Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Cultură Educație

Oana Badea: ”Este nepermis să propui modificare de Bacalaureat unor elevi care luni intră pe băncile școlii”

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Democrat-liberala Oana Badea, fost secretar de stat la Ministerul Educației, în prezent profesor și consilier local în Aiud, a criticat intenția parlamentarilor de a vota propunerea legislativă privind Bacalaureatul profesional. În opinia sa ”Este nepermis să propui modificare de Bacalaureat unor elevi care luni intră pe băncile școlii”.

Oana Badea crede că, din cauza amânării votului de la Senat ar exista chiar posibilitatea ca Guvernul să emită o Ordonanță de Urgență prin care să includă noua formulă de examen în acest an școlar.

Referitor la propunerea în sine, fostul secretar de stat consideră că este o recunoaștere a fundamentării greșite în 2009 când chiar ministrul Ecaterina Andronescu a argumentat și legiferat actualul examen de Bacalaureat.

Faptul că acum vine și propune corectarea propriului Bacalaureat arată că își recunoaște greșeală. Dar esența rămâne una singură: Ministerul Educației are datoria de a fi consecvent cu declarațiile pe care le face. Acest lucru l-am făcut noi. Nu-i spui unui elev, cu un an înainte de susținerea examenului de Bacalaureat, că se schimbă ceva în programul lui. Acest lucru l-au făcut toți miniștrii dinaintea noastră. Toate ministerele au schimbat atât examenul de clasa a opta cât și examenul de Bacalaureat în anul acela. Or, noi nu ne-am mai permis o astfel de abordare pentru că primul lucru pe care-l spune orice părinte, profesor, elev este: nu mai schimbați lucrurile de la un an la altul, nici măcar nu puteți verifica dacă e bun ceva sau nu”, a spus Oana Badea precizând că în opinia sa acest Bacalaureat profesional defavorizează elevii care învață.

Am o întrebare: de unde știm că sistemul de învățământ superior, în larga sa autonomie, nu o să propună anul viitor, pentru toți cei care iau Bacalaureatul profesional, un an pregătitor, după care și aceștia să devină studenți. Din moment ce putem schimba oricând, orice, cine garantează unui absolvent de liceu pe o filieră teoretică sau tehnologică ce merge la Bacalaureatul național, că într-un anume parcurs ocolitor, cei care iau BAC-ul profesional nu vor avea aceleași drepturi? Vă reamintesc că anul trecut proiectul prin care era propusă înscrierea la facultate fără examen de Bacalaureat putea să treacă tacit prin Camerele Parlamentului. Este dezamăgitor pentru un elev care se pregătește. Bacalaureatul ar trebui să fie luat de orice elev care învață materia în așa fel încât să îndeplinească toate condițiile examenului”, a mai spus Badea.

Fostul secretar de stat, care este profesor titular într-un colegiu tehnic consideră că soluțiile pentru cei care nu reușesc să-și ia examenul ar trebui să fie acelea de ieșire pe piața muncii, având competențele necesare pentru meseriile pe care le dobândesc cu atât mai mult cu cât certificatul de competențe se ia prin examene la aceleași materii din care ar urma să fie susținut și Bacalaureatul profesional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Cultură Educație

Cultură Educație

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi

Bogdan Ilea

Publicat

în

24 aprilie: Începe vernisajul „Materie și Icoană” la Muzeul Municipal „Ioan Raica”. Ateliere de pictare a icoanelor pentru elevi Din data de 24 aprilie până în 15 mai, sebeșenii dornici vor putea participa la vernisajul „Materie și Icoană”, organizat la Muzeul Municipal „Ioan Raica.” Se vor realiza mai multe ateliere pentru învățarea elevilor vechea tehnică […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea