Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani. Scheletul datează de la începutul Epocii Bronzului

În urmă cu mai bine de 4500 de ani, în zona Munților Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operație pe creier, arată dovezile arheologice.

Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit în urmă cu aproape 35 de ani în apropierea localității Livezile, din județul Alba și care datează încă de la începutul Epocii Bronzului, a scos la iveală detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul Național al Unirii, din Alba Iulia, au declarat că femeia a fost operată pe creier și, mai mult, că operația a fost un succes, aceasta supraviețuind intervenției.

“În anii ’80, când s-a făcut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. Nu obții o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene și că intervenția a avut ca scop drenarea unei infecții.

“Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproșabilă, dar operația a reușit și pacientul a supraviețuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.

De curând, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoțieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenție chirurgicală și că este cea mai complicată operație de acest gen descoperită până acum în Europa.

Sursa: descopera.ro

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...