Rămâi conectat
Noaptea Muzeelor 2025

Cultură Educație

Oliviu Iacob – „Interferenţe educative europene”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

    Nimic surprinzător pentru oamenii de cultură (şi nu numai!) din judeţul Alba, care iau cunoştinţă de o altă apariţie editorială a lui Oliviu Iacob.
Activitatea neobosită a domniei sale de “ferment” cultural şi ”făcător” de reviste, probată de-a lungul mai multor decenii, s-a concretizat nu numai în eseuri pe diverse teme culturale sau povestiri – unde se pare că excelează – ci şi în domeniul folclorului sau al etnografiei (cândva susţinuse un asemenea curs la Universitatea 1 Decembrie din Alba Iulia). Actualul volum ”Interferenţe educative europene” reia obsesiv tematica din cele patru volume anterioare ”Paralele ale memoriei” apărute în 1995, 1997, 2000 şi 2001, referitoare la problemele culturii şi ale educaţiei din ţara noastră, văzute nu în paralel ci în complementaritate cu cele din alte ţări ale Europei, în special din cele vestice.
Autorul a călătorit mult, iar aceste călătorii i-au prilejuit observaţii pertinente şi demn de luat în seamă de cei îndrituiţi s-o facă: ”Cultura română, slab difuzată, tipărită şi tradusă în limbi de circulaţie mondială, acceptată la întrecere cu alte culturi riscă de a rămâne minoră fără a lua parte la dialog. Cultura populară autentică românească este depozitată în imense şi inestimabile tezaure ce au nevoie de a fi introduse în această frumoasă dar inegală confruntare printr-un effort remarcabil”.
Om al şcolii, cu o activitate bogată la clasă, cu două decenii ca director de şcoală şi o perioadă chiar inspector şcolar general, este preocupat de sistemul de învăţământ şi realizarea sarcinilor educative la nivelul tineretului şcolar care se pot realiza pe mai multe paliere, inclusiv cel al turismului şcolar: ”Credem că trebuie apărată ideea de turism şcolar, de excursie şcolară cu finalitate educativă clară, legată de programa şcolară, de formarea pentru viaţă”.
Relaţia şcoală-cultură este văzută în interdependenţa ei, niciuna din acestea neputând supravieţui fără cealaltă. Soluţiile pe care autorul le propune sunt posibile, de bun simţ şi vizează în egală măsură elevii, părinţii (familia) şi oficialităţile locale sau centrale.
Volumul, deşi adesea critic la situaţia actuală din învăţământ şi cultură, trebuie citit într-un registru optimist aşa cum, de altfel, îşi doreşte autorul însuşi: ”Pe acest fond complex, orice eseu pe teme de educaţie şi cultură devine temerar, gestul însă trebuie asumat pentru că o viaţă întreagă l-am avut la inimă, îl port în suflet ca pe ceva preţios – un dar al omului – o sarcină grea, aceea de a ne pregăti pentru viaţă”.
Cele trei povestiri incluse în volum (Un agronom ca un vechil, Dâlma lui Pârlea, Viia de la Ţâclu) confirmă încă o dată (dacă mai era cazul!) talentul de narator al autorului de la care aşteptăm apariţia cât mai curând a volumului promis.
Ioan TODOR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025

Ziarul Unirea

Publicat

în

Poetul Aurel Pantea, laureat al Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia 2025 Vineri, 9 mai 2025 avut loc la Lancrăm festivitatea de decernare a Premiului Național pentru Poezie „Lucian Blaga” Opera Omnia. Juriul, format din istoricii și criticii literari: Constantina Raveca Buleu, Horia Gârbea, George Neagoe, Irina Petraș, Vasile Spiridon, Adrian Tudurachi și […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice Sebeș: Cine sunt autorii lucrărilor

Lucian Daramus

Publicat

în

Expoziție de artă deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice: Cine sunt autorii lucrărilor O expoziție specială de artă a fost deschisă la Centrul de zi pentru persoane vârstnice din cadrul Direcției de Asistență Socială Sebeș. Evenimentul a fost nu doar despre artă, ci și despre conexiuni între generații – un adevărat schimb de […]

Citește mai mult

Cultură Educație

FOTO | Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale

Lucian Daramus

Publicat

în

Raft al Bibliotecii Județene „Lucian Blaga” Alba inaugurat la Gârbova: Colecție de carte trimisă în custodie școlii locale Consiliul Județean Alba şi Biblioteca Judeţeană „Lucian Blaga” Alba, în parteneriat cu Primăria și Consiliul local al comunei Gârbova și cu Școala Gimnazială Gârbova, au inaugurat, miercuri, 30 aprilie 2025, Raftul Bibliotecii Judeţene „Lucian Blaga” Alba în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea