Rămâi conectat

Actualitate

Obligaţii fiscale pentru beneficiarii care lucrează cu zilieri

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit Legii nr 52/2011, benefciarul care utilizează zilieri în activitatea cu caracter ocazional din domeniile: agricultură, vânătoare şi pescuit, sivicultură exclusiv exploatări forestiere, piscicultură şi acvacultură, pomicultură şi viticultură, apicultură, zootehnie, spectacole, producţii cinemetografice, şi audiovizuale, publicitate, activităţi cu caracter cultural, manipulări de mărfuri, activităţi de întreţinere şi curăţenie, are obligaţia să: înfiinţeze Registrul de evidenţă al zilierului şi să-l păstreze la sediu, să-l completeze înainte de începerea activităţii şi prezentarea organelor de control abilitate şi să prezinte lunar până cel târziu la data de 5 a fiecărei luni către inspectoratul de muncă unde îşi are sediul un extras al Registrului de evidenţă al zilierilor.

Veniturile realizate de zilieri sub forma remuneraţiei zilnice pe fiecare beneficiar de lucrări este venit asimilat salariilor, pentru care se datorează un impozit în cota de 16%. Nu se datorează contribuţii sociale obligatorii nici către zilier, nici către beneficiar.

Calculul şi reţinerea impozitului pe venituri din salarii datorat se efectuează de beneficiarii de lucrări la data fiecărei plăţi a remuneraţiei brute zilnice.

Virarea la bugetul de stat a impozitului calculat şi reţinut de fiecare beneficiar de lucrări se va efectua până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se plătesc aceste venituri.

Declararea impozitului pe venituri din salarii se face în formularul 112, Anexa 1 Creanţe fiscale-randul 01, cod 602, „Impozit pe venituri din salarii”, cumulându-se, după caz, cu celelalte impozite pe venituri din salarii, fără completarea pentru zilieri a celorlalte anexe din declaraţie.

De reţinut! Activitatea desfăşurată de zilieri nu conferă acestora calitatea de asigurat în sistemul public de pensii, sistemul asigurărilor sociale pentru şomaj şi nici în sistemul asigurărilor sociale de sănătate. Zilierii vor putea încheia, opţional, o asigurare de sănătate şi/sau de pensie.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRIPublicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vacanță de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii cu ocazia Sărbătorilor Pascale

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vacanță de Paște 2024: Câte zile libere vor avea elevii cu ocazia Sărbătorilor Pascale Vacanța de primăvară va coincide, în anul 2024, cu Paștele Ortodox, care va pica pe data de 5 mai. În acest an, Paștele Catolic și Paștele Ortodox vor avea loc la distanță de o lună, însă elevii vor avea o singură […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea