Ziarul Unirea

Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia: „Deficitul de administraţie va afecta România pentru mulţi ani de acum înainte!”

TECHNOVA - Înlocuiește-ți centrala

În ultima perioadă de timp, de vreo 14 zile, am strania senzaţie a unui stat în care instituţiile chemate să limiteze efectele manifestării unui fenomen natural, de această dată ninsoarea, privesc neputincioase drama evidentă a zeci de comunităţi de români care aşteptau reacţia rapidă a celor pe care, în cele din urmă, îi plătim. S-a vorbit mult şi pe bună dreptate despre incapacitatea administraţiei, extrem de politizate după părerea mea, de a rezolva o situaţie concretă de viaţă şi de a evita în cele din urmă pierderea de vieţi omeneşti. Deşi numele acestei ţări nu este „Insula de Zăpadă”, aşa arată ea de mai bine de două săptămâni, de când autorităţile au fost surprinse de iarna grea care a lovit întregul continent. În faţa naturii, oamenii din sute de localităţi au rămas izolaţi, singura speranţă venind de la preotul satului, cel care le spunea oamenilor că acesta nu este sfârşitul lumii. Parcă suntem parte a unui roman de Liviu Rebreanu, în care învăţătorul şi preotul substituie autorităţile statului. Ar fi de prisos să mai spun ceva pe marginea acestui peisaj dezolant.
O parte din această ţară a trăit şi trăieşte în continuare în aceste zile de sfârşit de februarie şi de iarnă o stare de apocalipsă, dar nu determinată de voinţa divină, ci de incapacitatea unei administraţii lipsite de grija faţă de cel care an de an plăteşte taxe şi impozite deloc neglijabile. Numărul morţilor se apropie, în realitate, de 90, iar aceşti oameni nu sunt decât victimele unui sistem de stat incapabil să reacţioneze la o situaţie de urgenţă. „Glaciaţiunea” a găsit România cu câteva lopeţi, câteva utilaje nepregătite pentru vijelie şi cu un milion de discursuri, contradicţii între ANM şi reprezentanţi ai MAI care, desigur, nu au avut rolul de a debloca o situaţie tragică pentru cei care au înfruntat iarna, văzându-şi gospodăriile îngropate în zăpadă. Amatorismul, nepăsarea, contractele discutabile ale celor care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire, toate acestea au făcut ca sute de mii de oameni să fie afectaţi. Situaţia de faţă pune serios problema capacităţii administraţiei de a răspunde exigenţelor normale ale unei populaţii care aşteaptă să primească ceva în schimbul banilor pe care-i plăteşte anual. Întrebările populaţiei cu privire la ce se va întâmpla cu această ţară într-o situaţie mult mai gravă decât cea pe care o trăim acum sunt legitime şi cu răspunsuri deloc comode pentru o administraţie blocată în proiecte şi strategii frumoase, scrise pe hârtie. La acest moment, fără doar şi poate, această administraţie a demonstrat că nu poate să ofere soluţii de salvare a populaţiei, într-o stare de urgenţă.
În altă ordine de idei, aş vrea să vorbim despre pagubele pe care deficitul din administraţie l-a provocat acestei ţări, în ultimele două săptămâni şi nu numai acum, pentru că la un anumit nivel a venit momentul să vorbim despre crearea unui sistem administrativ care să nu se întoarcă precum o sabie împotriva cetăţenilor. Pentru mine, ca om care urmăreşte cu atenţie ceea ce se întâmplă cu această ţară, le reamintesc celor care au uitat că nu e feuda unora sau altora. Este îngrijorător faptul că portul Constanţa a fost închis zile întregi pentru că, preventiv, autorităţile statului român nu au folosit un spărgător de gheaţă şi iată de ce, aportul adus de activităţile portuare la bugetul statului este de aproximativ 30%!!! I-a păsat cuiva? Răspunsul ar fi din nou de prisos. Nu mai vorbesc aici despre sutele de tiruri cu mărfă uitate pe marginea drumului din nepăsarea unor drumari care în ultimii zece ani au făcut averi uriaşe fără să dea prea mult în schimb unei societăţi româneşti care aştepta ca măcar traficul să funcţioneze la un nivel acceptabil. Nu mai vorbesc aici despre sutele de animale care au murit şi care erau pentru mulţi singura sursă de venit.
Fac apel la memoria colectivă şi spun că la instalarea administraţiei numite generic Boc, România a primit peste un miliard de euro de la Banca Mondială pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă. Întrebarea legitimă este ce s-a întâmplat cu aceste fonduri care nu s-au văzut absolut deloc în modul în care administraţia a înţeles să intervină în mijlocul unei ierni în care, surpriză, a nins mai mult decât de obicei, va rămâne ca de fiecare dată fără vreun răspuns. Va veni primăvara şi amintirea acestei ierni va fi doar o poveste pentru cei care ar trebui ca măcar acum să evalueze o situaţie care ar fi necesar să determine o schimbare din temelii a unor instituţii care din păcate au încetat să ne mai reprezinte interesele. Ne vom confrunta probabil cu inundaţii căci din nou surpriză, zăpada se va topi în câteva săptămâni şi va mai şi ploua căci aşa e primăvara în România şi din nou vom ridica din umeri, refuzând fondul problemei, deficitul de administraţie, cel care determină moartea multor dintre concetăţenii noştri.
Deficitul de administraţie într-o ţară care se feudalizează pe zi ce trece sub ochii nepăsători ai multor oameni nu se referă doar la această cădere de zăpadă, ci şi la faptul că zilnic mor oameni pentru că accesul la sănatate se face mai greu căci închidem spitale, la faptul că deşi în ultimii 20 de ani  numărul de maşini a crescut exponenţial nu avem o infrastructură rutieră care să reducă incidenţa accidentelor de circulaţie, la faptul că analfabetismul şi abandonul şcolar reprezintă realităţi de necontestat. România la televizor pare o ţară neguvernată, lăsată la mila Domnului, iar pentru cei care s-au transformat în oameni ai zăpezilor – o dramă din care nu mai există parcă ieşire. Sigur că exemplele de solidaritate pe care românii le dau în aceste zile celor care trăiesc această dramă albă sunt de natură să facă cinste spiritului creştin care domină această populaţie, dar problema incapacităţii administrative rămâne să ne afecteze vieţile dincolo de situaţia de urgenţă pe care o trăim acum.
Drama postzăpadă, o să vedeţi, va afecta mii de oameni, căci pe fond nu s-a rezolvat nimic, deficitul de administraţie va crea din păcate şi o să vedeţi chiar dacă veţi fi tentaţi să catalogaţi această intervenţie drept o declaraţie politică, tragedii căci sute de case se vor surpa în faţa unor politicieni care vor vorbi din nou despre lene şi despre vina societăţii civile. Există în această ţară o stare de nedreptate şi de incompetenţă cum cu greu îşi poate imagina cineva şi această stare de fapt trebuie să înceteze prin declanşarea unei discuţii serioase despre deficitul de administraţie cu care se confruntă de prea mult timp România. Ceea ce s-a întâmplat acum e un semnal de alarmă pe care dacă nu-l vom lua în serios se vor naşte drame care nu fac cinste unei administraţii care declară ori de câte ori are ocazia cât de competentă e. Nu e, e doar beneficiara banilor fiecăruia dintre noi.

ELIT

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

10 Comentarii

ion ion 20 februarie 2012 at 21:28

Maestre,ia-te de git cu Mihaela si incercati amindoi,cit de cit sa invatati tabla inmultirii si ABC-darul.
La cita scoala aveti inglobata in neurornii vostri saltareti,o sa va alegeti cu „succesuri imense”in viitorul apropiat.Trebuie doar sa va ginditi serios la a scrie un roman siropos despre iubirea vietii voastre care se numeste PSD.Parul destept parasete mintea proasta.Cu conditia sa nu fie dat cu fixativ!

Aurelian 20 februarie 2012 at 23:59

„Ii dor pe politicieni in fund, ca pe boul colectivului cand fata vaca”, de binele Romaniei. Aici pe forum s-a spus un mare adevar, „diferenta dintre un hot si un politician, ii ca primul ma alege el, si pe al doilea il aleg eu”!
Suntem satui de asemenea juni, „eminescieni”, ce „…vin de fericesc norodul, Cu chipul lor istet, de oaie creata”!

http://www.neobux.com/?r=Hubar 21 februarie 2012 at 1:42

Ca bine zici………..dar dupa spusele tale inclin sa cred ca doar pe aia de la USL ii doare in fund.Pe astia de la PDL oare unde-i doare?

Grama Tica 21 februarie 2012 at 8:56

Hubarule, dupa spusele lui Aurelian, pe astia de la PDL nu ii doare,ci „ii dor”…! Cred ca lor, celor de la PDL le este „dor” sa cam plece acasa la mamica lor, iar lui Aurelian ar trebui sa-i cam fie dor putin de gramatica limbii romane, ca-i tare „afectat”…!!!

john john 23 februarie 2012 at 8:27

da, numai ca mihaela umbla cu loganul. n-ar fi rau sa-si ia si baiatul asta unul, macar pana la alegeri

cris 20 februarie 2012 at 23:53

Ar trebui cat mai multi tineri sa ia exemplu de implicare si de profesionalism de la acest tanar politician. Trebuie schimbata mentalitatea in primul rand, ca mai apoi sa fim o societate la standarde europene.

Cineva 21 februarie 2012 at 1:41

Citez din „ROA- Sonata in la minor” : „Multi hateri mitocani, au Lombo de stat in c** si injurat online”.

Nu mai acuzati fara sa cunoasteti o persoana. Chiar daca apartine unui anumit partid, calitatea sa de OM nu o poate contesta nimeni care il cunoaste cu adevarat! E un om cult, care isi tine cuvantul si e foarte prompt! Daca a zis ca la ora x face ceva, atunci a facut! Deci, cercetati putin inainte de a judeca si nu mai faceti generalizari care nu isi au rostul, pentru ca nu toti politicienii sunt in aceeasi oala!
Si inca ceva! Schimbarile mari vor veni doar daca va schimbati pe voi insiva, de aceea trebuie sa va alegeti liderul care sa va reprezinte si sa tina cont de vointa voastra, pentru a a-i da caracter de lege apoi! Asa ca nu mai asteptati sa faca altii pentru voi, in timp ce voi stati in fata pc-ului si ascultati „Ai se eu te pego”. Mult succes!

Bingo ! 21 februarie 2012 at 9:15

Dupa cum „pui problema” Mirciulica draga, se pare ca-ti doresti sa fim iar „ciuruiti”… Eu, sincer iti spun, m-am cam saturat sa fiu ciuruit, mi se intampla asta de vreo 7 ani, m-am saturat de hahaituri, de baiatul asta de cartier, de manele, giamparale si alte hore, m-am saturat de „jucatori”, de spritangii, de „ghicitori la TV”, de plangaciosi gen „draga Stolo”, de poeti si poezii „fasaite”, m-am saturat… Vreau sa intram in normal, cu oameni normali…

ANI 21 februarie 2012 at 10:49

Voi postaci inveninati de dragul ciolanului sunteti asa disperati incit nu stiti altceva decit sa aruncati cu noroi in toti aceia care au o gindire mult mai vasta si mai inteligenta decit a celor pentru care voi va bateti pe forum( pasarica, tiganca inputita,viermi,etc…etc) voi chiar nu vedeti si nu simtiti incapacitatea si neputinta acestora? daca nu inseamna ca si voi faceti parte din haita lor de hiene , dar sa va iese din cap toate sperantele ca in curind va va veni sorocul si atunci nu as vrea sa fiu in pielea voastra.In rest pentru autorul articolului toata stima si aprecierea ,de multe ori am mai spus ca este un tinar politician bine educat si cu mult bun simt deci FELICITARI SI MULT SUCCES.

ion 24 februarie 2012 at 1:47

Felicitari si mentorului sau, Nastase, care a contractat autostrada, care nu s-a anzapezit,(datorita faptului ca nu exista anca),le reamintim domnilor de la PSD ca au fost la guvernare si au lasat o gaura mare la buget(vezi tablourile lui Nastase si iahtul sefului sau de cabinet) pe care acum trebuie sa o platim toti.

Comentariile sunt oprite