Oferte din SUA și Franța pentru creșterea capacității de producție a muniției de tip NATO la UM Cugir
Oferte din SUA și Franța pentru creșterea capacității de producție a muniției de tip NATO la UM Cugir
România face pași timizi pentru a crește producția de muniție de tip NATO. Cererea pe piața internațională a crescut semnificativ după invazia Rusiei în Ucraina, dar sunt cereri și la nivelul Armatei Române. Una dintre cele mai importante societăți din domeniu, Uzina Mecanică Cugir, a inițiat proiecte în valoare de 16,5 milioane de lei (3,4 milioane de euro) pentru a moderniza capacități de producție sau pentru achiziția de instalații noi.
Societatea produce muniție, dar și armament cum ar fi pistoale, mitraliere, tunuri de aviație și încărcătoare. O companie din SUA și una din Franța au prezentat oferte pentru utilajele solicitate de uzina românească, în timp ce o asociere formată din două firme românești va furniza o linie de tratament termic.
Primul proiect se referă la achiziția unei „mașini de strunjit lungime și canal de extracție tub calibre 12,77×99 mm, 12,7×108 mm, 14,5×114 mm”, cu o valoare de 7,25 milioane de lei, fără TVA.
Primul este un calibru specific NATO, în timp ce celelalte două au fost fabricate inițial în fosta URSS și preluate ulterior de țări din estul Europei. Uzina din Cugir produce deja muniție de aceste calibre, dar noul utilaj permite creșterea capacității. Singurul ofertant, potrivit platformei SEAP (Sistemul Electronic de Achiziții Publice), a fost societatea Manufacture du Haut Rhin din Mulhouse, Franța, reprezentată de un cetățean arab, Albreieki Khalid Omar Ahmed Najeeb. Compania se prezintă ca fiind proiectant și producător de utilaje individuale și linii complete pentru producția de muniție de calibru mic și mediu.
Citește și: INTERVIU| Mircea Trifan, directorul general UM Cugir: ”Suntem pe un traseu ascendent și avem rezultate economice bune”
Mașina trebuie să poată fi utilizată în două schimburi/zi timp de cinci zile pe săptămână și va avea o capacitate de 40 de cartușe pe minut. Potrivit documentației, achiziția va duce la „creșterea competitivității societății pentru satisfacerea intereselor de apărare ale României, satisfacerea necesităților de înzestrare a Forțelor Sistemului Național de Apărare, în raport cu necesitatea protejării intereselor esențiale de securitate ale României și cu angajamentele asumate în cadrul NATO”.
Utilaj cu tehnologie laser pentru verificarea cartușelor
Compania americană General Inspection LLC din Davisburg, Michigan, este singura care a depus ofertă pentru furnizarea unei mașini destinate „controlului dimensional și vizual al glonțului, tubului și cartușului finit”. Valoarea totală a investiției este de 5 milioane de lei, fără TVA.
În documentație se susține că obiectivul achiziției îl constituie mărirea capacității de producție actuale și completarea cu utilaje care lipsesc din dotarea uzinei. Utilajul va fi controlat de un PC și va fi dotat cu camere video pentru controlul dimensional și detectarea defectelor de aspect.
Mașina va putea verifica pe minut până la 65 de cartușe calibru 12.7×99 mm, 45 de cartușe calibrul 12.7×108 mm sau 65 de cartușe calibrul 14.5×114 mm. Firma americană este reprezentată de CEO-ul Michael Nygaard și se prezintă ca producător al liniilor complete de sisteme de calibrare, sortare și inspecție cu ajutorul tehnologiilor laser.
Potrivit caietelor de sarcini, furnizorii vor asigura și instalarea, punerea în funcțiune, instructajul personalului, suportul tehnic și vor oferi garanție precum și orice alte activități necesare pentru realizarea contractului.
În 29 februarie 2024, Uzina Mecanică Cugir a încheiat un alt contract, cu o valoare de 4 milioane de lei, fără TVA, pentru achiziția unei linii de tratament termic necesară în zona de producție a armamentului. Utilajul va fi furnizat de asocierea formată din două firme românești, Utties Industries SRL și Caloris Group SRL. Contractele în vigoare au determinat și angajarea suplimentară a 88 de muncitori.
Decizia a fost aprobată printr-un memorandum al Guvernului.
În document se susține că societatea a încheiat contracte ferme pentru muniție în valoare de 37 de milioane de euro cu parteneri din Cehia, Bulgaria, Bangladesh și SUA. În total, este vorba despre 9,5 milioane bucăți de muniție, din care 9 milioane de bucăți trebuie realizate în anul 2024.
Creșterea producției va conduce, potrivit sursei citate, la majorarea veniturilor cu 1 milion de euro lunar. Societatea avea la finalul anului 2023 un număr de 948 de angajați. În 2022 a înregistrat un profit brut de 36 de milioane de lei, iar în 2023 suma a fost de aproximativ 20 de milioane de lei.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara
FOTO | Scriitorul și eseistul aiudean Ioan Hădărig distins cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara Ioan Hădărig, scriitor și eseist originar din municipiul Aiud, județul Alba, a fost distins miercuri, 20 noiembrie 2024, cu premiul „Cartea Anului” acordat de Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Alba-Hunedoara, pentru volumul „ASTĂZI CERUL […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Ovidenia, prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului
-
Opinii - Comentariiacum 22 de ore
21 noiembrie, Ziua Mondială a Salutului. Cel mai popular cuvânt de salut este „Hello”
-
Ştirea zileiacum 4 zile
PROGRAMUL zilei de 1 decembrie 2024, Ziua Națională, la Alba Iulia: Paradă militară, concert Andra și focuri de artificii
-
Opinii - Comentariiacum o zi
21 Noiembrie: Intrarea Maicii Domnului în Biserică. Tradiţii şi superstiţii de Sărbătoarea Luminii
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii
-
Ştirea zileiacum o zi
21 noiembrie: Zece ani de la tragedia aviatică de la Mălâncrav. Ziua când Alba Iulia a pierdut un tânăr pilot căpitan