Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani. Scheletul datează de la începutul Epocii Bronzului
Operație pe creier făcută în Apuseni acum 4500 de ani. Scheletul datează de la începutul Epocii Bronzului
În urmă cu mai bine de 4500 de ani, în zona Munților Apusenilor, o femeie a suportat, cu succes, o operație pe creier, arată dovezile arheologice.
Resturile scheletului unei femei, care a fost descoperit în urmă cu aproape 35 de ani în apropierea localității Livezile, din județul Alba și care datează încă de la începutul Epocii Bronzului, a scos la iveală detalii extrem de valoroase. Cercetatorii de la Muzeul Național al Unirii, din Alba Iulia, au declarat că femeia a fost operată pe creier și, mai mult, că operația a fost un succes, aceasta supraviețuind intervenției.
„În anii ’80, când s-a făcut practic restaurarea acestei calote craniene, s-a constatat că ea prezintă un orificiu creat artificial, printr-o intervenție umană. Nu obții o astfel de retezare perfectă printr-o lovitură cu o sabie de bronz”, a declarat cercetătorul Horia Ciugudean, explicând că operația este cunoscută sub numele de trepanație, adică deschiderea cutiei craniene și că intervenția a avut ca scop drenarea unei infecții.
„Cel care a făcut această intervenție nu numai că a făcut-o de-o manieră tehnică ireproșabilă, dar operația a reușit și pacientul a supraviețuit”, a mai declarat Horia Ciugudean.
De curând, după o expertiză efectuată de un grup de antropologi scoțieni, a fost confirmat faptul că este vorba de o intervenție chirurgicală și că este cea mai complicată operație de acest gen descoperită până acum în Europa.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii
În fiecare an, la 11 iulie, este sărbătorită Ziua mondială a populaţiei. Ea a fost marcată pentru prima dată în 1989, la recomandarea Consiliului Director al Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), cu scopul declarat al factorilor de decizie de a-şi concentra atenţia asupra urgenţei şi importanţei problemelor omenirii. Această dată a fost aleasă ca […]
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși
11 iulie: Sfânta Mare Muceniță Eufimia și Sfânta Olga, pomenite de creștinii ortodocși La 11 iulie, în calendarul creștin ortodox este pomenită Sfânta Mare Muceniță Eufimia. Era din Calcedon și a trăit în timpul prigoanelor împotriva creștinilor dezlănțuite de împăratul Dioclețian (284-305). Când prefectul orașului a ordonat ca tot poporul să se adune la templul […]
10 iulie | Sărbătoarea celor 45 de Sfinți mucenici din Nicopolea Armeniei Sărbătoare din data de 10 iulie 2024 din calendarul ortodox, este data la care Biserica Ortodoxă îi prăznuiește pe Sfinții 45 de Mucenici din Nicopolea Armeniei. Citește și: Calendar ortodox IULIE 2024: Sfântul ILIE, cea mai importantă sărbătoare a lunii Sfinții 45 de […]