Rămâi conectat

Actualitate

O pădure de lângă Alba Iulia ar putea fi populată cu CERBI LOPĂTARI: Al doilea vot în CL Alba Iulia, la o lună distanță

Ziarul Unirea

Publicat

în

O pădure de lângă Alba Iulia ar putea fi populată cu CERBI LOPĂTARI: Al doilea vot în CL Alba Iulia, la o lună distanță

Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor vota, în cadrul ședinței din cursul acestei săptămâni, un parteneriat cu Asociația Județeană a Vânătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS).

De asemenea, potrivit documentelor puse la dispoziție la solicitarea ziarulunirea.ro, popularea unei păduri din apropierea municipiului cu cerbi lopătari.

Acesta este al doilea vot pentru proiectul pus în fața consilierilor locali din Alba Iulia după ce, în cursul ședinței din data de 27 septembrie 2022, acesta nu a obținut voturile necesare.

Pe durata perioadei de aclimatizare exemplarele dc cerb lopatar achiziționate, vor fi ținute în supraveghere, deparazitate, hrănite și îngrijite corespunzător.

Țarcul initial de aclimatizare pentru cerbii lopătari, cu o suprafață de 6 hectare , este deja finalizat , fiind construit din materiale de ultima generație (stâlpi metalici și plasă galvanizată) și este securizat cu două fire electrice pentru a împiedica intrarea în țarc a animalelor răpitoare.

Țarcul este prevăzut în interior cu locuri special amenajate pentru hrănire, adăpare și admmistrare de medicamente antihelmintice în vederea deparazitării interne a cerbilor.

Totodată A.J.V.P.S. Alba va mai contribui cu acțiunea de capturare, transportul exemplarelor ce urmează sa populeze padurea, hrana și apa necesară pentru perioada dă aclimatizare și perioada ulterioară precum și cu paza acestora.

Pe toată perioada cât cerbii vor sta în țarcul de aclimatizare , acesta va deveni un parc tematic, o adevarată grădină zoologică care va constitui un punct de atracție, unde cerbii lopătari iar ulterior celelalte specii introduse, vor putea fi observați și admirați de către persoanele interesate de salbaticia României. În acest sens A.J.V.P.S. Alba va amenaja în jurul  țarcului locuri speciale de observație, care vor asigura confortul necesar observatorilor.

Aici vor putea veni părinți și bunici cu copii si nepoței, vor putea urmări viața animalelor salbatice din aceste observatoare speciale, unde angajatii noștri le vor prezenta documentat o adevarata poveste despre fiecare specie în parte. Considerăm ca prin aceste acțiuni reușim să facem o amplă activitate socială și educațională a locuitorilor, atât pentru tineri cât și pentru cei înaintați în vârstă. Va fii un proiect unic în România, cu rezonanță și o largă apreciere națională, socio-culturalo-educationala. De astfel de proiecte are nevoie Alba lulia, județul Alba, Romania.

Exemplarele care vor face obiectul populării provin din România , mai precis din județul Mureș, unde condițiile de trai sunt identice cu biotopul unde acestea vor fi introduse, iar distanța de transport nu pune în pericol animalele, care ar putea suferii de stres, dacă distanța de deplasare rutieră ar fi mare.
Cele mai bune perioade pentru populare sunt lunile octombrie și noiembrie pentru masculi, când are loc împerecherea, iar pentru femele este luna decembrie , întrucat femelele sunt gestante în acea perioadă, ( câștigându-se astfel o generație) iar stadiul de dezvoltare a embrionului este incipientă, nepunând în pericol viața lor sau a femelelor pe durata transportului mai ales când acesta se desfășoara pe distanțe relativ mici, între 100 și 200 km.

Costul achiziției acestor exemplare este de 100.000 ron:

30 femele (ciute) x 2000 de lei/exemplar = 60.000 de ron

10 masculi (tauri) x 4000 de lei/exemplar =40.000 de ron

Cost total 100.000 de lei
Preturile sunt estimative.

Nu considerăm ca este un cost mare pentru refacerea mediului natural și îmbogațirea faunei județului Alba prin revitalizarea acestei specii, pentru educația ecologică, în spiritul conservării naturi curate și diversificate, pentru cunoașterea și promovarea protecției și înțelegerea naturii de către populație, mai ales în rândul generației tinere și nu numai.

De ce populare cu cerbi lopătari, pot întreba unii ?

Pentru că deși este o specie pe cale de dispariție, prezentă în fauna județului nostru, este o resursa vie, necesară ecosistemului și daca vom cuteza a gândi vizionar și progresist, categoric și reușitele vor fi pe măsură.

Propunerea noastră, pentru acest proiect este ca punctul de populare să fie în zona Alba lulia, mai precis , padurea Orzii unde biotopul este favorabil acestei specii de cervide.

Costurile totale, estimate ale acestui proiect unic în România sunt în valoare de peste 100.000 de euro.

A.J.V.P.S. Alba va suporta cea mai mare parte din cheltuiala cu acest proiect, și va contribui la acest proiect cu construirea unui țarc de aclimatizare pe o suprafața inițială de 6 hectare,  în care exemplarele de cerbi lopătari vor fi găzduite o perioada de timp, în vederea aclimatizării lor, iar într-un viitor apropiat suprafața țarcului de aclimatizare se va mări la 30 de hectare.

Costurile suportate de către AJVPS Alba sunt:

Închirierea pășunii de la UAT Ciugud -3500 lei/ 6 luni

Pregătirea terenului în vederea împrejmuirii ( buldoexcavator) 200 ron/ora x 80 ore= 16.000 ron

Achiziționarea materialului de gard =50.000 ron

Achiziționarea materialului pentru porti de acces =2000 ron

Manopera montare stâlpi și gard 1100 m x 100 lei = 110.000 ron

Manopera confecționare și montare porți de acces 20 m.p  x 100 lei= 2000 ron

Materiale și manoperă construire puncte de hrănire și adăpare =10.000 lei

Branșament apă =20.000 lei

Materiale și manoperă construire puncte de observație =10.000 lei

Achiziționare 3 sisteme de garduri electrice =16.500 lei

Capturarea și transportul animalelor = 10.000 lei

Consultare, deparazitare și tratament veterinar = 8000 lei

Achiziționare hrană:

– lucernă 5,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x I leu/kg = 36000 ron

Porumb boabe 3,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,5 lei = 32.400 ron

Suculente 3,0 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,5 lei = 32.400 ron

Sare bulgăr 0,2 kg/cap de animal/zi x40 de exemplare x 180 de zile x 1,00 lei= 1440 ron

Salarizare 2 angajați x 6000 lei/luna x 6 luni = 72000 de lei

Total general : 732240 lei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024

Bera Larisa

Publicat

în

Record istoric pentru România: Aproximativ 200 de km de autostradă și drumuri express construite în 2024 Pe finalul anului 2024, țara noastră atinge un record istoric în ceea ce privește construcția drumurilor express și autostrăzilor, respectiv aproape 200 de km. Ultimul record înregistrat, a fost în 2013, atunci când au fost inaugurați aproape 118 kilometri. […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea