Originea televizorului: lungul drum până la ecranele LCD (P)
Ne aflăm într-o eră în care televizoarele ne permit să vizionăm tot felul de conținuturi. Dar care a fost originea acestui aparat?
Care au fost originile televiziunii? De la primele emisiuni transmise în Anglia în 1927 de către Broadcasting Corporation (BBC) și urmate de CBS și NBC în 1930 în Statele Unite, când televizorul cu tub a devenit popular și comercializat, până în prezent și la sosirea OLED, când televiziunea începe să semene tot mai mult cu realitatea.
Începutul unei ere
Ne întoarcem la sfârșitul secolului al XIX-lea, când cercetătorii din Statele Unite, Franța și Germania au încercat să transmită imagini la distanță, așa cum s-a reușit cu sunetul, prin unde radio.
Primul pas a fost făcut în 1884, când Paul Gottlieb Nipkow a conceput un disc circular plat cu o serie de perforații în formă de spirală pornind din centru, denumit după creatorul său: discul Nipkow. Cum funcționează discul Nipkow? Scena este proiectată pe un disc de către o lentilă. Pe măsură ce fiecare perforație se rotește, va primi o parte din lumină, astfel încât imaginea este scanată sub forma unui număr de linii egal cu numărul de perforații. Discul lui Nipkow a reprezentat un pas important pe drumul către televizorul electromecanic.
Imagini în mișcare
În 1925, inginerul John Logie Baird a combinat discul Nipkow cu o celulă fotoelectrică, capabilă să transforme lumina primită în impulsuri electrice. Acest lucru face ca lampa să strălucească, iar discul care se rotește creează linii, care formează imaginea în mișcare.
În paralel cu inventarea televizorului electromecanic, au apărut și alte invenții care au dat naștere televiziunii electronice. În 1911, Karl Ferdinand Braun a construit primul tub catodic, iar în 1923, Bladimir Zworykin a inventat iconoscopul. Acesta a fost primul dispozitiv complet electronic utilizat în camerele de televiziune pentru a transforma imaginile optice care urmau să fie transmise în semnale electrice.
Au sosit culorile!
În 1940, mexicanul Guillermo Gonzales Camarena, cu sistemul său de câmp secvențial tricromatic (STSC), a dat viață televiziunii color.
Ulterior, în iulie 1969, omenirea a putut urmări pe ecranele din casele lor cum comandantul Neil Armstrong și pilotul Edwin F. „Buzz” Aldrin au aselenizat pe Lună. Până la sfârșitul anilor ’60 și începutul anilor ’70, culoarea se impusese pe televizoarele din întreaga lume, care erau încă televizoare cu tuburi.
În 1997, a venit marea schimbare, am spus adio televizoarelor cu tuburi și am salutat ecranele cu plasmă.
Ecrane LCD și rezoluție înaltă
Un deceniu mai târziu, au apărut televizoarele LCD: ecrane care încorporează iluminare fluorescentă și afișaje cu cristale lichide. Au trecut prin trei evoluții: Primul a fost trecerea de la fluorescență la LED în 2009. Al doilea: „QUANUM DOTS”. Un ecran LCD care îmbunătățește culorile, dar limitează unghiul de vizualizare, în 2014. Iar cea mai recentă evoluție a LCD-urilor este reprezentată de „NANO CELLS”, cu o luminozitate mai mare și culori mai vii decât cele QUANUM DOTS și cu un unghi de vizualizare îmbunătățit.
În ultimii ani, marea bătălie în domeniul televizoarelo se dă în segmentul high-end. Tehnologia QLED prezentată de Samsung în 2017 a înlocuit SUHD-urile, deși cu același obiectiv: să se ocupe de televizoarele OLED. Samsung este singurul mare producător care a decis să nu mizeze pe OLED, spre deosebire de LG, Sony sau Panasonic, care l-au îmbrățișat ca fiind cea mai bună tehnologie pentru cele mai complete modele ale lor.
Diferența? Celulele panourilor OLED (diode organice emițătoare de lumină) se iluminează singure, lucru care nu se întâmplă în panourile LCD, care sunt montate pe televizoarele LED convenționale. Unde sunt televizoarele QLED? În grupul de panouri LCD, care sunt cele care au nevoie de o sursă de lumină externă pentru a genera imaginea pe care ajungem să o vedem. În mod normal, această iluminare este situată pe spatele sau pe lateralul panoului.
Ești un împătimit al maratoanelor de filme și seriale sau ești mai pasionat de jocuri online cu colegii tăi? Ei bine, ne putem bucura de toate acestea datorită progreselor și evoluțiilor televizoarelor noastre.
sursa foto: emag.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
Vouchere pentru alimente ”Sprijin pentru România” 2025-2027: Cardurile sociale, valoare nominală de 125 de lei și vor fi acordate numai o dată la șase luni
Vouchere pentru alimente ”Sprijin pentru România” 2025-2027: Cardurile sociale, valoare nominală de 125 de lei și vor fi acordate numai o dată la șase luni În 2024, vouchere sociale pentru alimente și mese calde au avut o valoare de 250 de lei și au fost distribuite o dată la două luni către mai multe categorii […]