Rămâi conectat

Politică Administrație

Oana Badea: „Spun lucruri pentru că am curajul să zic ceea ce gândesc”

Publicat

în

    Referitor la articolul intitulat „Primăria Cugir cere garanţii că profesorii nu-şi vor pierde salariile şi posturile”, apărut în ediţia din data de 16 februarie 2012, în cotidianul Unirea, secretarul de stat în Ministerul Educaţiei, Oana Badea, face următoarele precizări:
„Luarea mea de poziţie, în ceea ce priveşte conflictul de la Cugir dintre profesori, părinţi şi autoritatea publică locală, nu a fost o critică adresată acesteia din urmă. Ci, mai degrabă, o semnalare a intervenţiei brutale a autorităţii publice locale în spaţiul de manifestare cuvenit comunităţii şcolare. Faptul că activitatea mea se desfăşoară la Bucureşti poate însemna, pentru unii, o desprindere de realităţile petrecute în judeţul natal. Toţi aceştia se înşeală. Sunt aproape de judeţul Alba în orice zi, prin oamenii dragi mie sau chiar prin mass-media.
Acum, să revenim la situaţia concretă: în spiritul aceleiaşi descentralizări despre care articolul vorbeşte, trebuie să fiu foarte clară şi să spun că orice soluţie care priveşte reţeaua şcolară aparţine autorităţii publice locale. Dar nu oricum, ci o soluţie în cadrul legal, fără încălcarea drepturilor de iniţiativă şi decizie a consiliilor profesorale din unităţile de învăţământ. Ceea ce s-a întâmplat, din păcate, în situaţia şcolilor din Cugir.
Mi se reproşează impasibilitatea în ceea ce priveşte situaţia şcolilor cu efective mici de elevi. Nici vorbă de aşa ceva, la scrierea Legii Educaţiei Naţionale am ţinut cont şi de o astfel de posibilitate. Cu alte cuvinte, noua lege a educaţiei garantează şcolarizarea şi pentru efectivele mici de elevi, în fiecare unitate administrativ teritorială. Dacă legea garantează existenţa unei şcoli cu elevi apaţinând unei minorităţi naţionale, indiferent care ar fi aceasta, prin aceeaşi lege statul se îngrijeşte, în egală măsură, şi de şcolarizarea unor efective similare pentru toţi ceilalţi copii. În ceea ce priveşte fondurile alocate în astfel de situaţii, cred că legea vine iarăşi în întâmpinare. Coeficienţii de corecţie prevăzuţi în finanţarea de bază, specifici fiecărei unităţi de învăţământ, asigură corelarea situaţiei reale a unei şcoli cu nevoia fondului de salarii. Altfel spus, când avem o situaţie specifică într-o şcoală cu efective mici, aplicarea coeficientului de corecţie permite asigurarea fondului de salarii pentru fiecare profesor, conform pregătirii şi vechimii acestuia.
Mai mult, acolo unde se constată, de-a lungul execuţiei bugetare dintr-un an, nevoi de fonduri pentru asigurarea salarizării cadrelor didactice, mecanismul e simplu: rectificarea bugetară. Am spus de fiecare dată când a fost nevoie: Ministerul Educaţiei are la dispoziţie un fond de rezervă din care, odată ajunşi într-o astfel de situaţie, alocă resurse punctual, unităţilor de învăţământ în nevoie.
Veţi întreba, poate, de ce e nevoie de un fond de rezervă, dacă formula e stabilită corect? Obţinerea unei formule cât mai fidelă situaţiilor specifice a necesitat, în toate ţările care au aplicat acest mecanism, un timp de cizelare. De aceea am instituit acest fond de rezervă. Este în afara zonei de intervenţie a Ministerului Educaţiei situaţia în care o localitate nu îşi votează propriul buget. Spun răspicat: Ministerul Educaţiei are ca datorie esenţială asigurarea şcolarizării pentru fiecare copil din România, în învăţământul obligatoriu. Aceasta este misiunea noastră! Numărul de cadre didactice din fiecare comunitate şcolară se află, astfel, în directă legătură cu numărul de copii. Este lipsit de logică, dacă vreţi, să stabileşti întâi numărul de dascăli, şi apoi să vezi câţi elevi există. E adevărat că, nu de azi, nu de ieri, ci de când a început scăderea demografică, în învăţământ apar restrângeri de activitate iar sistemul are mecanisme să nu piardă nici un dascăl valoros. Nicio declaraţie pe care am făcut-o de-a lungul timpului nu a urmărit un interes personal. Nu spun lucruri pentru că ar putea fi mai bine pentru mine, că m-ar ajuta ulterior în diferite contexte, ci spun lucruri pentru că am curaj să spun ceea ce gândesc. Iar acest lucru mă caracterizează dintotdeauna. Înainte de a fi om politic, am ales să fiu dascăl, un dascăl onest. În ceea ce priveşte Cugirul, am, însă, o bucurie. Aceea că, în urma semnalelor primite, autoritatea publică locală a ascultat vocea colegilor mei şi a revenit asupra deciziei consiliului local, în beneficiul elevilor şi al cadrelor didactice. Mă bucură că lucurile s-au aşezat şi că normalitatea poate, din nou, să guverneze bunul mers al şcolilor cugirene.
Reiterez ideea conform căreia, de cele mai multe ori, nu legile sunt strâmbe. Greşită, însă, poate fi interpretarea şi punerea lor în aplicare”.

Oana BADEA
secretar de stat MECTS


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Politică Administrație

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Publicat

în

Comunicat de presă| Deputat de Alba, Radu Tuhuț: „PSD a luat măsuri concrete pentru sprijinirea românilor cu venituri mici, dar și pentru sporirea investițiilor din fonduri europene!”

Coaliția de guvernare a decis lansarea unui nou pachet de măsuri sociale și economice în valoare de 1,1 miliarde euro. Acestea reprezintă un sprijin real pentru România, pentru românii care au datorii sau venituri mai mici. Măsurile vor fi aplicate de la data de 1 iulie 2022.

Acestea vizează:
1. Amânarea pentru 9 luni a ratelor la bănci pentru cetățenii și companiile care se confruntă cu dificultăți financiare din cauza crizelor multiple din ultima perioadă.
2. Acordarea unui sfert din diferența de salariu în conformitate cu legea salarizării unitare cuvenită salariaților din sistemul public.
3. Acordarea unui sprijin unic de 700 de lei pentru toți pensionarii cu pensii sub 2.000 de lei.

Elit - Gustul Desăvârșit

Totodată, Guvernul va lua măsuri pentru consolidarea fiscală și respectarea angajamentelor privind deficitul public, astfel:

A. Diminuarea cheltuielilor bugetare cu cel puțin 10%, cu excepția celor cu investițiile, salariile, pensiile și asistența socială.
B. Suspendarea angajărilor la stat începând cu 1 iulie.
C. Creșterea colectării veniturilor la bugetului general consolidat al statului cu 10 miliarde de lei.
D. Accelerarea absorbției fondurilor europene din cadrul programelor operaționale și al Programului Național de Redresare și Reziliență. În acest sens, Coaliția va efectua o evaluare lunară a stadiului absorbției.

Pentru PSD, este esențial ca în această perioadă să ajute cât mai mulți români cu venituri reduse, persoane vulnerabile, familii tinere și pensionari. La fel de importantă e dezvoltarea comunităților locale cu ajutorul programelor de finanțare europeană!

Cu respect pentru locuitorii județului Alba,
Deputat PSD de Alba, Radu Marcel Tuhuț


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Publicat

în

Comunicat de presă| Dragoș Crișan Consilier local USR – Aiud: Spitalul Municipal Aiud penalizat cu 856.055 lei pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale

Spitalului Municipal Aiud i s-a aplicat o corecție financiară foarte mare, în valoare de 856.055, lei de către Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene – Direcția Generală Programe Europene Infrastructură Mare, pentru că a limitat nejustificat concurența la licitația pentru achiziția de echipamente medicale.

„Consider că pierderea acestei sume mari de bani prin nerespectarea legii și prin incompetență, reprezintă un lucru extrem de grav pentru orașul nostru. Corecția financiară a fost efectuată prin două rapoarte de neconformitate emise de instituția de stat, care inițial nu ne-a fost prezentată în ședință, ci doar ulterior după ce am solicitat, în mod expres, acest lucru.

Cel mai grav aspect este că gaura de 856.055 lei a fost astupată prin reducerea cheltuielilor spitalului pentru materiale sanitare, medicamente, hrană pentru oameni, încălzire, iluminat și forță motrică, alte bunuri și servicii, materiale și prestări servicii cu caracter funcțional.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe scurt, incompetența este suportată de către cetățeni și nu de cei vinovați. În urma acestei corecții financiare, cetățenii bolnavi vor beneficia de materiale sanitare mai puține, de medicamente mai puține și în general de servicii mai proaste și nu din cauza personalului medical ci din cauza incompetenței și/ sau părtinirii unora aflați „la butoane”.
În data de 19 mai 2022 am fost chemați în ședința de Consiliu Local, pentru a aproba rectificarea bugetului Spitalului Municipal Aiud, în urma acestei corecții financiare, în valoare de 856.055 lei. Potrivit Procesului verbal nr. 14110/17.05.2022, suma de 856.055 lei care nu va mai fi finanțată din fonduri europene a determinat o reducere a sumelor destinate funcționării optime a Spitalului astfel:

1. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 385.000 lei, pentru materiale și prestări servicii cu caracter funcțional;
2. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 170.000 lei, pentru alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare;
3. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 55.220 lei, pentru încălzit, iluminat și forță motrică;
4. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 80 lei, pentru hrană pentru oameni;
5. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 21.880 lei, pentru medicamente;
6. Scăderea cheltuielilor Spitalului cu suma de 223.960 lei, pentru materiale sanitare;

Iată un pasaj extras din Raportul prin care i s-a aplicat corecția financiară Spitalului Municipal:

”Nici anunțul de participare/concesionare/invitația la procedura concurențială publicat/publicată nici documentația de atribuire sau răspunsurile autorității/entității contractante la solicitările de clarificări ale operatorilor economici nu descriu suficient de detaliat criteriile de atribuire împreună cu factorii de evaluare și ponderile acestora având astfel un efect de limitare nejustificată a concurenței (ca de exemplu, absența detaliilor suficiente ar fi putut avea un efect de descurajare a potențialilor ofertanți)”

În opinia acestei autorități a statului, Spitalul Municipal Aiud a descurajat concurența pentru a nu se depune mai multe oferte în procedura de licitație a materialelor medicale. Culmea-culmilor este că se discută tocmai despre achiziția acelor materiale medicale despre care aproximativ acum un an, colega mea, doamna consilier Nistea, afirma că sunt supraevaluate cu prețuri astronomice.

În loc să fie profund preocupate de acest subiect și de stabilirea vinovaților și de recuperarea sumelor, atât doamna primar cât și doamna viceprimar au afirmat că aceste corecții sunt obișnuite. M-au facut curios, sincer să fiu, cu aceste afirmații.

Consider că autoritățile competente trebuie să facă lumină în acest caz, chiar dacă consilierii PNL-UDMR au votat rectificarea bugetului spitalului și ”acoperirea găurii”. Consider că orașul nostru a fost prejudiciat direct sau indirect cu această sumă iar vinovații trebuie să plătească și nu cetățenii.

Supărată de intervențiile mele în legătură cu spitalul și cu operatorul de salubritate, doamna primar a afirmat în ședință faptul că eu am ajuns la apogeul incompetenței.

Consider că nu privește unde trebuie atunci când se referă la incompetență. Oare dânsa consideră competenți pe cei care prejudiciază acest oraș?

O să revin cu detalii și despre acest subiect cât și despre situația operatorului de salubritate dezbătută în CL.

Dragoș Crișan, Consilier local USR – Aiud


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Politică Administrație

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Publicat

în

Comunicat de presă| Senator PNL de Alba, Sorin Bumb: „Obiectivele lăsate în paragină de întreprinderile de stat pot fi preluate de administrațiile locale”. Legea, adoptată în Senat

Senatul a adoptat ieri o nouă lege care vine în sprijinul administrațiilor locale, permițându-le să preia terenuri și clădiri din patrimoniul regiilor de stat și al societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, care nu mai sunt utilizate de către acestea pentru realizarea obiectului lor de activitate.

Sunt numeroase cazuri de acest gen în țară, inclusiv în județul Alba, în care blocuri, stadioane, hale sau terenuri sunt lăsate în paragină de ani de zile, insalubre și degradate, dar nu pot fi reabilitate și utilizate din cauză că societățile comerciale nu mai au nevoie de ele și nici nu au resurse să investească în ele, iar administrațiile locale, deși ar avea nevoie de ele, nu le pot prelua din cauza birocrației și a cadrului legal incomplet și alambicat.

Elit - Gustul Desăvârșit

Plecând de la aceste necesități ale administrațiilor locale, dar și ale regiilor de stat și ale societăților comerciale cu capital majoritar sau integral de stat, am inițiat acest proiect de lege, tocmai pentru a ajuta comunitățile locale să preia obiectivele în cauză, la valoarea lor de inventar actualizată. Plătind această valoare de inventar actualizată se rezolvă și problema contabilicească a transferului acestor bunuri, care a constituit, până acum, principalul obstacol în calea realizării acestor transferuri. Soluția este una echitabilă și favorabilă pentru ambele părți, deoarece societățile scapă de niște active care le generează doar pierderi, iar administrațiile locale pot transforma aceste imobile în obiective folositoare pentru comunitate, mai ales că acum au numeroase oportunități de accesare a fondurilor europene și pot realiza proiecte importante de regenerare a acestor obiective și de repunere a lor în circuitul comunitar. Astfel, transferând de la stat la stat aceste obiective le putem transforma din ruine abandonate în obiective de interes pentru comunitate, folositoare cetățenilor.

Le mulțumesc pe această cale colegilor de la Ministerul Finanțelor și colegilor mei senatori din Comisia de Administrație Publică și din Comisia Juridică, cu care am dezbătut ieri îndelung acest proiect de lege și i-am adus amendamente importante, care au permis adoptarea sa de către plen și realizarea unei legi utile și deplin operabile.

Sorin Ioan BUMB,

Senator PNL de Alba


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare