Rămâi conectat

Curier Județean

O piesă de teatru interactiv, ce subliniază importanța implicării și acțiunii civice, va fi pusă în scenă marți la Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Implică-te, acționează, participă!” Vă propunem o piesă de teatru interactiv, marți, 25 septembrie 2018, la Casa de Cultură a Studenților din Alba Iulia, începând cu ora 18.00. Pentru celebrarea a 10 ani de parteneriat bilateral româno-german, a parteneriatului de colaborare semnat între cele două Centre Europe Direct din Regiunea Centru și Landul Brandenburg, dar și a celor 20 de ani de activitate a ADR Centru în procesul de dezvoltare regională, invităm cetățenii din Alba Iulia la o piesă de teatru forum ce subliniază importanța implicării și a acțiunii civice pentru a susține îmbunătățirea vieții fiecăruia. Accesul este gratuit.

În contextul în care din ce în ce mai mulți oameni sunt convinși că Europa trebuie reconfigurată pentru a putea fi puternică, Centrul Europe Direct Regiunea Centru din cadrul ADR Centru, alături de Asociația Forum Apulum, vă propun, prin piesa de teatru pe care o susțin, un subiect ce are în centrul atenției implicarea cetățenilor ca motor și resursă, vitale, pentru dezvoltarea comunității. Având în vedere tendințele de izolare, populism și ideologiile anti-europene ce sunt din ce în ce mai vizibile pe scena politicii europene, a devenit o problemă existențială dacă și în ce fel Europa se va putea impune cu valorile sale comune, cu societatea și principiile sale. A participa la vot, fie la alegerile europarlamentare, fie la alegerile locale sau generale este necesar. A avea o reacție, a implica tinerii cu drept de vot sau care vor avea drept de vot pentru a le trezi sentimentul de responsabilitate pe care îl avem ca cetățeni, a ne manifesta opiniile și opțiunile la vot, sunt instrumente pe care cetățenii le pot utiliza cu scopul a obține ceea ce este important pentru comunitate.

”La ora actuală ne confruntăm cu numeroase provocări în Europa: infrastructura digitală, protecția datelor și drepturile civice, migrație, stabilitatea monedei Euro, securitate și apărare. Toate aceste obiective fac necesară o cooperare strânsă între statele membre. Dar asta nu este suficient pentru o consolidare cu adevărat durabilă a Europei. În mod normal, solidaritatea se naște în comunități cu o identitate dezvoltată. Dacă dorim ca Europa să nu fie percepută de cetățenii săi doar ca o instituție economică și financiar-politică, ci ca o comunitate cu valori comune, atunci trebuie să creăm și condiții pentru o solidaritate europeană din care se poate naște o identitate comună. În cei peste 20 de ani de activitate pe care am derulat-o prin susținerea investiților pentru dezvoltarea celor șase județe din Regiunea Centru, putem spune că unul dintre rolurile cele mai importante care l-au putut folosi cetățenii, a fost implicarea și participarea la activitățile civice, acționarea într-un fel sau altul, în direcția în care  și-au dorit să meargă societatea. Iar acum, prin această piesă și activitățile pe care le propunem, asta urmărim, implicarea cetățenilor și a tinerilor noștri, pornind de la cultură la viața socială” a declarat Simion Crețu, director general ADR Centru.

Teatrul forum care va fi pus în scenă în 25 septembrie 2018, este un tip de teatru interactiv si dinamic cu audiență, unde, prin reluarea piesei după indicațiile publicului, se rejoacă piesa și se rescrie finalul. În piesa pusă în scenă acțiunea se desfășoară într-o școală unde au fost alegeri în urmă cărora a fost numit director al școlii domnul Ceaușilă Hitleruț. Obiectivul piesei e de a mobiliza si motiva participanții să participe la vot, să se implice în diverse activități pentru a își schimba și îmbunătăți parcursul și rezultatele pe care le doresc în viață. Glumind serios, încercăm să atragem atenția că simțul civic și participarea la vot, implicarea tinerilor reprezintă aspecte care nu se mai predau, nu se învață, nu se mai moștenesc și, pe cale de consecință, lipsesc societății noastre. Mesajul subliniat este că absența la vot a fost și va fi mereu tratată după sintagma ”nu votezi-nu contezi” și că, deși nu în toate cazurile se văd imediat efectele exprimării propriei opinii, pe termen lung acest gest are efect, fie în sfera personală, fie în cea socială. Dacă cineva dorește să schimbe ceva, atunci asta va trebui să facă: ”Implică-te, acționează, participă!”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024

Unirea Ziarul

Publicat

în

Cu rezultate spectaculoase în campaniile precedente, cercetările arheologice de la Râmeţ şi Oarda continuă şi în 2024 Două şantiere arheologice unde au fost făcute unele dintre cele mai importante descoperiri din ultimii ani din Alba, de la Râmeţ – în zona denumită de localnici „Gugu”, şi la Oarda – zona „Bulza”, vor continua şi în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea