Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani. Scheletul datează de la începutul Epocii Bronzului

Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani. Scheletul datează de la începutul Epocii Bronzului

În urmă cu mai bine de 4500 de ani, în zona Munților Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operație pe creier, arată dovezile arheologice.

ELIT

Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit în urmă cu aproape 35 de ani în apropierea localității Livezile, din județul Alba și care datează încă de la începutul Epocii Bronzului, a scos la iveală detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul Național al Unirii, din Alba Iulia, au declarat că femeia a fost operată pe creier și, mai mult, că operația a fost un succes, aceasta supraviețuind intervenției.

„În anii ’80, când s-a făcut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. Nu obții o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene și că intervenția a avut ca scop drenarea unei infecții.

„Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproșabilă, dar operația a reușit și pacientul a supraviețuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.

De curând, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoțieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenție chirurgicală și că este cea mai complicată operație de acest gen descoperită până acum în Europa.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...