Rămâi conectat

Actualitate

Ora de iarnă 2022: La noapte dăm ceasul înapoi cu o oră. Duminică, cea mai lungă zi din an

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Ora de iarnă 2022: La noapte dăm ceasul înapoi cu o oră. Duminică, cea mai lungă zi din an

În acest weekend, România trece la ora de iarnă. Sâmbătă noapte, ceasurile se dau cu o oră înapoi, astfel încât ora 04.00 va deveni ora 03.00.

Alba Iulia Music & Film Festival 2025

Trecerea la ora de iarnă se face după echinocțiul de toamnă, atunci când Soarele traversează ecuatorul ceresc și trece prin emisfera sudică. Echinocțiul de toamnă reprezintă în mod oficial sfârșitul verii și momentul în care ziua este egală cu noaptea.

Ceasurile se dau înapoi, astfel că ora 4:00 va deveni ora 3:00. În acest fel, ziua de duminică va avea 25 de ore, fiind cea mai lungă zi a anului.

Sistemul orei de vară şi al celei de iarnă reprezintă de fapt o ajustare a orei în fiecare primăvară şi toamnă, pentru a beneficia mai mult de lumina naturală.

Ora de iarnă este considerată ora standard, însă pe an ce trece devine tot mai rară deoarece Uniunea Europeană a început o dezbatere cu privire la această oră, astfel încât să nu mai fie schimbată.

România a aderat pentru prima dată la ora de vară în anul 1932. În Europa, toate ţările trec la ora de iarnă odată cu echinocţiul de toamnă cu excepţia a patru ţări: Turcia, Belarus, Rusia și Islanda.

Potrvit specialiștilor, trecerea la ora de iarnă 2022 are efecte asupra organismului, întrucât acesta are nevoie de aproximativ o săptămână pentru a se adapta.

Mai exact, se pare că trecerea la ora de iarnă poate determina apariția unei stări accentuate de oboseală, precum și scăderea vigilenței, creșterea nivelului de stres, tulburări de somn și chiar iritabilitate. De asemenea, poate apărea și astenia de toamnă. Tocmai de aceea, specialiștii recomandă schimbarea programului de somn, și anume mutarea orei de somn mai devreme pentru a nu resimți aceste schimbări.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România

Ioana Oprean

Publicat

în

Radu Georgescu, despre cazul vicepremierului Anastasiu: Dacă un membru al Guvernului din Elveția ar fi dat 8 ani mită fiscului, era dat afară în maxim o oră și nu mai lucra niciodată la stat, dar noi suntem în România Radu Georgescu a explicat în cea mai recentă postare în mediul online ce s-ar fi întâmplat […]

Citește mai mult

Actualitate

INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

INCREDIBIL | Timbrele poștale tipărite de Poșta Română sunt vândute de Romfilatelia tot Poștei Române De aproape 20 de ani Romfilatelia vinde timbre Poștei Române. Ironia face că Poșta Română tipărește timbrele pe care le dă companiei Romfilatelia pentru a le cumpăra de la ea. Ironia face că, Poșta Română deține Romfilatelia, dar în același […]

Citește mai mult

Actualitate

26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară

Ioana Oprean

Publicat

în

26-27 iulie 2025 | COD GALBEN de INUNDAȚII în Alba și alte județe: Risc de viituri pe râuri din jumătate de țară Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis sâmbătă, 26 iulie 2025, o atenţionare Cod galben de inundaţii pentru râuri din mai multe bazine hidrografice din Transilvania, Banat şi Moldova, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea