Rămâi conectat

Actualitate

O nouă criză în Educaţie: Manualele școlare riscă să nu fie gata sau să fie foarte proaste

Mondoc Adriana

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Noul an şcolar poate începe cu o nouă criză în Educaţie, avertizează editurile private, care ani de zile s-au ocupat de editarea şi printarea manualelor. Există riscul ca aceste cărţi din care învaţă elevii să nu fie gata la timp sau ca manualele să fie foarte proaste, spune Mihail Penescu, director Grupul ALL.  

Situaţia este provocată de schimbarea legii, care mai permite doar Editurii Didactice şi Pedagogice să se mai ocupe de manuale. Directoarea instituţiei se apară şi spune că editura are toate resursele necesare.

De curând, a fost promulgată legea prin care Editura Didactică şi Pedagogică a fost însărcinată să se ocupe de editarea tuturor manualelor şcolare, care vor fi decise de Ministerul Educaţiei. Ea a fost contestată la CCR, iar contestaţia admisă, însă doar în ceea ce priveşte modul în care este organizată EDP. Acum, odată cu intrarea ei în vigoare, sunt ridicate semne de întrebare cu privire la capacitatea EDP de a se ocupa de cele peste 2,6 milioane de manuale pe care trebuie să le pună în circulaţie.

„La clasa a VI-a trebuie să apară manualele peste şapte săptămâni. Până acum, cele 130-140 de manuale noi, care se produc într-un an nou de licitaţii, erau făcute cu o muncă imensă, de vreo 30-40 de edituri. Şi era şi o competiţie. Acum, toate aceste manuale se presupune că vor fi făcute de EDP. Editură care, acum nouă luni de zile, conform declaraţiei doamnei director, avea doi redactori. Doi. Ştiţi ce greu e să formezi un redactor bun de manuale? Vai de mine, durează ani de zile”, spune, într-un interviu pentru Ştiri Curate, Mihail Penescu.

În cel mai nefericit caz, manualele pur şi simplu nu vor fi gata la timp, avertizează editurile. Ele anticipează o nouă criză în educaţie.

Liviu Pop, fostul ministru al Educaţiei care a iniţiat acest proces, îşi apără proiectul. El spune că nu vor exista probleme şi nu va apărea o nouă criză în educaţie.

„Sunt convins că va face faţă. Tocmai pentru că se face o implementare treptată, anul ăsta, tipăreşte manualele noi de clasa a VI-a, în anii următori, alte manuale, de la celelalte clase. S-a încheiat un contract cu o tipografie de stat. Dar cel mai important e dreptul de proprietate. Ministerul devine proprietarul, deţine drepturile de autor pentru manuale. Dacă drepturile astea erau deţinute de o editură privată, iar editura dădea faliment, manualul nu mai putea fi schimbat de Minister”, explică el.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea