Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Ştirea zilei

Omul care ”ne-a dat președintele”, șeful de campanie al președintelui Klaus Iohannis și-a început cariera politică în PNL Alba

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Omul care ”ne-a dat președintele”, șeful de campanie al președintelui Klaus Iohannis și-a început cariera politică în PNL Alba

Puțini dintre conjudețenii noștri știu că omul din spatele președintelui Klaus Iohannis, șeful de campanie al acestuia, este din județul Alba. De aici a pornit, împreună cu familia, spre Capitală, urmând firul unei cariere politice. Dan Ștefan Motreanu s-a născut în 11 septembrie 1970. Mama sa era din Partoș – Alba Iulia.

Rudele din partea mamei sale – pe care a pierdut-o pe când încă nu împlinise 23 de ani – locuiesc și muncesc în Alba Iulia. Este căsătorit cu Dana Motreanu (fostă Romanițan), fost jurnalist la Ziarul Unirea. Împreună au doi copii, Tudor şi Irina-Andreea, ambii născuți la Alba Iulia. Legătura de neam și baștină cu Alba Iulia a fost păstrată intactă: în fiecare an, și de Paști, și de Crăciun, familia Motreanu preferă să se întoarcă aici, în  locul pe care îl numesc cu drag ”acasă”.

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

Dan Motreanu a absolvit Liceul „Horea Cloșca și Crișan” din Alba Iulia și apoi Universitatea de Vest din Timişoara – Litere, Filozofie-Istorie. A făcut studii postuniversitare la Universitatea Babeş-Bolyai, a absolvit Colegiul Naţional de Apărare. Din 1995 a lucrat în Alba Iulia ca profesor, ziarist, expert parlamentar la cabinetul fostului deputat CDR Costin Georgescu, șef serviciu la ADR Centru, consilier judeţean la CJ Alba. În perioada 2004 – 2008  a fost deputat PNL de București iar în perioada 2008 – 2016  a fost deputat PNL de Călăraşi. În mai 2019 a câștigat, din partea PNL, funcția de europarlamentar.

Din 1997 și-a început ascensiunea vizibilă în partidul liberalilor din Alba, condus la acea vreme de Teodor Atanasiu. A fost vicepreşedinte al PNL Alba Iulia, al PNL Alba, membru în Biroul Naţional al TNL. Între 2002 – 2005 a fost preşedinte al Tineretul Naţional Liberal. Între 2005 – 2009 a fost secretar general PNL. Din 2010 până în prezent este vicepreşedinte al PNL și președinte al PNL Giurgiu. Între 2006 – 2007 a fost  ministru al Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale. A fost în mai multe rânduri chestor al Camerei Deputaților.

Ca să aflăm ce căuta Dan Motreanu în spatele președintelui Iohannis, în campania electorală recent încheiată, ar trebui să ne întoarcem vreo 5-6 ani în urmă, când liberalii și democrații își căutau un candidat pentru prezidențiale care să înfrângă oastea roșie a PSD-ului, un partid riguros organizat și cu membri care și-au dovedit participativ importanța în procesul electoral.

În 2013 Iohannis a devenit membru al PNL, dobândind funcția de prim-vicepreședinte, iar pe 28 iunie 2014 a devenit președintele partidului formând o alianță cu Partidul Democrat Liberal (PDL) și punând bazele unei viitoare fuziuni între cele două partide. Alianța, denumită Alianța Creștin Liberală (ACL), l-a promovat pe Iohannis drept candidat la alegerile prezidențiale din 2014, pe care le-a câștigat în al doilea tur de scrutin, cu 54,43% din voturi, învingându-l pe candidatul PSD, prim-ministrul în funcție de atunci Victor Ponta.

În spatele ACL-ului, acum PNL, au stat atunci liderii de marcă ai liberalilor și democraților transilvăneni (dar nu numai). Și Dan Motreanu. În 2014 a fost șeful de campanie electorală a candidatului Klaus Iohannis, pe evenimente. De atunci până acum fost tot timpul acolo. A devenit mai vizibil după căderea Guvernului Dăncilă, la începutul lunii noiembrie 2019, când doi coechipieri,  Ludovic Orban și Raluca Turcan  au preluat funcțiile de prim-ministru respectiv de vicepremier.

”Eroii acestor alegeri sunteți voi!”, le-a transmis Motreanu tuturor acelora care au contribuit la procentul covârșitor de aproape 66 % cu care Iohannis a câștigat un nou mandat. Un procent care bucură, dar, în aceeași măsură, obligă imens.

Nicoleta IDITA – TOMUȚA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Unirea Ziarul

Publicat

în

Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești După cum se știe,  afinul este un arbust îndrăgit pentru fructele sale care se consumă atât în stare proaspătă cât și prelucrată sub formă de suc, sirop, dulceața, vin sau afinată. Acestea sunt bine cunoscute pentru valoarea terapeutică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea