Rămâi conectat

Ştirea zilei

Octogenarul dr. Nicolae Porumbel – emblema medicinii din Ţara Moţilor

Publicat

în

    Distinsul doctor Nicolae Porumbel, născut dintr-o familie de cadre didactice de lângă casa Iancului în 1931, după efectuarea studiilor elementare şi medii şi-a îndreptat paşii spre Facultatea de medicină din Cluj-Napoca avându-i ca mentori pe erudiţii profesori universitari dr. Iuliu Haţeganu şi dr. Ion D. Goia, originar din comuna Sohodol, descendent din arborele genealogic al lui Cloşca, ambii fiind întemeietorii şcolii moderne de medicină din urbea de pe Someş. După finalizarea studiilor universitare în specialitatea pediatrie- neonatologie nemuritoarele plaiuri mioritice natale şi cu reverberaţii istorice deosebite prin amplitudinea lor l-au determinat să îşi practice profesia de medic de la stagiatură până la pensionare în diferite localităţi din zonă, dovedind o competentă şi consecvenţă deosebită faţă de suferinţele moţilor în condiţii nefavorabile atât din punct de vedere al reliefului cât şi a condiţiilor meteo-climatologice deosebite. Competenţa, consecvenţa şi abilitatea deosebită de bun organizator al actului medical i-au creat premiza de a trece cu succes toate treptele ierarhice atât în medicină cât şi în conducerea actului medical din Ţara Moţilor îndeplinind diferite funcţii importante. Pe lângă activitatea de succes ca medic pediatru-neonatolog dânsul s-a implicat în mod deosebit în calitate de conducător al actului medical în construcţia modernului spital din Câmpeni de la piatra de temelie până la finalizarea şi dotarea acestuia cu întreaga recuzită şi tehnică medicală a timpului dar şi cu racolarea de cadre medicale în toate specialităţile cu excepţia oftalmologiei, cu competenţe deosebite şi o disciplină liber-consimţită a cadrelor medicale de la femeie de serviciu, infirmiere, asistente medicale, medici iar toate aceste calităţi ale acestora se datorează reverenţei şi condescendenţei reciproce de care s-a bucurat din partea subordonaţilor domnul medic primar dr. Nicolae Porumbel. Aceste calităţi deosebite ale medicului octogenar au determinat şi stabilitatea cadrelor medicale de zeci de ani în aceeaşi unitate ca de exemplu: domnul medic primar dr. Cârja Gheorghe – ginecolog, dna. medic primar radiologie-imagistică – dr. Olga Borlea, dna. medic primar interne-cardiologie – dr. Gherman Maria, dl. medic primar generalist – dr. Cernatone Ladislau, dl. Medic primar doctor – Nicolae Zaharia – chirurgie, medic primar pediatrie – dr. Nicolae Florea şi distinsele doamne asistente medicale Livia Goia, Maria Corcheş, Elena Bumb, Tatiana Mihon, Gabriela Corcheş dar şi domnul asistent medical Daniel Soran de la laboratorul de analize medicale, actualmente şef-laborator IMED-SERV care datorită unor studii medicale aprofundate şi experienţă inclusiv în străinătate poate fi definit ca o enciclopedie medicală dar şi cu o vastă cultură generală. Analizele efectuate de dânsul cu tehnica modernă a laboratorului de mai sus condus de doamna Mihaela Cristea sunt într-o deplină concordanţă cu alte laboratoare din clinicile clujene.
În calitate de coordonator a actului medical din Ţara Moţilor un merit deosebit îl are domnul doctor Nicolae Porumbel în construcţia de dispensare rurale noi în comunele Sohodol, Vidra, Gârda, Baia de Aries şi din Horea care actualmente este cel mai modern dispensar rural, asta datorită domnului deputat Corneliu Olar şi primarului comunei Horea, domnul Marin Nicola, prin accesare de fonduri europene poate fi definit un edificiu sanitar la standarde europene cu toate dotările aferente lui. Competenţele de coordonator al actului medical din zonă şi calităţile enunţate mai sus au făcut ca medicii primari dr. Cristea Gheorghe – dispensarul Albac, Rovin Vârciu – Sohodol dar şi familia de medici de la dispensarul Roşia Montană – dr. Cămărăşan Constantin şi dr. Cămărăşan Lucia să nu plece din Ţara Moţilor. Domnul dr. Nicolae Porumbel este şi un medic care şi la ora actuală studiază noutăţile din lumea medicală participând la simpozioane şi conferinţe naţionale cu specific medical. Dr. Porumbel este un împătmit al istoriei, literaturii neamului românesc cu respect deosebit pentru înaintaşii noştri martiri, tribuni, eroi ai neamului şi oameni de ştiinţă din toate domeniile. Am avut zeci de conversaţii cu dânsul de unde mi-am îmbogăţit diferite cunoştinţe, unele pline de patriotism şi de altă factură pentru mica mea cultură generală. Toate aceste merite l-au determinat pe domnul primar a capitalei Ţării Moţului, dl. primar Andreş Ioan Călin să-i acorde titlul de Cetăţean de Onoare al oraşului Câmpeni dar ar merita ca pe frontispiciul spitalului orăşenesc Câmpeni să fie aplicată o placă comemorativă cu numele dânsului, deoarece sub conducerea lui s-a ridicat acest important edificiu medical. Tot în cadrul acestor zeci de conversaţii am avut multe ocazii de a asista la consultaţii acordate gratuit pentru copiii cetăţenilor săraci şi alţii, dar şi intervenţii telefonice pe lângă fiul său medic primar – dr. Sorin Porumbel medic chirurgie generală la o clinică cu reputaţie din Cluj-Napoca pentru a facilita accesul la intervenţii chirurgicale bolnavilor din zonă.
Titlul de cetăţean de onoare şi o placă comemorativă le merită cu o prisosinţă deosebită. Toată stima pentru acest medic octogenar şi fiul său, medic primar dr. Sorin Porumbel pentru realizările lor şi actele caritabile efectuate.

Mihai SICOE


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Ştirea zilei

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

Publicat

în

Cum a reușit o şoferiţă din Alba să demonstreze că a fost amendată ilegal: A fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID

După ce, în vara anului trecut, a fost implicată într-un accident cu o autospecială ISU care transporta vaccin anti-COVID, o femeie din Alba a reuşit să demonstreze în justiţie că a fost amendată ilegal de către un poliţist rutier.

Incidentul a avut loc în 8 iunie 2021, pe DN 14B, la ieşire din municipiul Blaj spre comuna Crăciunelu de Jos, într-o zonă cu serpentine unde drumul este marcat cu linie continuă. În momentul în care autoturismul condus de femeie a fost depăşit de autospeciala ISU, într-o curbă periculoasă, a avut loc un acroşaj între cele două autovehicule, soldat cu avarierea acestora. Femeia a primit un avertisment şi i s-a suspendat dreptul de a conduce pe o perioadă de 60 de zile.

„Nu sunt de acord. Am respectat în totalitate maşina politiei, care a depăşit pe cea mai periculoasă curbă, urmată la scurt timp de cea de-a doua ISU, care mi-a tăiat calea, deşi maşina era ieşită din carosabil, permiţând depăşirea necorespunzătoare a maşinii care nu avea semnalele acustice pornite”, a scris femeia în procesul- verbal.

Elit - Gustul Desăvârșit

Cele două autovehicule ale poliţiei şi ISU s-au oprit la circa 300 de metri de locul coliziunii, femeia susţinând că cei doi conducători auto s-au deplasat în zona unde oprise încercând să o intimideze şi să o ameninţe pentru că nu a respectat semnalele luminoase şi acustice de pe maşina poliţiei.

”În momentul în care le-am spus că nu au avut pornite semnalele acustice şi luminoase, şoferul de pe maşina poliţiei a recunoscut că nu a avut semnalele acustice, deoarece m-ar fi putut speria şi m-aş fi putut răsturna în pantă. Apoi, cei doi conducători auto s-au reîntors la maşinile conduse de aceştia şi au pornit semnalele luminoase”, a declarat şoferiţa. Femeia a mai spuscă poliţistul rutier a ascultat doar versiunea prezentată prin telefon de colegul său, respectiv a venit cu ”lecţia învăţată”, şi nu a luat în considerare susţinerile acesteia.
Altă situaţie de fapt, demonstrată în instanţă

”Petenta fost invitată la sediul Poliţiei Municipiului Blaj, pentru încheierea procesului-verbal, unde a aşteptat peste o oră. În acest interval de timp, agentul constatator a vorbit permanent la telefon pentru a obţine înregistrări de pe camerele video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier. Ulterior, a obţinut o înregistrare video de pe traseul în care a avut loc evenimentul rutier, pe care o anexez înregistrată pe un DVD. Din înregistrare, se poate observa că maşina politiei şi ISU, înainte de producerea evenimentului rutier, au depăşit un alt autoturism, care circula în spatele autoturismului condus de petentă. Acea persoană putea fi reţinută ca martor asistent, dacă nu a reţinut ca martor asistent pe doamna (…). Din înregistrarea respectivă, se observă că maşina politiei şi autospeciala ISU nu aveau semnalele luminoase pornite”, se precizează în hotărârea instanţei de judecată.

Pe lângă înregistrarea video care a arătat că cele două maşini nu aveau semnalele luminoase, martora care se afla cu ea în autoturism a susţinut că cele două autospeciale nu aveau în funcţiune nici semnalele acustice. Pe 7 aprilie 2022, Judecătoria Blaj a anulat procesul-verbal, hotărârea nefiind contestată de către Poliţie.

”Petenta a avut posibilitatea efectivă să facă dovada existenţei unei alte situaţii de fapt decât cea reţinută în procesul-verbal de contravenţie, iar prin proba testimonială administrată în cauză, aceasta a reuşit să răstoarne prezumţia de temeinicie a procesului-verbal de contravenţie. Astfel, din declaraţia martorei (…), reiese că maşina poliţiei, care a încercat să depăşească maşina condusă de petentă, nu avea în funcţiune nici semnalele luminoase, nici cele sonore. Doar după impact, poliţistul a mers la maşina sa şi a pornit semnalele luminoase. Martora a văzut foarte clar când acesta a mers şi a pornit luminile, care până atunci nu funcţionau şi nici nu se auzea girofarul”, este concluzia magistratului care a judecat dosarul.

IPJ Alba trebuie să plătească cheltuieli de judecată în valoare de 820 de lei.

Sursa: adevarul.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

Publicat

în

Spectacol INEDIT la Alba Fest 2022: Cel puțin 130 de DRONE vor ilumina cerul în Cetatea Marii Uniri

În 11 sau 12 iunie, pe perioada evenimentului Alba Fest, albaiulienii și turiștii care vor ajunge în Capitala Marii Uniri se vor putea bucura de un spectacol de lumini cu drone.

Municipiul Alba Iulia este interesat să achiziționeze un spectacol de animație realizat cu minim 130 de drone luminoase. Momentul va avea o durată de minim 10 minute, durata fiind definită ca perioada de timp cuprinsă între decolarea și aterizarea dronelor. Dronele se vor ridica la o înălțime maximă de 100 m, iar coregrafia se va desfășura pe o coloană sonoră reprezentativă pentru evenimente de animație pentru tineri.

Prin folosirea Inteligenței Artificiale, dronele autonome sunt capabile să zboare în roiuri, se evite între ele, precum și să eschiveze obstacolele în timp ce-și îndeplinesc misiunea în cel mai eficient mod posibil.

Elit - Gustul Desăvârșit

Prestatorul va contura proiectul artistic al spectacolului în așa fel încât acesta să se încadreze și să potențeze caracterul AlbaFest.

Un spectacol cu drone autonome va fi o surpriză de neuitat pentru public, dat fiind caracterul original și noutatea acestei tehnologii în România. Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes și așteptat acest tip de show este foarte așteptat și dorit de albaiulieni.

Alba Fest este emblema evenimentelor din Cealaltă Capitală, scena pe care își dorește să fie orice artist din lumea muzicală. Alba Fest nu este un eveniment de inerție, ci singurul festival care a exclus tot ce era în plus, aducând pe scena lui superlativele absolute ale momentului. Este singurul eveniment în care orașul are mai puțini locuitori decât spectatori: 50 000 de oameni, în trei zile de show total.

Prima întâlnire cu dronele, la 1 decembrie 2021 a fost un real succes şi acest tip de show este foarte aşteptat şi dorit de albaiulieni.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Ştirea zilei

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Publicat

în

VIDEO| ACCIDENT rutier pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu: Coliziune între două autoturisme la ieșire din Cunța

Un accident rutier a avut loc marți, 24 mai, în jurul orei 18.20, pe autostrada A1 Sebeș-Sibiu, la ieșire din Localitatea Cunța.

Din primele informații a fost o tamponare în care au fost implicate două autovehicule, care au intrat în coliziune față – spate.

Elit - Gustul Desăvârșit

În urmă cu câteva minute traficul rutier s-a reluat pe ambele benzi.

Vom reveni cu amănunte.

Video: Facebook/Vasiu Alexandru – INFO TRAFIC jud. SIBIU


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare