Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Omul care a prezis apocalipsa financiară din 2008 vine cu o nouă profeție: ce se va întâmpla cu economia, cum va afecta România

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Omul care a prezis apocalipsa financiară din 2008 vine cu o nouă profeție: ce se va întâmpla cu economia, cum va afecta România

În ultima lună, paralelele cu criza economică din 2008 au devenit din ce în ce mai dese și, din nou, se pare că vorbim de consecințe globale. Tot ca atunci, primele semne au venit din SUA, dar nu a durat mult până când au ajuns în Europa și, implicit, România.

Nouriel Roubini este un economist care a intrat în istorie prin abilitatea sa de a prezice criza din 2008. Partea proastă este că tot datorită acelei profeții a dobândit porecla de Dr. Doom. În 2023, analistul este la fel de pesimist ca atunci și insistă pe faptul că ”lumea ar trebui să se pregătească pentru o nouă criză.”

Criza din 2008 se va repeta și începe din SUA

Într-un interviu acordat în ultima săptămână, Roubini sau Dr. Doom a atras atenția asupra faptului că SUA se confruntă cu un nou pericol din cauza a trei factori de stres care duc la o ”buclă fatală”, conform Adevărul.ro. Lista problemelor la care face referire analistul include inflația ridicată din SUA, nivelurile ridicate ale datoriei publice și instabilitatea financiară, iar împreună, toate duc la un cerc vicios și, inevitabil, la recesiune.

„O recesiune severă este singurul lucru care poate tempera inflația prețurilor și a salariilor, dar va face criza datoriilor mai severă și, la rândul său, va alimenta o recesiune economică și mai profundă”, a spus el, adăugând că „sprijinul de lichiditate nu poate preveni această buclă sistemică” al cărei efect va fi o creștere economică mai scăzută și o prăbușire cu 30% a burselor.

Partea tristă este că soluțiile nu sunt cele mai evidente și departe de a fi perfecte, pentru a se preveni un dezastru la scară largă. ”Bancherii centrali vor trebui să scadă ratele dobânzilor pentru a ușura povara în creștere a datoriilor, dar, în același timp, vor trebui să crească ratele dobânzilor pentru a combate inflația. Acest lucru a fost complicat și mai mult de prăbușirea Băncii Silicon Valley luna trecută, care a creat și mai multă presiune pentru Rezerva Federală pentru a reduce ratele dobânzilor, pentru a stabiliza sistemul financiar”, a adăugat expertul.

Punctual, deși măsurile luate de autoritățile americane vor opri într-un final creșterea ratelor dobânzilor, aceleași măsuri vor duce la o inflație galopantă, creștere a datoriilor și instabilitate financiară.

La nivel național, chiar dacă nu se vor aplica în proporție de 100% previziunii lui Roubini, țara noastră este de asemenea în pericol.

„O criză globală ar avea efecte serioase și asupra României, bineînțeles, ea producând efecte pe două canale: relațiile comerciale și investiționale, care ar înregistra scăderi importante și finanțarea externă privată, care ar seca și ar pune România în situația de a se împrumuta la dobânzi foarte mari. Practic, ar fi ca în 2009, cu deosebirea că în prezent avem câteva avantaje (credite mai serioase, un sector bancar mai puțin dependent de finanțarea externă, influxuri masive de bani europeni) dar și un dezavantaj: un sector public mai îndatorat. Întrebarea este dacă această criză se va produce.

În istorie crizele au însoțit mereu momentele în care banii s-au scumpit, adică momentele în care băncile centrale au crescut dobânzile pentru a lupta contra inflației. Așa s-a întâmplat în anii 1980, așa s-a întâmplat la sfârșitul anilor 1990 sau în 2007-2009, de fiecare dată crizele survenind în momentul în care banca centrală americană a spus Stop politicii banilor ieftini și expansiunii exagerate a creditului. În esență, problema este dacă și în ce măsură în prezent banca centrală americană este capabilă să oprească inflația evitând pe cât posibil criza și falimentele”, a explicat profesorul de economie Bogdan Glăvan pentru sursa citată.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels

Bogdan Ilea

Publicat

în

Instagram își ajustează algoritmul pentru a promova conținutul original: Modificări majore la funcția Reels Conținutul original de pe aplicația de social media Instagram urmează să fie prioritizat, iar conținutul „furat” urmează să fie penalizat, în urma schimbărilor modului în care funcționează algoritmul.  O nouă schimbare a modului în care funcţionează algoritmul de recomandări al Instagram […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea