Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia: „Deficitul de administraţie va afecta România pentru mulţi ani de acum înainte!”

Publicat

în

În ultima perioadă de timp, de vreo 14 zile, am strania senzaţie a unui stat în care instituţiile chemate să limiteze efectele manifestării unui fenomen natural, de această dată ninsoarea, privesc neputincioase drama evidentă a zeci de comunităţi de români care aşteptau reacţia rapidă a celor pe care, în cele din urmă, îi plătim. S-a vorbit mult şi pe bună dreptate despre incapacitatea administraţiei, extrem de politizate după părerea mea, de a rezolva o situaţie concretă de viaţă şi de a evita în cele din urmă pierderea de vieţi omeneşti. Deşi numele acestei ţări nu este „Insula de Zăpadă”, aşa arată ea de mai bine de două săptămâni, de când autorităţile au fost surprinse de iarna grea care a lovit întregul continent. În faţa naturii, oamenii din sute de localităţi au rămas izolaţi, singura speranţă venind de la preotul satului, cel care le spunea oamenilor că acesta nu este sfârşitul lumii. Parcă suntem parte a unui roman de Liviu Rebreanu, în care învăţătorul şi preotul substituie autorităţile statului. Ar fi de prisos să mai spun ceva pe marginea acestui peisaj dezolant.
O parte din această ţară a trăit şi trăieşte în continuare în aceste zile de sfârşit de februarie şi de iarnă o stare de apocalipsă, dar nu determinată de voinţa divină, ci de incapacitatea unei administraţii lipsite de grija faţă de cel care an de an plăteşte taxe şi impozite deloc neglijabile. Numărul morţilor se apropie, în realitate, de 90, iar aceşti oameni nu sunt decât victimele unui sistem de stat incapabil să reacţioneze la o situaţie de urgenţă. „Glaciaţiunea” a găsit România cu câteva lopeţi, câteva utilaje nepregătite pentru vijelie şi cu un milion de discursuri, contradicţii între ANM şi reprezentanţi ai MAI care, desigur, nu au avut rolul de a debloca o situaţie tragică pentru cei care au înfruntat iarna, văzându-şi gospodăriile îngropate în zăpadă. Amatorismul, nepăsarea, contractele discutabile ale celor care ar fi trebuit să se ocupe de deszăpezire, toate acestea au făcut ca sute de mii de oameni să fie afectaţi. Situaţia de faţă pune serios problema capacităţii administraţiei de a răspunde exigenţelor normale ale unei populaţii care aşteaptă să primească ceva în schimbul banilor pe care-i plăteşte anual. Întrebările populaţiei cu privire la ce se va întâmpla cu această ţară într-o situaţie mult mai gravă decât cea pe care o trăim acum sunt legitime şi cu răspunsuri deloc comode pentru o administraţie blocată în proiecte şi strategii frumoase, scrise pe hârtie. La acest moment, fără doar şi poate, această administraţie a demonstrat că nu poate să ofere soluţii de salvare a populaţiei, într-o stare de urgenţă.
În altă ordine de idei, aş vrea să vorbim despre pagubele pe care deficitul din administraţie l-a provocat acestei ţări, în ultimele două săptămâni şi nu numai acum, pentru că la un anumit nivel a venit momentul să vorbim despre crearea unui sistem administrativ care să nu se întoarcă precum o sabie împotriva cetăţenilor. Pentru mine, ca om care urmăreşte cu atenţie ceea ce se întâmplă cu această ţară, le reamintesc celor care au uitat că nu e feuda unora sau altora. Este îngrijorător faptul că portul Constanţa a fost închis zile întregi pentru că, preventiv, autorităţile statului român nu au folosit un spărgător de gheaţă şi iată de ce, aportul adus de activităţile portuare la bugetul statului este de aproximativ 30%!!! I-a păsat cuiva? Răspunsul ar fi din nou de prisos. Nu mai vorbesc aici despre sutele de tiruri cu mărfă uitate pe marginea drumului din nepăsarea unor drumari care în ultimii zece ani au făcut averi uriaşe fără să dea prea mult în schimb unei societăţi româneşti care aştepta ca măcar traficul să funcţioneze la un nivel acceptabil. Nu mai vorbesc aici despre sutele de animale care au murit şi care erau pentru mulţi singura sursă de venit.
Fac apel la memoria colectivă şi spun că la instalarea administraţiei numite generic Boc, România a primit peste un miliard de euro de la Banca Mondială pentru a face faţă situaţiilor de urgenţă. Întrebarea legitimă este ce s-a întâmplat cu aceste fonduri care nu s-au văzut absolut deloc în modul în care administraţia a înţeles să intervină în mijlocul unei ierni în care, surpriză, a nins mai mult decât de obicei, va rămâne ca de fiecare dată fără vreun răspuns. Va veni primăvara şi amintirea acestei ierni va fi doar o poveste pentru cei care ar trebui ca măcar acum să evalueze o situaţie care ar fi necesar să determine o schimbare din temelii a unor instituţii care din păcate au încetat să ne mai reprezinte interesele. Ne vom confrunta probabil cu inundaţii căci din nou surpriză, zăpada se va topi în câteva săptămâni şi va mai şi ploua căci aşa e primăvara în România şi din nou vom ridica din umeri, refuzând fondul problemei, deficitul de administraţie, cel care determină moartea multor dintre concetăţenii noştri.
Deficitul de administraţie într-o ţară care se feudalizează pe zi ce trece sub ochii nepăsători ai multor oameni nu se referă doar la această cădere de zăpadă, ci şi la faptul că zilnic mor oameni pentru că accesul la sănatate se face mai greu căci închidem spitale, la faptul că deşi în ultimii 20 de ani  numărul de maşini a crescut exponenţial nu avem o infrastructură rutieră care să reducă incidenţa accidentelor de circulaţie, la faptul că analfabetismul şi abandonul şcolar reprezintă realităţi de necontestat. România la televizor pare o ţară neguvernată, lăsată la mila Domnului, iar pentru cei care s-au transformat în oameni ai zăpezilor – o dramă din care nu mai există parcă ieşire. Sigur că exemplele de solidaritate pe care românii le dau în aceste zile celor care trăiesc această dramă albă sunt de natură să facă cinste spiritului creştin care domină această populaţie, dar problema incapacităţii administrative rămâne să ne afecteze vieţile dincolo de situaţia de urgenţă pe care o trăim acum.
Drama postzăpadă, o să vedeţi, va afecta mii de oameni, căci pe fond nu s-a rezolvat nimic, deficitul de administraţie va crea din păcate şi o să vedeţi chiar dacă veţi fi tentaţi să catalogaţi această intervenţie drept o declaraţie politică, tragedii căci sute de case se vor surpa în faţa unor politicieni care vor vorbi din nou despre lene şi despre vina societăţii civile. Există în această ţară o stare de nedreptate şi de incompetenţă cum cu greu îşi poate imagina cineva şi această stare de fapt trebuie să înceteze prin declanşarea unei discuţii serioase despre deficitul de administraţie cu care se confruntă de prea mult timp România. Ceea ce s-a întâmplat acum e un semnal de alarmă pe care dacă nu-l vom lua în serios se vor naşte drame care nu fac cinste unei administraţii care declară ori de câte ori are ocazia cât de competentă e. Nu e, e doar beneficiara banilor fiecăruia dintre noi.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Opinii - Comentarii

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Publicat

în

16 mai| Prima eclipsă totală de lună din 2022: De unde se poate vedea „Luna sângerie”, în România

Luni, 16 mai, va avea loc un fenomen astronomic spectaculos și anume prima eclipsă lunară din 2022. „Lună sângerie” va putea fi observată și din România, însă pentru scurt timp.

O eclipsă lunară totală, care are loc atunci când Luna plină intră în umbra Pământului, va fi vizibilă în regiuni din Americi, Antarctica, Europa, Africa și Pacificul de Est. Între timp, o eclipsă penumbrală, un eveniment produs atunci când Luna se află în umbra mai redusă a Pământului, va fi vizibilă în Noua Zeelandă, Europa de Est și Orientul Mijlociu. Fred Espenak, om de știință specializat în eclipse, a catalogat eclipsa din 16 mai drept o „super-Lună”, adică o Lună la perigeu (cel mai aproape punct de Pământ), astfel că noi vom avea parte de „o eclipsă de super-Lună sângerie”.

Deși momentul exact va depinde în funcție de locul în care ne aflăm, Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu” ne ajută și ne arată că eclipsa parțială va începe în data de 16 mai, la ora 05:28 (ora României). „Luna sângerie” își va atinge punctul maxim la ora 07:11 (ora României).
Prima dintre cele două eclipse lunare din 2022

Elit - Gustul Desăvârșit

Apoi, evenimentul se va sfârși la ora 08:55 (ora României). Faza penumbrală a eclipsei va începe cu o oră mai devreme și se va sfârși cu o oră mai târziu după eclipsa parțială.

Aceasta va fi prima dintre cele două eclipse lunare din 2022. Următoarea va avea loc în data de 8 noiembrie și va putea fi observată din Asia, Australia, America de Nord, regiuni din Europa de Nord și de Est, Arctica și mare parte din America de Sud.

„Luna sângerie” va apărea în data de 16 mai, ora 07:11 (ora României). Toate fazele eclipsei se vor sfârși la ora 08:55 (ora României).

Sursa: descopera.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

15 Mai: Ziua Internaţională a Familiei. Punctul central al interacţiunilor dintre generaţii, care ne susţine în momente de criză

Publicat

în

Cea de 27-a aniversare a Zilei Familiei vine într-un climat de criză medicală și socială la nivel global. Pandemia aduce în prim plan nevoia de a investi în politici de protecție socială pentru cei vulnerabili. Familiile duc greul crizei, având grijă de membrii lor, fiind alăturii de copiii care nu merg în perioada asta la școală și în același timp continuându-și responsabilitățile de la locul de muncă.

Familiile sunt „nucleul de bază” a societății – ne naştem în familii, iar cei mai importanţi ani în dezvoltarea noastră sunt petrecuţi în căminele noastre. Dar fiecare viața de familie este diferită, la fel cum avem culturi diferite, moduri de interacţiune diferite. Viețile noastre sunt atât de agitate, încât Ziua Familiei poate fi un bun prilej pentru a încetini acest ritm şi de a petrece timp cu familiile noastre.

Familia are un rol esenţial şi în asigurarea şi îmbunătăţirea sănătăţii copiilor, prin suport afectiv, îngrijire, vaccinare preventivă sau tratament când sunt bolnavi. În schimb, politicile publice şi programele sociale trebuie să-i asiste efectiv pe părinţi să-şi poată îndeplini acest rol şi trebuie să crească sprijinul financiar acordat familiilor, în special a celor aflate în dificultate sau situaţii vulnerabile.

Elit - Gustul Desăvârșit

De exemplu, prin măsuri cum sunt alocaţiile pentru copii sau ajutoarele acordate condiţionat, dacă părinţii le asigură copiilor o îngrijire preventivă sau dacă îi trimit la şcoală, s-a constatat îmbunătăţirea stării de sănătate a copiilor şi a rezultatelor lor şcolare.

De asemenea, politicile publice legate de timpul de muncă au impact asupra sănătăţii tuturor membrilor familiei, şi în special a noilor născuţi, ca şi concediul plătit pentru îngrijirea copilului. De exemplu, concediul de maternitate dă posibilitatea mamelor să alăpteze, ceea ce duce la riscuri mai mici de îmbolnăvire a nou-născuţilor, şi chiar şi a mamelor, iar concediul paternal ajută taţii să aibă relaţii mai apropiate de copiilor lor şi să-şi asume mai multe responsabilităţi în familie.

Au contribuit de asemenea la bunăstarea emoţională politicile publice privind timpul flexibil de lucru, care au dat mai mult timp părinţilor să se ocupe de copii şi să le asigure o îngrijire mai bună. Politicile şi programele privind siguranţa şi stabilitatea mediului familial au contribuit de asemenea la bunăstarea fizică şi emoţională a copiilor şi tinerilor.

Mai mult, e nevoie de politici adecvate şi pentru a ajuta familiile să-i poată îngriji nu doar pe cei cu dizabilităţi sau nevoi speciale, dar şi pe vârstnici, mai ales în actualele condiţii de îmbătrânire a populaţiei.

sursa: un.org tvr.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Opinii - Comentarii

Donează sânge și intri gratuit la UNTOLD sau Neversea

Publicat

în

BLOOD NETWORK, cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România, inițiată de organizatorii UNTOLD și Neversea, îi așteaptă din nou pe eroi să salveze vieți și să se bucure de experiențe de neuitat la unele dintre cele mai mari festivaluri de muzică din lume.

Ajunsă la cea de-a 8-a ediție, campania de donare de sânge BLOOD NETWORK se desfășoară în 2022 în perioada 14 mai – 3 iulie 2022 în toate centrele de transfuzii din țară și în caravanele mobile. Nevoia de sânge pentru salvarea de vieți persistă în spitalele din țară. În România e nevoie anual de peste 500.000 de unități de sânge.

*Rețeaua <<Blood network>> se extinde în 12 orașe

Anul acesta și orașul Zalău se alătură rețelei BLOOD NETWORK, iar numărul de locații unde fanii UNTOLD sau Neversea pot dona sânge crește la 12 (Cluj-Napoca, Timișoara, Brașov, Iași, Craiova, Sibiu, Zalău, Ploiești, București, Târgu Mureș, Oradea, Constanța).

Elit - Gustul Desăvârșit

Calendarul caravanelor mobile BLOOD NETWORK 2022: Cluj-Napoca, 14-15 mai, Monumentul Memorandiștilor, Str. Eroilor; Timișoara, 21-22 mai, Parcare Politehnică; Brașov, 21-22 mai, Bulevardul Republicii; Iași, 28-29 mai, Iulius Mall; Craiova, 28-29 mai, Mall Electroputere; Sibiu, 4-5 iunie, Pietonal Magazin Dumbrava / Piața Mare; Zalău, 4-5 iunie, Prefectura Zalău; Ploiești, 11-12 iunie, Primăria Ploiești; București, 18-19 iunie, Parcul Herăstrău; Târgu Mureș, 25-26 iunie, Piața Tineretului; Oradea, 25-26 iunie, Piața Unirii; Constanța, 2-3 iulie, Piața Ovidiu.

Cei care donează sânge la caravana mobilă, între orele 8:00 și 14:00, și se înscriu în baza de date ,,Și Eu Donez” (reteaua.sieudonez.ro) primesc un abonament la UNTOLD sau Neversea 2022 și tichete de cumpărături în valoare de 100 de RON din partea Kaufland România. Donarea la caravana mobilă se face în limita locurilor disponibile.

Cei care donează în unul dintre Centrele de Transfuzii din țară trebuie să acceseze site-ul untold.com sau neversea.com, secțiunea BLOOD NETWORK. Acolo vor completa formularul solicitat, vor atașa o poză cu adeverința de donator, iar mai apoi vor primi pe adresa de mail un voucher cu care vor putea achiziționa abonamente UNTOLD, la prețul special de 645 de lei + Taxe (reducere de la 995 lei + Taxe) sau Neversea, la prețul special de 520 de lei + Taxe (reducere de la 920 lei + Taxe).

,,Continuăm cea mai longevivă campanie de donare de sânge din România! Alături de partenerii noștri de tradiție, alături de medici și, nu în ultimul rând, alături de oamenii frumoși care donează sânge, salvăm vieți! Și pentru că anul acesta ne bucurăm și de întoarcerea la normalitate, la festivaluri fără restricții, mărim și noi miza campaniei: toți cei care donează sânge la caravana mobilă vor primi în acest an câte un abonament la UNTOLD sau la Neversea. Le mulțumim de pe acum tuturor celor care vor face un efort să-și rupă din timpul lor ca să doneze sânge. Un mic efort, dar cu o importanță imensă!”, a declarat Edy Chereji, director de comunicare UNTOLD.

,,Cu fiecare ediție a caravanei Blood Network crește numărul de persoane care se implică, ceea ce ne arată că românii, în special tinerii români, înțeleg cât de importantă este donarea de sânge. Suntem încântați că împreună cu partenerii noștri de la Neversea și UNTOLD avem în fiecare an ocazia să unim distracția cu implicarea în comunitate.”, a precizat Anna Katharina Scheidereiter, Manager CSR Kaufland România.

În cele 7 ediții de până acum, BLOOD NETWORK a mobilizat peste 18.000 de oameni să doneze la caravanele mobile de donare de sânge și la centrele de transfuzii din întreaga țară. Doar în 2021, în cadrul campaniei BLOOD NETWORK, s-au recoltat peste 1.200 de litri de sânge de la aproape 2.700 de donatori, iar 3.627 de bolnavi au fost salvați.

Campania BLOOD NETWORK este realizată cu sprijinul Kaufland România, în parteneriat cu platforma  „Și Eu Donez” și cu ajutorul Institutului Național De Transfuzii Sanguine.

Neversea 2022 are loc între 7-10 iulie la Constanța. UNTOLD 2022 are loc în perioada 4-7 august la Cluj-Napoca.

Lucian Danciu


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare