Rămâi conectat
MA-RA-MU

Politică Administrație

Oana Badea: Profesorii de religie au dreptul la functionare cu clase sub efectiv

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, a lansat in spatiul public declaratii nelinistitoare pentru profesorii de religie din sistemul de invatamant preuniversitar. Consultarea optiunilor parintilor si elevilor legat de participarea la ora de religie, a generat cel putin o afirmatie inoportuna:

“La finalul acestei perioade, vom avea un rezultat asupra caruia nu vreau sa ma antepronunt cu privire la numarul de clase ce se vor putea constitui pe baza exprimarii acestor optiuni.”

Oana Badea02Aceasta afirmatie are o dimensiune strict contabiliceasca si nu una specifica sistemului de educatie si legislatiei in vigoare. Aceasta viziune, a calculelor cu creionul chimic induce in mod consecvent subfinantarea cronica a sistemului de invatamant. Din pacate, in mod frecvent nu se pleaca de la textul de lege si realitatea concreta, cea din teren.
De ce consultam in mijlocul anului scolar optiunile parintilor si elevilor pentru ora de religie? Fiindca exista o decizie a CCR care ne obliga sa facem acest lucru. Este acesta situatie una care se inadreaza perfect in formularea “in situatii exceptionale”? Eu cred ca da. Ca atare, citesc cu buna credinta Legea Educatiei Nationale si descopar:
“Art. 63 al (3) In situatii exceptionale, formatiunile de prescolari din grupa mare sau de elevi pot functiona sub efectivul minim sau peste efectivul maxim, cu aprobarea consiliului de administratie al inspectoratului scolar, pe baza unei justificari corespunzatoare, tinand seama de incadrarea in costul standard per elev si in numarul maxim de posturi aprobat pentru invatamantul preuniversitar la nivelul judetului, respectiv al municipiului Bucuresti.”

Ca atare, ministrul poate transmite azi inspectoratelor judetene instructiuni cu privire la aplicarea acestul articol. In acest caz,declaratia ministrului referitoare la posibile procese in instanta nu mai are sens:
„Profesorii au inceput activitatea legal, din toate punctele de vedere, in septembrie 2014 si nu ma indoiesc ca toti acei colegi, profesori de religie, isi vor cauta dreptatea in justitie.”
Mai mult, cred ca decizia ministeriala trebuie sa fie orientata spre limitarea numarului de procese indreptate impotriva scolilor fara juristi si resurse, stiut fiind faptul ca angajatorul este unitatea de invatamant. Art. 63 al. (3) din LEN permite functionarea sub efectiv in situatii exceptionale. Cel putin pentru semestrul al II-lea al acestui an, profesorii de religie nu trebuie sa intre in restrangere de activitate. In plus, consultarea optiunilor este valabila doar pentru acest semestru, pentru ca asa a decis ministerul fapt ce exclude in totalitate varianta restrangerii de activitate a profesorilor de religie pentru anul scolar viitor. Situatia proceselor in instanta poate sa apara in anul scolar 2015- 2016 deoarece consultarea se va face dupa inceperea anului scolar. Abia atunci, profesorii de religie vor fi cu adevarat indreptatiti sa actioneze in instanta daca nu le vor fi garantate numarul de ore cu care incep anul scolar.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea

Bera Larisa

Publicat

în

Alin Tomuș, sociolog: Ideea unui guvern minoritar nu face altceva decât să prelungească instabilitatea Marcel Ciolacu a anunțat recent că PSD se retrage de la guvernare, pe fondul impasului în negocieri, însă social-democrații sunt dispuși să voteze un guvern de dreapta. Sociologul albaiulian, Alin Tomuș, și-a exprimat opinia referitor la contextul politic actual, afirmând că, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea