Rămâi conectat

Actualitate

O pădure de lângă Alba Iulia ar putea fi populată cu CERBI LOPĂTARI: Al doilea vot în CL Alba Iulia, la o lună distanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

O pădure de lângă Alba Iulia ar putea fi populată cu CERBI LOPĂTARI: Al doilea vot în CL Alba Iulia, la o lună distanță

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor vota, în cadrul ședinței din cursul acestei săptămâni, un parteneriat cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS).

De asemenea, potrivit documentelor puse la dispoziție la solicitarea ziarulunirea.ro, popularea unei păduri din apropierea municipiului cu cerbi lopătari.

Acesta este al doilea vot pentru proiectul pus în fața consilierilor locali din Alba Iulia după ce, în cursul ședinței din data de 27 septembrie 2022, acesta nu a obținut voturile necesare.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pe durata perioadei de aclimatizare exemplarele dc cerb lopatar achiziționate, vor fi ținute în supraveghere, deparazitate, hrănite și îngrijite corespunzător.

Țarcul initial de aclimatizare pentru cerbii lopătari, cu o suprafață de 6 hectare , este deja finalizat , fiind construit din materiale de ultima generație (stâlpi metalici și plasă galvanizată) și este securizat cu două fire electrice pentru a împiedica intrarea în țarc a animalelor răpitoare.

Țarcul este prevăzut în interior cu locuri special amenajate pentru hrănire, adăpare și admmistrare de medicamente antihelmintice în vederea deparazitării interne a cerbilor.

Totodată A.J.V.P.S. Alba va mai contribui cu acțiunea de capturare, transportul exemplarelor ce urmează sa populeze padurea, hrana și apa necesară pentru perioada dă aclimatizare și perioada ulterioară precum și cu paza acestora.

Pe toată perioada cât cerbii vor sta în țarcul de aclimatizare , acesta va deveni un parc tematic, o adevarată grădină zoologică care va constitui un punct de atracție, unde cerbii lopătari iar ulterior celelalte specii introduse, vor putea fi observați și admirați de către persoanele interesate de salbaticia României. În acest sens A.J.V.P.S. Alba va amenaja în jurul  țarcului locuri speciale de observație, care vor asigura confortul necesar observatorilor.

Aici vor putea veni părinți și bunici cu copii si nepoței, vor putea urmări viața animalelor salbatice din aceste observatoare speciale, unde angajatii noștri le vor prezenta documentat o adevarata poveste despre fiecare specie în parte. Considerăm ca prin aceste acțiuni reușim să facem o amplă activitate socială și educațională a locuitorilor, atât pentru tineri cât și pentru cei înaintați în vârstă. Va fii un proiect unic în România, cu rezonanță și o largă apreciere națională, socio-culturalo-educationala. De astfel de proiecte are nevoie Alba lulia, județul Alba, Romania.

Exemplarele care vor face obiectul populării provin din România , mai precis din județul Mureș, unde condițiile de trai sunt identice cu biotopul unde acestea vor fi introduse, iar distanța de transport nu pune în pericol animalele, care ar putea suferii de stres, dacă distanța de deplasare rutieră ar fi mare.
Cele mai bune perioade pentru populare sunt lunile octombrie și noiembrie pentru masculi, când are loc împerecherea, iar pentru femele este luna decembrie , întrucat femelele sunt gestante în acea perioadă, ( câștigându-se astfel o generație) iar stadiul de dezvoltare a embrionului este incipientă, nepunând în pericol viața lor sau a femelelor pe durata transportului mai ales când acesta se desfășoara pe distanțe relativ mici, între 100 și 200 km.

Costul achiziției acestor exemplare este de 100.000 ron:

30 femele (ciute) x 2000 de lei/exemplar = 60.000 de ron

10 masculi (tauri) x 4000 de lei/exemplar =40.000 de ron

Cost total 100.000 de lei
Preturile sunt estimative.

Nu considerăm ca este un cost mare pentru refacerea mediului natural și îmbogațirea faunei județului Alba prin revitalizarea acestei specii, pentru educația ecologică, în spiritul conservării naturi curate și diversificate, pentru cunoașterea și promovarea protecției și înțelegerea naturii de către populație, mai ales în rândul generației tinere și nu numai.

De ce populare cu cerbi lopătari, pot întreba unii ?

Pentru că deși este o specie pe cale de dispariție, prezentă în fauna județului nostru, este o resursa vie, necesară ecosistemului și daca vom cuteza a gândi vizionar și progresist, categoric și reușitele vor fi pe măsură.

Propunerea noastră, pentru acest proiect este ca punctul de populare să fie în zona Alba lulia, mai precis , padurea Orzii unde biotopul este favorabil acestei specii de cervide.

Costurile totale, estimate ale acestui proiect unic în România sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

A.J.V.P.S. Alba va suporta cea mai mare parte din cheltuiala cu acest proiect, și va contribui la acest proiect cu construirea unui țarc de aclimatizare pe o suprafața inițială de 6 hectare,  în care exemplarele de cerbi lopătari vor fi găzduite o perioada de timp, în vederea aclimatizării lor, iar într-un viitor apropiat suprafața țarcului de aclimatizare se va mări la 30 de hectare.

Costurile suportate de către AJVPS Alba sunt:

Închirierea pășunii de la UAT Ciugud -3500 lei/ 6 luni

Pregătirea terenului în vederea împrejmuirii ( buldoexcavator) 200 ron/ora x 80 ore= 16.000 ron

Achiziționarea materialului de gard =50.000 ron

Achiziționarea materialului pentru porti de acces =2000 ron

Manopera montare stâlpi și gard 1100 m x 100 lei = 110.000 ron

Manopera confecționare și montare porți de acces 20 m.p  x 100 lei= 2000 ron

Materiale și manoperă construire puncte de hrănire și adăpare =10.000 lei

Branșament apă =20.000 lei

Materiale și manoperă construire puncte de observație =10.000 lei

Achiziționare 3 sisteme de garduri electrice =16.500 lei

Capturarea și transportul animalelor = 10.000 lei

Consultare, deparazitare și tratament veterinar = 8000 lei

Achiziționare hrană:

– lucernă 5,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x I leu/kg = 36000 ron

Porumb boabe 3,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,5 lei = 32.400 ron

Suculente 3,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,5 lei = 32.400 ron

Sare bulgăr 0,2 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,00 lei= 1440 ron

Salarizare 2 angajați x 6000 lei/luna x 6 luni = 72000 de lei

Total general : 732240 lei


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

BONTEA Alexandru

Publicat

în

Legea pensiilor 2022: Deciziile de pensionare ar putea suferi o modificare majoră

Pensiile sunt stabilite prin decizie a Casei Teritoariale de Pensii ori a Casei de Pensii Sectoriale, după caz, emisă în condițiile prevăzute de Legea pensiile, fiind acordată la data înregistrării cererii.

Cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de Legea 263/2010, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa teritorială de pensii competentă, în a cărei rază domiciliază solicitantul.

Elit - Gustul Desăvârșit

Pentru persoanele din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale, cererea de pensionare, împreună cu actele prin care se dovedeşte îndeplinirea condiţiilor prevăzute de prezenta lege, se depune, începând cu data îndeplinirii acestor condiţii, la casa de pensii sectorială competentă, în funcţie de ultimul loc de muncă.

Însă de multe ori, cei care vor să iasă la pensie, după ce depun documentele de pensionare trebuie să aştepte perioade mai mari de 45 zile pentru a primi decizia de pensionare şi cuantumul pensiei ce li se cuvine, iar acest lucru se întâmplă din cauza problemelor de organizare a sistemului de acordare al pensiilor.

Astfel, la Camera Deputaților urmează să se voteze o modificare legislativă care va corecta acest neajuns. Astfel se creează cadrul legislativ pentru a da posibilitatea ca dosarul de pensionare să fie depus cu 90 zile ÎNAINTE de îndeplinirea condiţiilor prevăzute de lege pentru a beneficia de acest drept, urmând ca decizia să le fie comunicată în termen de 5 zile lucrătoare de la data la care îndeplinesc condiţiile legale de pensionare.

În expunerea de motive a inițiativei legislative se spune că astfel se vine în ajutorul celor care trebuie sp iasă la pensie și ”care nu trebuie să întindă mâna şi să cerşească pentru a primi un drept ce li se cuvine, căci sunt cazuri în care se aşteaptă şi 4-5 luni pentru a primi decizia de pensionare şi efectiv pensia. De asemenea, avem în prezent şi foarte multe cazuri în care dosarele de pensionare sunt oprite în corespondenţa caselor teritoriale de pensii din cauza neconcordanţelor ivite prin emiterea greşită a adeverinţelor de către custozii de arhivă şi a lipsei unui sistem unitar de lucru a Casei Naţionale de Pensii Publice”.

Conform noilor modificări care se află pe masa de lucru a deputaților ”pensiile se cuvin de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

O altă modificare spune că: ”Pensiile se stabilesc prin decizie a casei teritoriale de pensii sau a casei de pensii sectoriale, după caz, emisă în condiţiile prevăzute de prezenta lege, şi se acordă de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare şi a emiterii deciziei de pensionare”.

Și în sfârșit poate cea mai importantă modificare: ”Decizia de pensionare se emite în termen de 5 zile lucrătoare de la data îndeplinirii condiţiilor de pensionare ale persoanei ce a solicitat acest drept, în condiţiile prevăzute de prezenta lege, în funcţie de categoria de pensie solicitată”.

Vârsta de pensionare. Perioadele care nu sunt considerate vechime în muncă

Sunt detalii pe care trebuie să le știe cei care și-au propus să iasă la pensie și trebuie să-și compleze dosarul cu actele necesare.

Conform legislației în vigoare, concediile de odihnă, de incapacitate temporară de muncă din cauza unor accidente sau boli profesionale, precum și cele la care au dreptul părinții pentru nașterea, creșterea și îngrijirea copilului sunt luate în calcul la stabilirea drepturilor de pensie. Deși unele dintre acele perioade sunt necontributive, ele sunt asimilate ca stagii de cotizare.

Excepție de la regulă o constituie absențele nemotivate și concediile fără plată care, potrivit Codului muncii, se scad din vechimea în muncă. Așadar, concediile fără plată sunt cele care nu se vor lua în calcul pentru vechimea în muncă, dar nu cele de odihnă.

Stagiul de cotizare reprezintă perioada de timp pentru care s-au datorat contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, precum și cea pentru care asigurații cu contract de asigurare socială au datorat și plătit contribuții de asigurări sociale la sistemul public de pensii, potrivit Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Trecem în revistă concediile care sunt considerate vechime în muncă, precum și indemnizațiile care se acordă pentru unele tipuri de concedii.

Sursa: dcbusiness.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Vremea se răcește semnificativ în România: Prognoza meteo pentru următoarele 4 săptămâni

Ziarul Unirea

Publicat

în

Administrația Națională de Meteorologie a actualizat, marți, prognoza meteo pentru perioada 7 noiembrie – 5 decembrie 2022. Meteorologii anunță temperaturi normale pentru următoarele 4 săptămâni. În primele zile din decembrie vremea se poate răci, dar valorile termice rămân specifice primelor zile de iarnă.

Săptămâna 7 – 14 noiembrie

Elit - Gustul Desăvârșit

Valorile termice vor fi mai ridicate decât cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Regimul pluviometric va fi deficitar în zonele montane și local în vest și sud-est, dar și izolat excedentar în nord-est, iar în rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.

Săptămâna 14 – 21 noiembrie

Temperaturile medii se vor situa în jurul celor normale pentru această perioadă, în toate regiunile.Cantitățile de precipitații vor fi deficitare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zonele montane.

Săptămâna 21 – 28 noiembrie

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru acest interval, în toate regiunile. Regimul pluviometric va fi deficitar la nivelul întregii țări, dar mai ales în vest și la munte.

Săptămâna 28 noiembrie – 5 decembrie

Mediile valorilor termice se vor situa în jurul celor specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, dar local cu o tendință ușor deficitară.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Ziarul Unirea

Publicat

în

ADMITERE la Școala de Poliție 2022: Aproximativ 5.000 de candidaţi la cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române

Aproximativ 5.000 de candidaţi s-au înscris pentru examenul de admitere în cele două unităţi de învăţământ preuniversitar ale Poliţiei Române: Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina şi Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca, anunță Agerpres.

Astfel, pe cele 1.340 de posturi scoase la concurs în cadrul Şcolii de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” – Câmpina s-au înscris 3.936 de candidaţi, iar pe cele 300 de posturi de la Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” – Cluj-Napoca s-au înscris 949 de candidaţi”, informează un comunicat al Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR) transmis, marţi.

Elit - Gustul Desăvârșit

Sesiunea de admitere cuprinde mai multe etape – după încheierea perioadei de recrutare sunt planificate evaluarea psihologică a candidaţilor, proba de evaluare a performanţei fizice, susţinerea probei de evaluare a cunoştinţelor, iar, la final, examinarea medicală a candidaţilor rămaşi în concurs.

Proba de evaluare a performanţei fizice va fi susţinută indiferent de unitatea de învăţământ pentru care candidatul a optat, în centrele zonale de selecţie, astfel:

* Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” – pentru candidaţii din Municipiul Bucureşti şi judeţele: Argeş, Călăraşi, Constanţa, Giurgiu, Ialomiţa, Ilfov, Teleorman, Tulcea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Vasile Lascăr” Câmpina – pentru candidaţii din judeţele: Braşov, Brăila, Buzău, Covasna, Dâmboviţa, Galaţi, Prahova, Vrancea;

* Şcoala de Agenţi de Poliţie „Septimiu Mureşan” Cluj-Napoca – pentru candidaţii din judeţele: Alba, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Harghita, Hunedoara, Maramureş, Mureş, Sălaj, Sibiu;

* Şcoala de Pregătire a Agenţilor Poliţiei de Frontieră „Avram Iancu” Oradea – pentru candidaţii din judeţele: Arad, Bihor, Caraş-Severin, Satu Mare, Timiş;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Grigore Alexandru Ghica” Drăgăşani – pentru candidaţii din judeţele: Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Vâlcea;

* Şcoala Militară de Subofiţeri Jandarmi „Petru Rareş” Fălticeni – pentru candidaţii din judeţele: Bacău, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Suceava, Vaslui.

Candidaţii care au promovat proba de evaluare a performanţei fizice vor susţine proba de evaluare a cunoştinţelor, la data de 10 decembrie, iar rezultatele obţinute vor fi postate pe site-ul oficial al unităţii de învăţământ pentru care optează.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2022 Ziarul Unirea