Omagiu adus de elevii Şcolii Gimnaziale ,,Singidava’’ Cugir geniului poeziei româneşti
La împlinirea a 165 de ani de la naşterea marelui poet Mihai Eminescu, elevii şi profesorii Şcolii Gimnaziale ,,Singidava” din Cugir au desfăşurat multiple activităţi prin care să celebreze acest eveniment.
,,Sub semnul lui Eminescu” a fost una dintre acestea. Astfel, într-un moment literar-artistic s-au recitat poezii din creaţia eminesciană şi s-au cântat melodii inspirate de versurile eminesciene.
Sub genericul ,,Mari prieteni, mari prietenii” s-au desfăşurat diverse activităţi care au evidenţiat legătura aparte dintre Mihai Eminescu şi un alt mare clasic al literaturii române, Ioan Slavici, al cărui debut literar s-a plasat sub tutela ,, poetului nepereche”. S-au aniversat astfel şi 167 de ani de la naşterea prozatorului ardelean, născut la 18 ianuarie 1848. În acest sens elevii au descoperit momentul întâlnirii celor două personalităţi, mărturisirile unuia despre celălalt, au lecturat câteva epistole semnate de Eminescu şi Slavici şi au remarcat beneficiile literare produse de această epocală întâlnire.
În paralel s-a organizat o expoziţie de desene şi caricaturi inspirate de creaţia marelui poet naţional, iar elevii s-au întrecut în redactarea unor scrisori adresate ,,Luceafărului” poeziei româneşti sau unui prieten deosebit, care le-a influenţat în mod similar existenţa.
Pe durata lunii ianuarie, expoziţia de carte, reunind titluri eminesciene, a putut fi observată şi consultată la Centrul de Documentare şi Informare al şcolii.
Coordonatorii acestor activităţi au fost profesorii catedrei de limbă şi comunicare: Bogdana Sabău, Gabriela Păştină, Nicoleta Văsuţi, Florina Bran-Koller, Delia Niculaş, Eugenia Bălteanu, Oana Horciu, Dan Moldovan şi profesorul documentarist, Florica Adam.
Nota solemnă a fost dată şi de participarea la aceste activităţi a directorului Rozalia Mihu şi directorului adjunct Gabriela Lupu.
Constantin PREDESCU
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Cultură Educație
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan
2 noiembrie: 240 de ani de la cea mai mare răscoală țărănească din Transilvania, condusă de Horea, Cloșca și Crișan Răscoala din 1784, numită și „Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan”, a fost o importantă acțiune de revoltă a țărănimii iobage din Transilvania împotriva constrângerilor feudale la care era supusă. La ea au participat iobagi […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
17 noiembrie: Ziua Internațională a Studenților. Cum a apărut această sărbătoare și când a fost fost celebrată pentru prima dată