OMS laudă modelul aplicat de Suedia în lupta împotriva pandemiei, în ciuda faptului că ţara înregistrează peste 20.000 de infecții și aproape 2.500 de decese

Organizația Mondiala a Sănătății pare că s-a sucit, lăudând recent modelul aplicat de Suedia, care a refuzat să își pună pe butuci economia din cauza epidemiei de coronavirus. Din nefericire, concluzia OMS vine după ce majoritatea țărilor din Europa și-au periclitat serios economia, închizând companii.

Dr. Mike Ryan, directorul executiv care se ocupă de programele de Urgență ale OMS în Geneva, a apreciat strategia impusă de țara scandinavă, considerând că sunt „lucruri de învățat” de la aceasta, care s-a bazat pe autoreglementarea cetățenilor.

ELIT

„Cred că vom ajunge la o nouă noțiune de normalitate. Cred că în multe privințe Suedia reprezintă un model de viitor, dacă dorim să ne întoarcem la o societate care nu are restricții”, a declarat expertul în urgențe.

În Suedia, strategia de a ţine societătatea deschisă, fără impunerea de măsuri, este aplaudată de cetăţeni. Soluţia a fost propusă de un grup de cercetători, iar apoi parafată de guvern. Totuşi, unii virusologi suedezi sunt sceptici că drumul pe care merge ţara este cel mai bun.

Mihail David - 2020

„Cred ca există percepția potrivit căreia Suedia nu a impus măsuri de control și că a lăsat boala să se răspândească”, a declarat pentru presa Ryan, citat de New York Post. Acesta a subliniat, legat de această percepție că „nu este deloc adevărată”.

Suedia, cu o populație de 10,3 milioane de locuitori, a înregistrat peste 20.300 de cazuri și 2.462 de decese. Totodată, peste 1.000 de cetățeni s-au vindecat, după ce au contractat virusul.

Dr. Anders Tegnell, principalul epidemiolog al Suediei, crede că decizia ţării de a impune o serie de măsuri de carantină mai puţin stricte „a funcţionat în anumite aspecte deoarece sistemul de sănătate a putut să se descurce cu numărul de pacienţi”, scrie BBC.

Dr. Tegnell a declarat că cel puţin jumătate din numărul total de decese a fost înregistrat în aziluri de bătrâni şi „este neclar dacă măsurile de carantină ar fi oprit acest lucru sau nu”. El a adăugat că decizia de a impune măsuri mai relaxate decât în restul ţărilor europene implică faptul că nivelul de imunitate este de 20% în Stockholm, capitala ţării.

Surse: stiripesurse, businessmagazin

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...