Rămâi conectat

Actualitate

O primărie din Alba a recuperat „pe hârtie” peste 675.000 de lei din banii dați pentru fotbal și cheltuiți pe alcool, jucării şi facturi casnice

URSALEȘ Iulian

Publicat

în

Peste 675.000 de lei, plus contravaloarea folosinţei terenului de fotbal şi a sălii de sport, au fost restituiți de către Primăria comunei Vinţu de Jos de la Asociaţia Sportivă Mureşul, pentru activitatea desfăşurată în perioada noiembrie 2014 – iunie 2016.

În total, asociaţia sportivă, care gestiona clubul de fotbal din comună, ar trebui să plătească primăriei suma de 683.875 de lei. Decizia a fost pronunţată de Tribunalul Alba în data de 4 mai 2020 şi poate fi contestată cu apel. Procesul intentat de Primăria Vinţu de Jos este urmarea unui control al Camerei de Conturi, care a constatat cheltuirea nelegală a banilor de către asociaţia sportivă.

Ulterior, administraţia locală a pierdut procesul prin care a contestat raportul Camerei de Conturi şi a fost nevoită să dea în judecată asociaţia pentru a recupera banii. Este greu de crezut că se va mai putea recupera ceva de la asociaţia menţionată, având în vedere că aceasta nu are un patrimoniu care să poată fi valorificat. Modul cum au fost cheltuiţi banii pentru club fac obiectul şi unui dosar penal, care nu a fost, încă, finalizat de către procurori.

”Ca urmare a audi tului efectuat au fost constatate nereguli şi abateri de la legalitate şi regularitate care au determinat sau nu producerea de prejudicii. Acestea au fost descrise în cuprinsul Procesului Verbal de constatare nr. 6451/13.07.2016 întocmit de către Camera de Conturi a Judeţului Alba. Printre alte aspecte, Curtea de Conturi a reţinut că la nivelul UATC Vinţu de Jos s-a produs un prejudiciu în suma de 667.075, 40 lei constând în finanţarea activităţilor sportive. Reclamanta a contestat în instanţa actele administrative emise de către Curtea de Conturi. Tribunalul Alba a admis doar în parte acţiunea reclamantei, cu privire la legalitatea altor cheltuieli, nu şi cu privire la finanţarea activităţilor sportive.

În ceea ce priveşte critica formulată cu privire la finanţarea activităţilor sportive, instanţa de fond a respins-o, reţinând ca nelegalitatea acestei finanţări derivă din modul în care au fost cheltuiţi banii alocaţi Asociaţiei Sportive Mureşul Vinţu de Jos, respectiv pentru achiziţionarea băuturilor alcoolice, jucăriilor, produselor alimentare (ceafa de porc aproximativ 47 kg într-o singură lună, precum şi achiziţionarea unui număr de 50 pâini într-o singură zi, în condiţiile în care Clubul Asociaţia Sportivă Mureşul Vinţu de Jos avea stabilite condiţii de cazare şi masa pentru jucători şi pentru conducerea clubului care aveau domiciliul în afara comunei. De asemenea, s-a reţinut că au fost efectuate plăţi ale utilităţilor casnice efectuate către o persoană fizică”, se precizează în conţinutul deciziei Tribunalului Alba.

În plus faţă de constatarea din raportul camerei de Contri, Primăria a cerut asociaţiei să plătească şi şi contravaloarea folosinţei stadionului de fotbal şi a sălii de sport pe perioada noiembrie 2014 – iunie 2016, în cuantum de 8.400 lei, precum şi dobânda legală calculată începând cu data de 23 aprilie 2019 şi până la data plăţii integrale a debitului. Şi aceste solicitări au fost acceptate de către instanţă. Hotărârea poate ajuta instituţia în perspectiva unui alt control al Camerei de Conturi, având posibilitatea, astfel, să demonstreze că a realizat toate demersurile juridice posibile pentru a recupera banii cheltuiţi ilegal. O răspundere individuală a unor persoane poate fi stabilită printr-un proces penal, dacă ancheta Parchetului de pe lângă tribunalul Alba se va finaliza cu trimiterea în jdueactă a fostului primarl al comunei şi a fostului director economic al instituţiei, acesta din urmă fiind şi preşedinte al asociaţiei sportive.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea