Oana Badea: Profesorii de religie au dreptul la functionare cu clase sub efectiv

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a lansat in spatiul public declaratii nelinistitoare pentru profesorii de religie din sistemul de invatamant preuniversitar. Consultarea optiunilor parintilor si elevilor legat de participarea la ora de religie, a generat cel putin o afirmatie inoportuna:

“La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra caruia nu vreau sa ma antepronunt cu privire la numarul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimarii acestor optiuni.”

INFORMARE COVID-19

Oana Badea02Aceasta afirmatie are o dimensiune strict contabiliceasca si nu una specifica sistemului de educatie si legislatiei in vigoare. Aceasta viziune, a calculelor cu creionul chimic induce in mod consecvent subfinantarea cronica a sistemului de invatamant. Din pacate, in mod frecvent nu se pleaca de la textul de lege si realitatea concreta, cea din teren.
De ce consultam in mijlocul anului scolar optiunile parintilor si elevilor pentru ora de religie? Fiindca exista o decizie a CCR care ne obliga sa facem acest lucru. Este acesta situatie una care se inadreaza perfect in formularea “in situatii exceptionale”? Eu cred ca da. Ca atare, citesc cu buna credinta Legea Educatiei Nationale si descopar:
“Art. 63 al (3) In situatii exceptionale, formatiunile de prescolari din grupa mare sau de elevi pot functiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, pe baza unei justificari corespunzatoare, tinand seama de incadrarea in costul standard per elev si in numarul maxim de posturi aprobat pentru invatamantul preuniversitar la nivelul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti.”

Ca atare, ministrul poate transmite azi inspectoratelor judetene instructiuni cu privire la aplicarea acestul articol. In acest caz,declaratia ministrului referitoare la posibile procese in instanta nu mai are sens:
„Profesorii au inceput activitatea legal, din toate punctele de vedere, in septembrie 2014 si nu ma indoiesc ca toti acei colegi, profesori de religie, isi vor cauta dreptatea in justitie.”
Mai mult, cred ca decizia ministeriala trebuie sa fie orientata spre limitarea numarului de procese indreptate impotriva scolilor fara juristi si resurse, stiut fiind faptul ca angajatorul este unitatea de invatamant. Art. 63 al. (3) din LEN permite functionarea sub efectiv in situatii exceptionale. Cel putin pentru semestrul al II-lea al acestui an, profesorii de religie nu trebuie sa intre in restrangere de activitate. In plus, consultarea optiunilor este valabila doar pentru acest semestru, pentru ca asa a decis ministerul fapt ce exclude in totalitate varianta restrangerii de activitate a profesorilor de religie pentru anul scolar viitor. Situatia proceselor in instanta poate sa apara in anul scolar 2015- 2016 deoarece consultarea se va face dupa inceperea anului scolar. Abia atunci, profesorii de religie vor fi cu adevarat indreptatiti sa actioneze in instanta daca nu le vor fi garantate numarul de ore cu care incep anul scolar.

Email: stiri@ziarulunirea.ro
Tel: 0258.811.419

12 Comentarii

carcotas 27 februarie 2015 at 10:13

a inviat tanti badea….yuuuuppiiiieeeeeee

alin p. 27 februarie 2015 at 13:28

mai traieste tzigankusha? arata bine..ii prieste aerul..

Horea 28 februarie 2015 at 14:53

@alin p.

1. Care … aer?
2. Esti cumva rasist? Nu-i prea la moda!

Așa zis-a Burebista 27 februarie 2015 at 18:13

Iulia Adriana Oana Badea (ce mi se mai plimbă limba-n gură) spune-mi și mie unde este înmormântat PDL-ul că vreau să depun o jerbă-n proțap. Care e data decesului și locul? Ați ridicat o cruce betonată ca să nu se mai scoale de acolo? Vrei să ne mai taie salariile și pensiile încă o dată? Să mai crească odată TVA-ul? La vremea aia băsiștii și bociștii spuneau că sunt de acord să suporte măsurile extrem de neprofesioniste luate de PDL. Nimeni nu a fost de acord să i se ia ceva. Plătește-mi tot ce am pierdut fiindcă ai stat în gașca asta și ai mai și promovat asemenea chestii. Ai fost de acord să suporți. Îți dau contul să-mi pui cota de 5% (cu cât s-a mărit TVA-ul de la 19 la 25%) din toate cheltuielile mele. Cum s-au mai combinat dușmanii de moarte până mai ieri! Asta-i politica. Ce se mai trăgeau de mustăți în văzul lumii! Oare ești altfel decât șefii tăi? Dacă ai coloană vertebrală îndreaptă-te către privat și o să fii recompensată bănește mai mult decât o să fii remunerată la stat vreodată. Ți-e frică? Nu crezi că te descurci? Atunci nu-ți mai da cu părerea la ce face altul că nu ai nas! Ai uitat când împreună cu Funeriu vroiai să împarți elevii în trei categorii: buni, medii și răi. Ți s-a mulțumit pentru această idee și ai fost clasată în ultima grupă de șefii tăi și ai fost destituită. Simte-te și nu mai apărea cu tot felul de găselnițe că-mi provoci greață. Aaa, vrei funcția de primar la Aiud? Scoate planuri concrete pe masă. Lasă susținerea PDL și candidează ca independentă, ca să arăți că ai valoare. Altfel toți sunteți o apă și-un pământ!

ion 27 februarie 2015 at 20:33

Pupincurista are tupeu,nesimtita……..

gheorghe 2 martie 2015 at 6:41

Despre subiect aveti ceva de spus? Atacurile la persoana vin de regula, de la competitori politici sau invidiosi marcati de propriile frustrari. La subiect, ce nu e corect in afirmatiile facute?

bani ,bani ,bani asta vor popii si preotesele 28 februarie 2015 at 11:52

ar fi interesant daca profesori astia de religie (acolitii popilor – preotese, prieteni indoctrinati etc) ar face religia FARA BANI ?
Ar mai fi atata tam-tam ?
DECI , SUNTEM DE ACORD CA IN JOC E VORBA DE BANI ,SI DE LOCURI DE MUNCA , PLATITE DIN BANII NOSTRII!!!

alin p. 1 martie 2015 at 17:48

1.Aerul de Aiud..respira un aer curat..mai curat ca la Poarta Alba..
2.Poate ca nu.mi plac tiganii..asta e treaba mea,nu a ta..da asta imi place..ok?

Horea 1 martie 2015 at 22:26

@alin p.

Chiar nu stii unde se amplaseaza un raspuns pe forum?
In rest, ar fi aproape „ok”.

gg 2 martie 2015 at 8:01

Oana Badea o sa-l respire pe ala de la Târgușor mai baiatule..

ema 3 martie 2015 at 9:57

S-au gasit unii sa bage religia in scoli:de ce tocmai acum? Cine doreste poate merge la biserica in fiecare duminica si e suficient , sau sa citeasca biblia.
Orele de religie sunt ca frectiile la piciorul de lemn.Intrebarile copiilor ii incuie si pe profesori.

supliciu 3 martie 2015 at 17:05

Gestul doameni Oana Badea este unul de invitaţie. Cunoscându-i tupeul, pe care şi l-a afişat cât timp a fost Ministru Secretar de Stat, mă întreb dacă nu este cumva un gest de dialog. Dar cum în PDL- dialogul era o noţiune perimată, grija distinsei doamne nu poate însemna decât ungest de scound hand.
Ps. Stimată doamnă, când vorbiţi, folosiţi cuvinte care nu au rezonanţă. Dacă se poate, căci tot sunteţi profesoară de fizică, rezonanţă magnetică. Populismul n-are nimic cu vocea poporului, atât timp cât dumeavoastră n-aţi luat-o-nconsiderare niciodată când aţi fost la putere.
Succes în activitatea de profesor, de la care aşteptîm şi rezultate.

Comentariile sunt oprite

Acest site foloseşte cookies! Continuarea navigării implică acceptarea lor. Acceptă Mai mult...