Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian: Ziua de 9 decembrie va marca naşterea unei noi clase politice!

Publicat

în

– Domnule Ovidiu Jidveian, azi se încheie campania electorală. Cum a fost această perioadă?
– Aş începe prin a vă spune că am rămas neplăcut surprins de agresivitatea şi de limbajul suburban folosit în timpul campaniei electorale, de arsenalul de ameninţări şi intimidări la care au fost supuşi oamenii de către primarii PDL, de lipsa de decenţă a acelora care doar au vorbit despre sportivitate şi valori noi în politică. Au fost patru săptămâni marcate de discuţii care demonstrează o dată în plus că oamenii au nevoie de un alt tip de politician, de un alt tip de deputat care să fie capabil să se transforme în vocea comunităţii pe care o reprezintă. V-aş mai spune că oamenii cu care am vorbit în această campanie electorală aşteaptă ca parlamentarii care le solicită votul să devină parte integrantă a acelei comunităţi, să fie reprezentanţii lor în Camera Deputaţilor sau în Senat, oamenii aşteaptă ca după 23 de ani de politică cineva să îi asculte şi pe ei. Am întâlnit în această perioadă tineri extraordinari, cu idei de dezvoltare care pot fi puse în practică printr-o mai bună colaborare între administraţia locală şi parlamentarul conştient de responsabilitatea pe care o are în raport cu oamenii. Am întâlnit bugetari ale căror salarii au fost tăiate, pensionari care îşi procură cu greu cele necesare, am văzut comunităţi în care şomajul şi viaţa grea aşteaptă o rezolvare cât mai repede. Politicienii clasici, plini de metehnele şi de indiferenţa lor, au creat o viaţă în care românii îşi mai fac cu greu speranţe. Politicienii clasici, garantaţi de Traian Băsescu, vârful unui sistem corupt şi ineficient îndreptat împotriva cetăţenilor, nu vor înţelege niciodată ce înseamnă să îi aperi pe oameni sau cum să îndrepţi răul făcut de o guvernare incompetentă oamenilor care şi-au plătit taxele şi impozitele de fiecare dată. Au fost 4 săptămâni în care am înţeles mai bine cu toţii că România nu poate continua aşa şi că a venit vremea să schimbăm din temelii actuala clasă politică, dând posibilitatea unor oameni cu viziune să sprijine comunităţile locale, generând prin muncă şi mai ales prin profesionalism bunăstarea pe care o aşteptăm de mult prea mulţi ani.
– Domnule avocat Jidveian, ce aşteptări aveţi de la alegătorii din colegiul dumnea­voastră?
– Îmi doresc să voteze aşa cum le dictează conştiinţa, să ştie că puterea e a lor şi nu a unui primar care vine şi ameninţă ori încearcă să le spună că ştie el mai bine ce e de făcut pentru viaţa lor. Îi rog să nu uite că atunci când taxele locale creşteau, când costul vieţii se dubla sub atenta “competenţă” a Guvernului Boc, când veniturile le erau tăiate fără noimă, pentru a fi mai mulţi bani pentru clientela politică a partidului domnului Negruţ, nu a venit nimeni să le spună cum şi ce să facă pentru a trăi mai bine. Îi rog să nu uite de promisiunile neonorate, să nu uite de spitalele închise, de agricultura rămasă fără subvenţii, de preoţii care şi-au văzut bisericile lăsate fără sprijin de politicieni care au promis că vor face din asta o prioritate. Le spun să meargă duminică la vot pentru a încheia ceea ce am început împreună, la alegerile locale din luna iunie a acestui an, pentru a ni se respecta voinţa exprimată la referendum, să amendăm o dată pentru totdeauna sistemul corupt şi incompetent care ne guvernează viaţa de mult prea mult timp. De fapt, le transmit prin intermediul dumnea­voastră că am încredere în discer­nământul lor şi în capacitatea de a face uitate minciunile şi ipocrizia care au consacrat anii de guvernare portocalie.
– Domnule avocat, ce veţi face în cursul zilei de duminică, 9 decembrie?
– În primul rând o să merg să îmi exercit dreptul de vot. Apoi o să fac o scurtă trecere în revistă a secţiilor de vot din colegiul în care candidez, pentru a-i asigura pe reprezentanţii noştri de acolo de sprijinul meu şi al colegilor mei într-o zi care cred că e cea mai importantă de după 1989. E ziua în care românii vor scăpa definitiv de un sistem care ne-a umilit cu fiecare ocazie pe care a avut-o. Desigur că o să îmi rezerv câteva ore pentru a merge în zona Blajului, acolo unde am copilărit şi unde îmi sunt rădăcinile. Ţin la acest gest şi la educaţia pe care am primit-o de la bunicii şi părinţii mei. Sunt lucruri definitorii pentru mine, ca parte a unei generaţii care are obligaţia să schimbe România. Seara va fi fără doar şi poate cel mai încărcat moment al unei zile ce încheie o perioadă în care s-a muncit enorm şi în care s-au asumat proiecte cre­dibile şi sustenabile pentru dezvoltarea comunităţilor din colegiul Sebeş-Blaj. Va fi momentul bucuriei pentru câştigarea alegerilor parlamentare de către USL, cu un scor care va depăşi 60% din voturile valabil exprimate şi îmi doresc să fie momentul începerii a 4 ani de muncă pentru oamenii acestui colegiu care aşteaptă un tratament diferit din partea parlamentarului pe care l-au ales. În rest, îmi voi păstra aceeaşi încredere în Dumnezeu şi în oamenii oneşti pe care îi are acest judeţ şi această ţară. Şi, credeţi-mă pe cuvânt, nu sunt puţini aceia. (S.D.)


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

23 iunie: Ziua funcţionarului public. Promovează îmbunătăţirea raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii

Publicat

în

23 iunie: Ziua funcţionarului public. Promovează îmbunătăţirea raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii

În fiecare an, la data de 23 iunie este marcată Ziua funcţionarului public, sărbătoare care a fost instituită prin Legea 145/2016.

Senatul, prima Cameră sesizată în acest caz, a votat la 21 martie 2016, propunerea legislativă privind instituirea acestei zile. Potrivit iniţiatorilor proiectului legislativ, instituirea unei zile a funcţionarului public român are rolul de a contribui la îmbunătăţirea imaginii autorităţilor şi instituţiilor publice, în general, şi a funcţionarilor publici în particular. „Prin organizarea de evenimente specifice care să recunoască importanţa activităţii acestei categorii profesionale şi acordarea de premii, distincţii, medalii, titluri onorifice cu valoare simbolică, funcţionarii publici vor fi motivaţi să ofere servicii de calitate cetăţenilor, care îşi vor recăpăta astfel încrederea în profesionalismul, integritatea şi eficienţa serviciilor publice”, se arată în expunerea de motive.

Elit - Gustul Desăvârșit

Proiectul de lege privind instituirea Zilei funcţionarului public a fost adoptat la 8 iunie 2016, de plenul Camerei Deputaţilor, acesta fiind forul decizional. Legea prin care data de 23 iunie devine Ziua funcţionarului public a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 11 iulie 2016 şi publicată în Monitorul Oficial la 14 iulie 2016.

Ziua funcţionarului public, potrivit prezentei legi, poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative. Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici, autorităţile şi instituţiile cu acelaşi specific din România pot acorda premii, distincţii, medalii şi titluri onorifice funcţionarilor publici, pentru merite deosebite. Totodată, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale pot susţine material sau logistic organizarea şi desfăşurarea acestor manifestări. La rândul lor, Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune, în calitate de servicii publice, pot include în programele lor emisiuni culturale ori aspecte de la manifestările dedicate acestei sărbători, se arată în textul de lege.

Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) a fost înfiinţată prin Legea nr. 188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici, cu scopul de a asigura managementul funcţiilor publice şi pe cel al funcţionarilor publici, şi funcţionează în subordinea Ministerului Dezvoltării Regionale, Administraţiei Publice şi Fondurilor Europene. Misiunea sa este aceea de a susţine dezvoltarea unui corp al funcţionarilor publici profesionist, bine pregătit, neutru din punct de vedere politic şi capabil să asimileze şi să îşi însuşească standardele de performanţă de la nivelul Uniunii Europene, în scopul eficientizării administraţiei publice şi îmbunătăţirii raporturilor dintre administraţie şi principalii săi beneficiari, cetăţenii, notează site-ul oficial al instituţiei, www.anfp.gov.ro.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Solstițiul de vară 2022: Marți, 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri de Ziua Soarelui

Publicat

în

Solstițiul de vară 2022: Marți, 21 iunie, cea mai lungă zi din an. Tradiții și obiceiuri de Ziua Soarelui

Solstițiul de vară 2022 se va sărbători marți, 21 iunie 2022, fiind momentul în care începe vara și din punct de vedere astronomic, nu doar calendaristic.

Solstițiul de vară este legat de sărbătoarea Sânzienelor, care are loc pe data de 24 iunie. Sânzienele sunt niște zâne bune care se pot transforma în adevărate vrăjitoare dacă sărbătoarea lor nu este respectat întocmai.

Se mai spune că în perioada solstițiului de vară se pot realiza magii puternice, în principal unele pozitive, care pot avea schimbări în dragoste sau bani.

Elit - Gustul Desăvârșit

Energia Solstițiului de vară este una a pasiunii, dar și a belșugului, astfel că se pot întâmpla multe lucruri bune în acest interval de timp. Pune-ți o dorinți și poate deveni realitate!

De asemenea, solstițiul de vară este perceput ca fiind un nou început și în toată lumea au loc diverse petreceri și sărbători pentru a celebra acest moment.

Solstițiul de vară în diverse culturi

În majoritatea culturilor, există multe ritualuri legate de solstițiul de vară, dar ceea ce se poate observa în mai multe țări este faptul că solstițiul este văzut ca un moment al purificării, dar există și credința că spiritele pământului pot merge nestingherite acum.

În China antică, solstițiul de vară era o sărbătoare a feminității, acest moment fiind asociat cu energiile feminine și un prilej bun pentru a se celebra pământul, în timp ce solstițiul de iarnă era asociat cu energiile masculine.

În Franța, în vechime, de solistițiul de vară avea loc sărbătoarea fertilității, iar băștinașii aveau diverse ritualuri pentru a sărbători soarele, care conțineau dans și post.

Ce este, de fapt, solstițiul de vară

Solstițiul de vară este cea mai lungă zi din an, lucru înțeles și din semnificația termenului.

Aceasta înseamnă „soarele stă”, un eveniment care marchează alinierea perfectă a axei Pământului pe direcția Soarelui.

După solstițiul de vară, când are loc cea mai mare zi din an, aceasta începe să scadă și durata nopții să crească până pe data de 21 decembrie, când are loc solstițiul de iarnă.

Sursa: fanatik.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

20 iunie| Ziua mondială a refugiatului: Momentul care aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor

Publicat

în

20 iunie| Ziua mondială a refugiatului: Ziua care aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor

În fiecare an, la data de 20 iunie, este marcată Ziua mondială a refugiatului, potrivit Rezoluției 55/76 a Adunării Generale a Națiunilor Unite, din data de 4 decembrie 2000.

Marcăm această Zi mondială a refugiatului în mijlocul unei schimbări sociale dramatice. O pandemie ne-a testat rezistenţa şi a evidenţiat inegalităţi sistematice.

De asemenea, ne-a conectat în noi moduri şi ne-a reînnoit motivaţia de a acţiona pentru egalitate. În timpul pandemiei de COVID, celebrăm refugiaţii care se află în prima linie de luptă împotriva acestei pandemii, gazdele lor şi pe voluntarii care îi sprijină. Nu contează cine eşti sau de unde vii, fiecare dintre noi poate face diferenţa, fiecare acţiune contează, arată site-ul amintit.

Elit - Gustul Desăvârșit

La 3 iunie 2020, secretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite (ONU), Antonio Guterres, a cerut protejarea refugiaţilor şi a persoanelor strămutate, susţinând că aceste categorii sunt afectate în mod special în timpul pandemiei de COVID-19.

Într-un mesaj video, Guterres a spus că refugiaţii şi persoanele strămutate se confruntă cu o criză sanitară, întrucât în multe cazuri aceşti oameni trăiesc în condiţii de supraaglomerare şi nu dispun de mijloace de a se proteja de noul coronavirus.

Această zi aruncă o lumină asupra drepturilor, nevoilor şi aspiraţiilor refugiaţilor, contribuind la mobilizarea voinţei politice şi resurselor astfel încât refugiaţii să poată nu numai să supravieţuiască, ci şi să prospere.

În vreme ce este important să protejăm şi să îmbunătăţim viaţa refugiaţilor în fiecare zi, zile internaţionale precum Ziua mondială a refugiatului ajută la concentrarea atenţiei globale asupra situaţiei celor care fug din faţa conflictelor sau de persecuţie. Multe activităţi desfăşurate de Ziua mondială a refugiaţilor creează oportunităţi pentru a veni în sprijinul refugiaţilor.

Ziua mondială a refugiatului a fost marcată la nivel mondial pentru prima dată la 20 iunie 2001, cu prilejul celei de-a 50-a aniversări a Convenţiei privind statutul refugiaţilor din 1951. Iniţial a fost cunoscută ca Ziua refugiaţilor din Africa, înainte ca Adunarea Generală a Naţiunilor Unite să o desemneze oficial ca zi internaţională în decembrie 2000.

La 28 iulie 1951 o conferinţă specială ONU a aprobat Convenţia privind statutul refugiaţilor. Convenţia din 1951 este documentul juridic fundamental pentru protecţia internaţională a refugiaţilor, se arată pe site-ul https://www.unhcr.org/.

Potrivit ONU, Oficiul Înaltului Comisariat al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi (UNHCR), cunoscut şi ca Agenţia ONU pentru Refugiaţi, înfiinţat în 14 decembrie 1950 de către Adunarea Generală a ONU, este mandatat să conducă şi să coordoneze acţiunile internaţionale pentru protejarea refugiaţilor şi pentru soluţionarea problemelor pe care aceştia le au.

Obiectivul principal al UNHCR este de a proteja drepturile şi bunăstarea refugiaţilor. UNHCR are în vedere ca toată lumea să îşi poată exercita dreptul de a solicita azil şi de a găsi refugiu în alt stat, cu opţiunea de a se întoarce acasă în mod voluntar, de a se integra pe plan local sau de a se reinstala într-o ţară terţă. De asemenea, UNHCR are mandat pentru ajutorul persoanelor apatride.

România este stat parte la toate instrumentele juridice internaţionale care guvernează activitatea UNHCR, respectiv Convenţia de la Geneva privind statutul refugiaţilor din 1951 şi Protocolul adiţional din 1967, Convenţia privind statutul apatrizilor din 1954 şi Convenţia privind reducerea cazurilor de apatridie din 1961, potrivit site-ului Ministerului Afacerilor Externe (MAE), www.mae.ro.

Relaţia de parteneriat cu UNHCR a fost consolidată prin încheierea, la 2 martie 2011, a unui Acord-cadru de cooperare bilaterală, care oferă predictibilitate contribuţiilor naţionale la bugetul agenţiei ONU, menţionează MAE.

În fiecare an, Ziua mondială a refugiatului este marcată prin diverse evenimente, în multe ţări de pe glob, în sprijinul refugiaţilor. Aceste activităţi sunt coordonate sau îi implică chiar pe refugiaţi, sau oficiali guvernamentali, comunităţile-gazdă, companii, celebrităţi, elevi, publicul larg etc.

Din cauza pandemiei provocate de coronavirus şi a restricţiilor privind adunări mari de oameni, în acest an multe activităţi s-au mutat în mediul online.

Timişoara Refugee Art Festival este un eveniment cu şi despre refugiaţi, lansat în anul 2017, la Timişoara, şi care devine anul acesta TRAF – ItheMigrant, respectiv un festival care vorbeşte şi despre migranţii care locuiesc în România. Ediţia din acest an a evenimentului va avea loc online şi va fi despre toleranţă, acceptare şi interculturalitate.

În 2019, conform Inspectoratului General pentru Imigrări, în România erau înregistrate 3.880 de persoane cu un statut de protecţie, din care 1.550 aveau statut de refugiat, iar 2.330 de persoane beneficiau de statut de protecţie.

Sursa: agerpres.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare