O taxă instituită din acest an de Primăria Alba Iulia ÎNDEPĂRTEAZĂ turiștii – ”Mai multe agenţii ne-au informat că în aceste condiţii doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe”, spune un hotelier
Taxa de promovare turistică instituită, începând din acest an, de administrația din Alba Iulia începe să îndepărteze turiștii. O spune proprietarul unui hotel din municipiu care reuşit să negocieze mai multe contracte cu agenţii şi companii importante pentru a reloca grupuri de turişti în municipiu, primește acum notificări că aceștia doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe.
Reamintim că taxa de promovare turistică se stabilește, începând cu 1 ianuarie 2018, pentru fiecare zi de ședere într-o unitate de cazare de pe raza municipiului și este o surpriză destul de neplăcută pentru hotelieri, care trebuie să explice de ce încasează bani în plus, dar mai ales pentru clienții acestora, care sunt puși la plată. Este vorba de 4,70 lei/zi/persoană pentru cei care se cazează la o unitate de 3, 4, 5 stele (margarete), 2,35 lei/zi/persoană pentru cei care se cazează la orice alte tipuri de unități și nu se încasează pentru copiii sub 12 ani.
Pentru a mai salva ceva din pierderea pe care anticipează că o va avea prin instituirea acestei taxe, directorul general al Hotelului Transilvania a trimis administrației următoarea solicitare, care va fi pusă în dezbaterea Consiliului Local Alba Iulia în ședința din 30 ianuarie:
Vă scriem aceste rânduri cu referire la Hotărârea Consiliului Local nr 436 privind taxele şi impozitele pentru anul 2018, mai exact articolul 32, punctul 14 al acestei hotărâri, referitoare la introducerea taxei de promovare turistică.
Apreciem dorinţa de a creşte nivelul investiţiilor în promovarea turistică a oraşului şi suntem întru totul de acord că unităţile de cazare şi implicit turiştii trebuie să îşi aducă propria contribuţie la aceste investiţii. Totuşi, a introduce această taxă la data de 20 decembrie 2017, cu intrare în vigoare de la 01 ianuarie 2018, este o decizie care afectează negativ activitatea hotelului nostru pe mai multe planuri.
Hotel Transilvania este o unitate care, prin politica sa comercială, şi-a propus să crească numărul de turişti din Alba Iulia. în acest context, vă aducem la cunoştinţă că echipa noastră a reuşit să negocieze mai multe contracte cu agenţii şi companii importante pentru a reloca grupurile de turişti la Alba Iulia. Având în vedere că este vorba de congrese internaţionale şi circuite cu turişti străini, aceste contracte au fost negociate cu mult timp înainte, când taxa de promovare turistică nu era în discuţie. La anunţul că tariful negociat va fi crescut cu aproape 5% din cauza acestei taxe, mai multe agenţii ne-au informat că în aceste condiţii doresc să se orienteze spre cazarea în alte oraşe (ex: Mediaş, Sibiu, Sighişoara), păstrând Alba Iulia doar ca o destinaţie de tranzit. Pe lângă afectarea considerabilă a profitului lor, această decizie denotăo administraţie instabilă, în care condiţiile economice se pot schimba „peste noapte”, iar mediul de afaceri este aşadar unul neatractiv, chiar şi pentru piaţa turistică.
Conform articolului mai sus menţionat, turistul este cel care trebuie să suporte această taxă. Totuşi, pentru sejururile contractate şi/sau achitate înaintea acestei hotărâri, clientului nu i se poate imputa această taxă. în acest context, cine va suporta cei 4,7 lei/ persoană/ noapte care se impun?
Mai mult, considerăm că modul în care a fost luată şi comunicată această decizie este unul neetic, având în vedere faptul că agenţii economici au aflat de ea din ziar, nefiind consultaţi sau informaţi înainte. O promovare turistică în adevăratul sens al cuvântului se poate face doar printr-un parteneriat solid între agenţii privaţi şi instituţiile statului, ori modul în care s-a acţionat cu această hotărâre pare împotriva acestei colaborări.
În concluzie, propunem ca data de intrare în vigoare a acestei taxe să fie amânată cu cel puţin 6 luni, pentru a permite tuturor untăţilor hoteliere să îşi alinieze politicile comerciale cu această nouă hotărâre”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie
VIDEO | Recepția lucrărilor la Transapuseana, cel mai scump drum județean din România, se va realiza în 25 noiembrie Procedurile birocratice legate de recepția lucrărilor la drumul județean DJ 107 I, cunoscut sub numele de „Transapuseana” au fost soluționate, urmând ca recepția oficială să fie făcută în data de 25 noiembrie 2024, potrivit declarațiilor vicepreședintelui […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum o zi
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a