Omul de știință care a descoperit varianta Omicron acuză presiuni: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”
Omul de știință care a descoperit varianta Omicron acuză presiuni: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”
Doctorița care a descoperit Omicron susține c-a fost presată să-și schimbe declarațiile: „Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”. Angelique Coetzee, unul dintre oamenii de știință care a descoperit tulpina Omicron a coronavirusului, susține într-un interviu pentru The Daily Telegraph, citat de Daily Mail și Adevărul, că politicieni și oameni de știință europeni au făcut presiuni asupra sa pentru a nu spune că noua tulpină a coronavirusului dă forme ușoare.
Coetzee este medic sud-african, acolo unde a fost anunțată mutația pentru prima dată.
„Din cauza mutaţiilor suferite de virus, alţi oameni de ştiinţă şi politicieni, care nu erau din Africa de Sud, mă contactau insistent pentru a-mi spune că descoperirile mele sunt eronate. Că, de fapt, boala e foarte serioasă. Îmi tot spuneau că n-am nicio idee despre ce vorbesc, eram atacată, în permanenţă“, a declarat doctorul Coetzee.
„Politicienii care m-au contactat voiau să spun aşa: «În Africa de Sud sunt forme uşoare, dar în Europa sunt forme foarte foarte severe». A fost o presiune uriaşă asupra mea. Atât din partea oamenilor de ştiinţă din Europa, cât şi dinspre politicieni. Mi s-a cerut, în mod repetat: «Te rog, nu spune că e boală blând㻓, a continuat medicul sud-african.
Angelique Coetzee a continuat, spunând că era convinsă de rezultatele descoperite de ea, pentru că aproape toţi pacienţii din Africa de Sud, infectaţi cu Omicron, aveau simptome uşoare, comparativ cu bolnavii care fuseseră infectaţi cu Delta. Practic, vorbim despre dureri de gât şi o stare de oboseală, potrivit medicului sud-african.
„Mi s-a spus să nu declar public că este o boală ușoară”, a spus ea. „Mi s-a cerut să mă abțin de la astfel de declarații și să spun că este o boală gravă. Am refuzat”.
„Nu spun că nu ești bolnav când suferi de o formă ușoară a bolii. Definiția bolii ușoare Covid-19 este clară și este o definiție a OMS – pacienții pot fi tratați la domiciliu și nu sunt necesare oxigenul sau spitalizarea. O boală gravă este una în care vedem infecții respiratorii pulmonare acute – oamenii au nevoie de oxigen, poate chiar de respirație artificială. Am văzut asta cu Delta, dar nu cu Omicron. Așa că le-am spus oamenilor: „Nu pot să spun așa, pentru că nu este ceea ce vedem”, a adăugat medicul.
„Deși Omicron pare a fi mai puțin sever în comparație cu Delta, în special la cei vaccinați, asta nu înseamnă că ar trebui catalogat drept ușor”, a declarat Ghebreyesus, șeful OMS, într-o conferință de presă, imediat după confirmarea noii variante a virusului.
„Mă acuză că mint, că am minimalizat Omicron din cauza felului în care a fost în Europa. În mintea lor, este imposibil ca o boală cu peste 38 de mutații să fie ușoară. Dar am afirmat de multe ori înainte – COVID poate fi o boală gravă dacă ești nevaccinat și ai comorbidități, dar pentru majoritatea oamenilor este o boală ușoară. Eu sunt cel care i-a văzut pe pacienți la prima mână, dar politicienii nu vor asculta.”, a mai spus în interviu medicul sud-african.
sursa: ziare.com
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
ACCIDENT rutier pe o stradă din Alba Iulia cu un autoturism implicat. Trafic îngreunat Un accident rutier s-a produs marți 21 ianuarie 2025, în jurul orei 09.30, pe strada Zlatnei din Alba Iulia. Potrivit IPJ Alba, traficul rutier este îngreunat pe strada Zlatnei din Alba Iulia, din cauza unui eveniment rutier în care a fost […]