Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O nouă agenție de stat înființată de Guvern: Salarii de cel puțin 21.000 și 24.000 lei lunar, pentru șefi

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O nouă agenție de stat înființată de Guvern: Salarii de cel puțin 21.000 și 24.000 lei lunar, pentru șefi

Guvernul a adoptat joi, 27 iulie, o hotărâre privind organizarea și funcționarea Agenției pentru Monitorizarea și Evaluarea Performanțelor Întreprinderilor Publice (AMEPIP).

Gabriel Pleșa vă urează Paște Fericit!

AMEPIP va funcționa ca organ de specialitate al administrației publice centrale, cu personalitate juridică, în subordinea Guvernului şi în coordonarea prim-ministrului, prin Secretariatul General al Guvernului.

Agenția este înființată conform principiilor guvernanței corporative în rândul companiilor de stat şi este parte dintr-un jalon din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR).

Instituția nou înființată are rolul de a elabora și de a propune Guvernului proiectul de lege privind politica de proprietate a statului, de a coordona și monitoriza implementarea acțiunilor și politicilor de guvernanță corporativă la nivelul autorităților publice tutelare, respectiv de a aplica sancțiuni pentru abaterile identificate.

AMEPIP are responsabilitatea finală de a asigura o procedură de selecție transparentă și competitivă pentru aprobarea numirii membrilor consiliului de administrație, monitorizează, evaluează, controlează și publică raportarea periodică a indicatorilor de performanță și aplică sancțiuni pentru întreprinderile de stat care nu respectă indicatorii-cheie de performanță.

Pentru atingerea obiectivelor AMEPIP, principalul instrument de lucru va fi un tablou de bord de monitorizare a performanțelor întreprinderilor publice prin intermediul căruia vor fi urmăriți indicatorii de performanță, financiari și nefinanciari și cei cheie.

Conducerea agenției va avea de 7 – 8 ori salariul minim pe economie

Conducerea Agenției va fi asigurată de către un președinte, ajutat în activitatea sa de doi vicepreședinți, asimilați funcției de secretar de stat, respectiv subsecretar de stat. Potrivit Legii, președintele va avea un salariu echivalent cu 8 salarii minime pe economie, iar vicepreședinții câte 7 salarii minime pe economie. Acest lucru înseamnă că salariul președintelui va fi de 24.000 de lei, iar cele ale vicepreședinților vor fi de 21.000 de lei, dar vor încasa și mai mult după ce salariile minime vor fi majorate la 3.300 lei de la 1 septembrie și la 3.750 lei de la 1 ianuarie, după cum au declarat recent surse guvernamentale.

Mandatul lor este de patru ani, cu posibilitatea reînnoirii pentru o singură dată. Numirea acestora se realizează prin Decizie a Prim-ministrului, la propunerea Secretarului general al Guvernului, în urma unei proceduri transparente de selecție, prevăzute în HG.

Anterior, RBL avertiza că personalul bugetar care va fi angajat în agenția AMEPIP vor fi plătiți cu un alt spor de 50%, care va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, cu 100 de angajați, cu scopul de a le eficientiza, dublând rolul consiliilor de administrație.

„500 de companii de stat raportează pierderi nete de peste 2 miliarde de lei cu datorii la bugetul de stat de peste 4 miliarde de lei (în 2021 conform Consiliului Fiscal) fără planuri de restructurare ale acestora, iar în acest context, Guvernul tocmai a înființat agenția AMEPIP cu bugetari plătiți cu un alt spor de 50%, care va colecta 0,1% din veniturile companiilor de stat, cu 100 de angajați, cu scopul de a le eficientiza, dublând rolul consiliilor de administrație”, a avertizat joi RBL.

Sporul la care face referire RBL, de 50%, poate crește spectaculos salariile conducerii începând cu 1 septembrie cei 26.400 lei pentru președinte (dacă se vor mări salariile minime la 3.300 lei) ajungând la aproape 40.000 lei lunar.

Și Curtea de Conturi monitorizează performanța întreprinderilor publice

În plus, România are deja o instituție care monitorizează performanța și eficiența întreprinderilor publice.

Legea privind organizarea și funcționarea Curții de Conturi, republicată, definește auditul performanței ca fiind: „o evaluare independentă a modului în care o entitate publică, un program, proiect, proces sau activitate funcționează din punctele de vedere ale eficienței, economicității și eficacității”.

Sursa: adevarul.ro

Foto: Facebook Guvernul Romaniei


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători

Bogdan Ilea

Publicat

în

Programul băncilor de Paște 2024: Ce orar de funcționare au CEC BANK, BCR, Raiffeisen Bank, Banca Transilvania, BRD și ING Bank de sărbători Mai multe bănci din România au un program special de interacțiune cu clienții în perioada sărbătorilor pascale.  CEC Bank CEC Bank a luat toate măsurile pentru ca, în zilele care sunt declarate […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea