Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Opiniile liderilor partidelor politice din Alba, urmare a declarării neconstituţionale a comasării alegerilor

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Curtea Constituţională a respins comasarea alegerilor

Alegerile locale şi cele parlamentare nu vor avea loc în aceeaşi zi! Ieri Curtea Constituţională a decis că legea privind comasarea alegerilor este neconstituţională. Instanţa a admis astfel sesizarea USL, care a susţinut că prin această lege Guvernul a nesocotit prevederea constituţională potrivit căreia Parlamentul este unică autoritate legiuitoare, dar şi reglementările europene potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată. În urmă cu o săptămână, pe 18 ianuarie, CCR a decis să amâne dezbaterile, pentru a solicita Guvernului informaţii suplimentare privind impactul economic al comasării alegerilor locale şi parlamentare, având în vedere că în expunerea de motive a actului normativ se arată că organizarea separată a alegerilor ar avea un impact financiar asupra cheltuielilor din bugetul de stat mai mare decât dacă acestea ar avea loc în acelaşi timp. Curtea a început din 12 ianuarie discuţiile pe marginea contestaţiei opoziţiei, însă dezbaterile au fost şi atunci amânate o săptămână, timp în care o parte dintre românii nemulţumiţi au recurs la proteste de stradă.
    Guvernul şi-a asumat răspunderea în Parlament pe proiectul de lege care vizează comasarea alegerilor parlamentare şi locale în 15 decembrie 2011.USL spunea în sesizarea către CCR privind Legea comasării, depusă la sfârşitul lunii decembrie 2011, că Guvernul a nesocotit prevederea constituţională potrivit căreia Parlamentul este unică autoritate legiuitoare, dar şi reglementările europene potrivit cărora legislaţia electorală nu poate fi modificată decât cu minim 12 luni înainte de alegeri. Decizia  Curţii Constituţionale nu a luat prin surprindere pe liderii politici din Alba, în condiţiile în care mişcarea „pe sârmă” a partidelor aflate la guvernare este atent supravegheată şi de români, de 13 zile, din stradă.

Teodor Atanasiu, deputat PNL de Alba: „E o decizie politică a Curţii Constituţionale”

    „E o decizie politică a Curţii Constituţionale, aceeaşi decizie politică pe care trebuie să o ia de fiecare dată. Este o decizie politică luată sub presiunea străzii. Toate deciziile Curţii sunt politice, în condiţiile în care hotărârile se iau cu „scoruri” de 5-4.”. Referitor la o posibilă asumare „morală” a greşelii de către Guvernul Boc care şi-a asumat răspunderea pe această lege, printr-o demisie de onoare, Atanasiu a declarat: „Nu am nicio problemă sau îngrijorare că Guvernul Boc îşi va da demisia. A mai avut legi declarate neconstituţionale şi nu a plecat. Guvernul Boc va pleca alungat doar de popor!”

Florin Roman, vicepreşedinte PNL Alba: „Încă un pas înapoi!!!”

     „Curtea Constituţională controlată de Traian Băsescu şi PDL a admis contestaţia USL, şi prin urmare, alegerile locale nu vor fi comasate cu alegerile parlamentare!!! Aşadar mai aşteptăm demisia lui Boc, pentru că şi-a asumat cu guvernul PD-UDMR-UNPR răspunderea pe o nouă lege neconstituţională! Aşa că la locale avem un singur tur, adică un singur glonţ, împotriva primarilor, consilierilor şi preşedinţilor de CJ ai lui Băsescu! Oare de ce le este frică, mai scapă? Şi, la urma urmei, dacă Boc tot vrea economie la buget, le sugerez să aducă parlamentarele în iunie. Aşa se rezolvă şi economia la buget, şi dorinţa românilor de anticipate.”

Ion Marincaş preşedintele PPDD Alba: „Anul 2012 va fi sfârşitul acestui partid anti-naţional şi al acestui preşedinte jenant pentru istoria României”

    „Partidul Poporului Dan Diaconescu este şi ar fi fost pregătit de alegeri, indiferent dacă acestea rămâneau la termen, s-ar fi desfăşurat comasat în noiembrie-decembrie sau anticipat în primăvară. Noi aveam deja stabilită ca dată limită 1 martie pentru a înfiinţa filiale în toate localităţile judeţului, deja avem 50 acoperite. În ceea ce priveşte listele de candidaţi pentru primării, consilii locale şi Consiliul Judeţean acestea vor fi complete la finalul lunii martie. Şi vă promit că în judeţul Alba, unul din patru aleşi locali va fi membru PPDD. Faptul că astăzi Curtea Constituţională a trimis legea înapoi şi s-a pronunţat asupra neconstituţionalităţii unor articole din lege, este încă o dovadă a faptului că acest for înalt al ţării noastre este slab şi influenţabil politic. Au amânat de două ori această decizie pentru că au aşteptat să vadă ce se întâmplă în stradă să nu cumva să îl supere cu hotărârea lor pe Traian Băsescu. Această decizie dovedeşte influenţa nefastă a lui Băsescu asupra a tot ce mişcă în ţara asta şi faptul că el sacrifică orice, inclusiv PD-L-ul, ca să se salveze el. Anul 2012 din fericire va fi sfârşitul acestui partid anti-naţional şi al acestui preşedinte jenant pentru istoria României. De aici înainte scenariile sunt încă deschise. Se poate ca Parlamentul să respecte această decizie şi coaliţia PDL-UNPR-UDMR, împreună cu opoziţia, să decidă ca prima duminică din iunie, 3 iunie 2012, să fie data alegerilor locale. Rămânem în suspans cu parlamentarele şi prezidenţialele. Dacă prin presiunea poporului român va cădea Guvernul şi o să avem anticipate parlamentare, poate chiar până în iunie, este posibil să se forţeze şi revenirea la două tururi de scrutin pentru primării şi consilii judeţene. În această situaţie PP-DD şi întreaga opoziţie ar fi avantajate. Cu un Parlament ostil şi aleşi locali din PPDD şi USL, Băsescu va cădea şi el. Fac un apel către toţi liderii opoziţiei din judeţul Alba – PNL, PSD, PNŢCD – să fixăm în cursul lunii februarie o întâlnire pentru a hotărî împreună cum scăpăm şi de domnul Hava, vicepreşedintele PDL pe ţară. Acesta este momentul să scăpăm şi noi de Băsescul nostru, domnul Hava. Nu este de ajuns să câştigăm toate consiliile din judeţ, trebuie să trecem într-o nouă etapă politică în Alba: fără PDL, fără Băsescu şi fără Hava.”  (N.I.T.)

Mircea Hava, preşedintele PDL Alba: „Iunie, noiembrie sunt doar nişte termene. Indiferent de momentul în care se trage linie, cine trebuie să aprecieze, va aprecia”

    „Atunci când ştii că ţi-ai făcut treaba bine, uneori chiar foarte bine, ştii, de asemenea, că, indiferent de momentul în care se trage linie, cine trebuie să aprecieze va aprecia. Iar asta nu poate decât să iţi sporească încrederea în tine şi în cei pentru care lupţi şi pe care-i reprezinţi. Iunie, noiembrie, sunt doar nişte termene. Faptele sunt cele care te recomandă sau te descalifică iar acestea se fac în fiecare zi, nu o dată la 4 ani. Iarna – vara, ploaie – soare, un  gospodar este pregătit oricând pentru orice”, a spus Mircea Hava, preşedintele al PDL Alba şi primar al municipiului Alba Iulia, vizavi de decizia Curţii Constituţionale privind comasarea alegerilor.
    „Cu siguranţă vor exista destui politicieni care să interpreteze după bunul plac decizia luată de Curtea Constituţională. Pe tot parcursul ultimului mandat au încercat mulţi să ofere o imagine deformată despre ceea ce se întâmplă în Alba Iulia. Deci încă 6 luni de poveşti şi încercări de a acapara puterea prin orice metode nu vor surprinde pe nimeni. Este regretabil însă că politicieni care-şi vor încerca norocul la prima mână, în alegerile locale, nu vor învăţa nimic din eşecul lor şi se vor recicla pentru alegerile parlamentare. Vom avea din nou în scenă tipul politicianului care candidează pentru orice şi oricând”, a mai comentat Hava.

Ion Dumitrel, prim-vicepreşedinte PDL Alba: „În Alba suntem pregătiţi pentru orice fel de alegeri, fie ele comasate sau nu”  

Ion Dumitrel, prim-vicepreşedinte al PDL Alba şi preşedinte al Consiliului Judeţean, a declarat că organizaţia pe care o reprezintă este pregătită pentru orice fel de alegeri, fie ele comasate sau nu. „Respectăm categoric decizia Curţii Constituţionale şi mergem mai departe. Suntem pregătiţi pentru orice fel de alegeri. Pentru noi, ca şi organizaţie cu mulţi primari şi structuri bine puse la punct, o să câştigăm alegerile şi în vară, la locale, şi în toamnă, la parlamentare. La alegerile locale o să câştigăm şi mai mulţi primari, în plus faţă de cei 50 pe care îi avem în prezent iar pentru alegerile parlamentare o să facem pregătiri speciale”, a declarat Dumitrel. Liderul PDL a spus că nu are nicio emoţie ca şi candidat pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Alba. „Cred că realizările pe care le-am avut în cei 7 ani şi jumătate de când sunt la conducerea CJ Alba vorbesc de la sine iar cetăţenii mă vor vota masiv, pe mine şi lista de consilieri judeţeni propusă de PDL”, a adăugat prim-vicepreşedintele PDL Alba. (I.P.)

Ioan Dîrzu, preşedintele PSD Alba: „O mare înfrângere pentru PDL şi Traian Băsescu!”    

„Este o mare înfrângere pentru PDL şi Traian Băsescu, care au făcut totul pentru a forţa comasarea alegerilor, pentru o lege absolut nedemocratică. Este o decizie corectă a Curţii Constituţionale, decizie pe care o aşteptam şi un alt verdict ar fi însemnat pentru noi încă un abuz din partea Puterii. Guvernul ar fi trebuit să demisioneze ieri, pentru că a încălcat Legea fundamentală a ţării, a refuzat toate semnalele societăţii civile şi semnalele Opoziţiei, adoptând legea prin angajarea răspunderii”.

Ovidiu Jidveian, preşedintele PSD Alba Iulia: „Curtea Constituţională a dat dreptate USL şi a respectat legea!”

    „Din punct de vedere juridic, comasarea alegerilor locale cu cele parlamentare este neconstituţională; ea ar fi fost posibilă doar în caz de calamităţi naturale sau de război. Curtea Constituţională a dat dreptate USL şi a respectat legea! Softul necesar pentru derularea alegerilor comasate ar fi costat mai mult decât economia de 22 de milioane de euro, de care ne tot vorbea Emil Boc”. (A.D.T.)


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea