O pacientă cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.500 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia
O pacientă cu CANCER obține în justiție decontarea tratamentului prescris de medic: Un flacon costă peste 1.500 de lei. Decizia Curții de Apel Alba Iulia
O femeie diagnosticată cu o formă gravă de cancer la sân a obținut în instanță tratament gratuit cu un medicament recomandat de medicul oncolog.
Femeia suferă de o formă agresivă de cancer. La fel ca în alte procese de acest tip, pacienta a solicitat, prin ordonanță președințială, obligarea Ministerului Sănătăţii, a Guvernului României, a Casei Naționale de Asigurări de Sănătate și a Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale la asigurarea, pe bază de prescripţie medicală și în regim de compensare 100% a medicamentului Eribulin (denumire comercială Halaven), până la soluţionarea definitivă a acţiunii de fond.
Reprezentanţii acestor instituţii au cerut, fiecare, în întâmpinările depuse la instanță respingerea acțiunii femeii, motivând că nu există date medicale care să arate că tratamentul ar fi benefic.
„Datele medicale furnizate sunt insuficiente în aceste sens, iar decizia finală este de competenţa Comisiei de oncologie a Ministerului Sănătăţii”, a susținut reprezentantul ministerului.
Medicamentul respectiv este inclus pe lista celor compensate, iar pacienţii beneficiază de compensare integrală pentru tratamentul neoplasmului mamar, dar nu și pentru forma de care suferă pacienta – liposarcom.
„Acest medicament are un preţ deosebit de ridicat – 1.505 lei/flacon, fapt ce mă pune în imposibilitatea de a-l achiziţiona din resurse proprii având drept consecinţă imposibilitatea de a urma tratamentul prescris de medic”, a susținut femeia în acțiunea din instanță.
Bolnava susține că suferă de o formă gravă şi agresivă de cancer, iar medicul oncolog i-a prescris tratamentul care ar putea avea un rezultat benefic.
Protejarea dreptului la viață prevăzută de Constituția României
Curtea de Apel Alba Iulia a admis, în 8 august 2023, acțiunea femeii și a dispus ca instituțiile statului să îi asigure tratementul cu medicamentul compensate integral.
„Instanța constată că raportat la afecțiunea de care suferă reclamanta, de natură a-i pune însăși viața în pericol și ținând seama de prețul medicamentelor, există riscul ca, în lipsa compensării totale, să nu beneficieze de resursele bănești necesare, ceea ce ar determina posibilitatea întreruperii tratamentului care i-a fost prescris, cu consecințe previzibil negative asupra stării sale de sănătate”, a precizat magistratul în hotărâre.
Judecătorul a mai considerat că, dispunerea măsurii de asigurare a tratamentului „este de natură să contribuie la protejarea dreptului la viață al reclamantei, drept consacrat atât de Constituția României, cât și de Convenția europeană privind drepturile și libertățile fundamentale ale omului”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii
Când începe vacanța de vară 2025: În ce dată se încheie anul școlar pentru elevi în funcție de profil și an de studii Potrivit structurii anului școlar 2024-2025, elevii urmează să intre în vacanța de vară peste câteva săptămâni. Anul acesta, elevii vor avea vacanță 11 săptămâni, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educației. Elevii claselor […]
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică
ANRE impune reguli noi pentru contractele de furnizare: Măsuri de informare a clienților finali privind încetarea schemei de sprijin pentru energia electrică Furnizorii de energie elecrică sunt obligați, conform noului ordin emis recent de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), să le transmită clienților săi, până pe data de 10 iunie 2025, mai […]
Minivacanța de Rusalii 2025: Weekend prelungit de 3 zile. Ce alte zile libere legale mai au românii anul acesta
Minivacanța de Rusalii 2025: Weekend prelungit de 3 zile. Ce alte zile libere legale mai au românii anul acesta Una dintre cele mai importante sărbători creștine – Rusaliile, care marchează Pogorârea Sfântului Duh asupra apostolilor lui Hristos, sunt sărbătorite la 50 de zile după Paște. În 2025, prima zi de Rusalii este prăznuită duminică, 8 […]