Opinii împărțite privind partenerii de guvernare a PNL: Liberalii din Alba doresc alianță cu social-democrații
Filialele PNL din țară au opinii împărțite referitor la viitorii parteneri de guvernare, astfel, liberalii din Alba, Cluj, Sibiu, Suceava, Mehedinţi, Timiş fiind deschiși unei guvernări alături de PSD, devremece cei din Dolj, Gorj şi din Capitală doresc refacerea alianţei cu USR.
Părerile sunt împărţite în PNL, pentru că nu toţi liberalii agreează alianţa cu PSD. Unii sunt chiar radicali şi resping total varianta.
Conform surselor News.ro, Ardealul, cu filialele sale puternice – Cluj, Alba, Sibiu vor alianţă cu PSD, aşa cum vrea şi preşedintele Klaus Iohannis. De aceeaşi parte mai sunt şi Gheorghe Flutur de la Suceava, Mehedinţiul lui Virgil Popescu şi Timişul condus de Alin Nica.
Filialele din Dolj, Gorj şi cele din sectoarele Capitalei se situează de partea refacerii Coaliţiei. La fel şi greii Ilie Bolojan – Bihor şi Dan Motreanu – Giurgiu.
Câteva filiale-cheie, ai căror şefi ar putea inclina balanţa în toată zona de sud-est, sunt Prahova – Iulian Dumitrescu şi Ilfov – Hubert Thuma. Aceştia ar putea influenţa decizia în Călăraşi, Galaţi, Brăila şi Buzău. Cei doi ar putea merge tot cu PSD.
Tulcea ar fi împotrivă însă.
Liberalii care se împotrivesc colaborării cu social-democraţii cred că diferenţa o poate face Ludovic Orban, dacă vine la şedinţa de luni seară a conducerii liberale şi garantează susţinerea refacerii coaliţiei PNL-USR-UDMR. Calculele din Parlament arată că, în prezent, o majoritate PNL-USR-UDMR, la care s-ar adăuga parlamentarii lui Ludovic Orban, ar strânge 243 de voturi, faţă de cele 234 necesare învestirii Guvernului. Majoritatea formată de PNL cu PSD ar fi mult mai confortabilă, asigurând din start 274 de voturi.
Conducerile PNL şi PSD se reunesc, luni, pentru a stabili dacă vor forma o majoritate în Parlament şi se vor alia într-o formulă de guvernare. În ambele partide au avut loc discuţii, pe parcursul week-endului, iar social-democraţii au lucrat la un program de guvernare care să fie acceptat de liberali şi inclus într-un program comun.
Pe surse, este vehiculată varianta în care ca premier ar fi desemnat tot Nicolae Ciucă, în timp ce Florin Cîţu ar urma să preia şefia Senatului.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului
Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele […]