Rămâi conectat

Actualitate

O nouă criză în Educaţie: Manualele școlare riscă să nu fie gata sau să fie foarte proaste

Mondoc Adriana

Publicat

în

Noul an şcolar poate începe cu o nouă criză în Educaţie, avertizează editurile private, care ani de zile s-au ocupat de editarea şi printarea manualelor. Există riscul ca aceste cărţi din care învaţă elevii să nu fie gata la timp sau ca manualele să fie foarte proaste, spune Mihail Penescu, director Grupul ALL.  

Situaţia este provocată de schimbarea legii, care mai permite doar Editurii Didactice şi Pedagogice să se mai ocupe de manuale. Directoarea instituţiei se apară şi spune că editura are toate resursele necesare.

De curând, a fost promulgată legea prin care Editura Didactică şi Pedagogică a fost însărcinată să se ocupe de editarea tuturor manualelor şcolare, care vor fi decise de Ministerul Educaţiei. Ea a fost contestată la CCR, iar contestaţia admisă, însă doar în ceea ce priveşte modul în care este organizată EDP. Acum, odată cu intrarea ei în vigoare, sunt ridicate semne de întrebare cu privire la capacitatea EDP de a se ocupa de cele peste 2,6 milioane de manuale pe care trebuie să le pună în circulaţie.

„La clasa a VI-a trebuie să apară manualele peste şapte săptămâni. Până acum, cele 130-140 de manuale noi, care se produc într-un an nou de licitaţii, erau făcute cu o muncă imensă, de vreo 30-40 de edituri. Şi era şi o competiţie. Acum, toate aceste manuale se presupune că vor fi făcute de EDP. Editură care, acum nouă luni de zile, conform declaraţiei doamnei director, avea doi redactori. Doi. Ştiţi ce greu e să formezi un redactor bun de manuale? Vai de mine, durează ani de zile”, spune, într-un interviu pentru Ştiri Curate, Mihail Penescu.

În cel mai nefericit caz, manualele pur şi simplu nu vor fi gata la timp, avertizează editurile. Ele anticipează o nouă criză în educaţie.

Liviu Pop, fostul ministru al Educaţiei care a iniţiat acest proces, îşi apără proiectul. El spune că nu vor exista probleme şi nu va apărea o nouă criză în educaţie.

„Sunt convins că va face faţă. Tocmai pentru că se face o implementare treptată, anul ăsta, tipăreşte manualele noi de clasa a VI-a, în anii următori, alte manuale, de la celelalte clase. S-a încheiat un contract cu o tipografie de stat. Dar cel mai important e dreptul de proprietate. Ministerul devine proprietarul, deţine drepturile de autor pentru manuale. Dacă drepturile astea erau deţinute de o editură privată, iar editura dădea faliment, manualul nu mai putea fi schimbat de Minister”, explică el.

Sursa: libertatea.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România

Ziarul Unirea

Publicat

în

”Minionii” care salvează vieți: Noul tip de parapete a început să fie montat pe mai multe drumuri din România Costă aproape patru mii de lei pe metru şi au salvat până acum sute de vieți, pe șoselele din România. Vorbim despre parapetele pe rulouri care au început să fie montate în ultimii ani şi în […]

Citește mai mult

Actualitate

Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile

Unirea Ziarul

Publicat

în

Vouchere pentru alimente 2025: Schimbări în Programul „Sprijin pentru România” în acest an. Ce ajutoare se mai acordă pentru persoanele vulnerabile Programul „Sprijin pentru România” continuă şi în anul 2025, însă în cu totul alte condiţii faţă de anii anteriori. Concret, dacă până acum se acordau câte 250 de lei o dată la două luni, […]

Citește mai mult

Actualitate

PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie

Ziarul Unirea

Publicat

în

PENSII 2025: Ce este „stagiu complet de cotizare” şi de ce contează atât de mult pentru pensie Pentru a beneficia de pensie pentru limită de vârstă, nu este suficient ca românii să împlinească o anumită vârstă. La fel de important este să îndeplinească condiția esențială numită ”stagiu complet de cotizare”. Acest concept joacă un rol […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea