O nouă disciplină pentru elevii de liceu: Se va învăța despre „Istoria comunismului din România”
O nouă disciplină pentru elevii de liceu: Se va învăța despre „Istoria comunismului din România”
În afară de disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”, elevii de liceu vor avea inclusă în trunchiul comun și „Istoria comunismului din România”, potrivit proiectului de lege a învățământului preuniversitar.
Amintim că planurile-cadru pentru liceu au fost modificate, după ce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” va avea o oră în plus pe săptămână pentru elevii de clasa a XI-a, conform unor ordine publicate în Monitorul Oficial.
Art. 85 – „(3) Planurile-cadru ale învățământului liceal includ „Istoria Evreilor. Holocaustul” și „Istoria Comunismului din România”, ca discipline școlare, parte a trunchiului comun”, prevede proiectul de lege Deca.
În document apare că programa școală și manualele vor fi elaborate de Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc. Va fi folosită și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).
„Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Comunismului în România” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, în calitatea sa de centru guvernamental de expertiză și investigație în domeniu, folosind și expertiza altor instituții: Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității, institutele Academiei Române care derulează programe de cercetare a comunismului în România și Centrul Internațional de Studii asupra Comunismului (Academia Civică).” – art. 85 alin. (5).
Profesorii care vor preda noua disciplină pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, sub coordonarea Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc.
La începutul lunii august 2022, Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER) a anunțat că susține introducerea în programa de studii liceale a disciplinei Istoria Comunismului, materie care să fie menționată în viitoarea lege a învățământului preuniversitar.
Despre „Istoria evreilor. Holocaustul”
Din anul școlar 2023-2024, elevii de clasa a XI-a vor avea o oră în plus în fiecare săptămână, oră ce va fi alocată disciplinei „Istoria evreilor. Holocaustul”. Dacă ceilalți liceeni vor studia disciplin în clasa a XI-a, elevii din învățământul profesional special vor avea „Istoria evreilor în clasa a XII-a.
De menționat este că, în varianta inițială a proiectului Deca, cele două discipline nu au fost incluse.
La art. 85, alin. (4) din proiect stabilește cine se ocupă de programele școlare, manualele și materialele didactice pentru disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul”: „Programa școlară, manualele, materialele didactice și metodologiile specifice pentru disciplina „Istoria Evreilor. Holocaustul” se elaborează de către Ministerul Educației, în colaborare cu Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și membrii Consiliului de onoare prevăzut la art. 6, alin. (1) din Legea nr. 174/2019 privind înființarea Muzeului Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului din România, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 820 din 9 octombrie 2019, și se aprobă prin ordin al ministrului educației.”
Profesorii se pot pregăti atât în țară, cât și în străinătate: Art. 85 – „(6) Cadrele didactice care predau disciplinele prevăzute la alin. (3) pot beneficia de pregătire profesională și cursuri de perfecționare de specialitate, în țară sau în străinătate, sub coordonarea Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și, respectiv, a Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc, instituții guvernamentale care au rolul de a organiza programe educaționale și conferințe specifice destinate acestora.”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere
Codul Silvic 2025: Închisoare pentru hoții de lemne și supraveghere video a drumurilor forestiere Noul Cod Silvic, adoptat prin Legea nr. 331/2024 a fost publicat în Monitorul Oficial pe 9 ianuarie 2025. Acesta introduce noi măsuri pentru protejarea mediului, dar și sancțiuni dure pentru a combate tăierea ilegală a lemnelor. Citește și: Noi reglementări în […]