de educație, bunurile și atracțiile municipiului.

Am susținut dezvoltarea în Alba Iulia a învățământului tehnic prin colaborarea cu Universitatea Tehnică Cluj-Napoca, Școala Profesională Germană etc. Pentru că noi consideram că sunt aproape apuse vremurile în care “necalificat” înseamna angajat imediat. E nevoie de forță de muncă de calitate, profesionistă, calificată, de oameni pregătiți temeinic, care să răspundă din prima zi cerințelor.

Le voi propune colegilor mei care vor fi realeși sau aleși în 5 iunie ca împreună și cu consiliile locale din AIDA să elaboram și să consolidăm o strategie comună de atragere de investitori în întreg culoarul de dezvoltare menționat anterior. Însă, pentru cei care au venit în oraș doar pe perioada campaniei, trebuie să precizez că acești investitori, care au, fiecare, planurile lor clare de dezvoltare,  nu trebuie atrași cu orice preț. Și nici nu ar fi posibil.Totul trebuie să se întâmple strict în limita legii. Adică suntem deschiși să le punem la dispoziție absolut toate facilitățile pe care legea ne permite să le oferim, ca și administrație locală. E foarte clar că tot timpul am anticipat și am planificat real orice latură a dezvoltării acestui oraș. Sustinuți de instituții de prestigiu mondial precum Moody’s sau Banca Mondială.  În privința noastră, concret, chiar din acest an, vor mai exista încă 1000 de noi locuri de muncă directe doar în oraș, în Alba Iulia. Știu că nu sunt 3 000 sau 30 000, însă asta e diferența între cum se văd lucrurile de la București și ceea ce se întâmplă, de fapt, în țară. Unii contracandidați ai mei, puteau să sprijine dezvoltarea economică a orașului din fotoliul comod de deputați. De ce nu au facut-o până acum? Ar fi avut ceva de arătat, în loc să auzim clopotul promisiunilor la fiecare 4 ani. Nu am uitat cum unul dintre ei promitea în 2012 la alegeri, 3000 de locuri de muncă….

Veți vedea online, la tv sau veți găsi, cu siguranță, prin cutiile poștale, în perioada asta, tot felul de master- planuri în care cifrele arată promițător și se învârtesc spectaculos în caruselul electoral. Însă se vor opri odată cu el. Tocmai de asta, noi preferăm un plan concret, fezabil, realist, care, chiar dacă va fi “pus în operă” într-o perioadă ceva mai lungă, să le dea dreptul de a fi mândri măcar nepoților noștri.

Publicitate electorală PNL

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Comunicat de presă: Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Dan Olar a vizitat mai multe localități din Țara Moților cu autobuzul AUR Corneliu Dan Olar, candidatul partidului AUR pentru președinția Consiliului Județean Alba, a plecat marți, 23 aprilie, prin inima Țării Moților dorind să poarte dialog cu moții și să împărtășească viziunea sa pentru un viitor mai bun. Încă din zorii zilei, Olar […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea