Rămâi conectat

Ştirea zilei

O mână întinsă semenilor noştri: Aprobarea standardului de cost pentru adăposturile de noapte, așteaptă să fie votată în ședința de CL Alba Iulia

Ziarul Unirea

Publicat

în

O mână întinsă semenilor noştri: Aprobarea standardului de cost pentru adăposturile de noapte, așteaptă să fie votată în ședința de CL Alba Iulia

Conform prevederilor art.58 din Legea nr. 292/2011 a asistenței sociale, actualizată, autoritățile administrației publice locale au responsabilitatea înființării, organizării și administrării serviciilor sociale pentru persoanele fără adăpost.

Legislația în domeniu, respectiv HG. nr. 978/2015 privind aprobarea standardelor minime de cost pentru serviciile sociale și a nivelului venitului lunar pe membru de familie în baza căruia se stabilește contribuția lunară de întreținere datorată de către susținătorii legali ai persoanelor vârstnice din centrele rezidențiale, nu prevede un standard de cost pentru serviciile sociale organizate ca și adăposturi de noapte, prin urmare se impune stabilirea unui cost la nivel local pentru servicii sociale adecvate și adaptate nevoilor persoanelor fără adăpost.

în Alba Iulia, funcționează un Adăpost de noapte al Asociației Filantropia Ortodoxă Alba Iulia, finanțat de Municipiul Alba Iulia prin Direcția de Asistență Socială și Consiliul Județean prin DGASPC Alba.

Prin HCL nr. 150/31.05.2016, Consiliul Local Alba Iulia a aprobat standardul de cost pentru serviciile sociale acordate în comunitate, organizate ca adăposturi de noapte în cuantum de 29 lei/beneficiar/zi, întrucât legislația în domeniu nu prevede un standard de cost pentru acest tip de servicii. în data de 27.12.2017 s-a încheiat un acord cadru pentru furnizarea acestor servicii sociale pentru perioada 01.01.2018-31.12.2019 între Direcția de Asistență Socială și Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia.

În Ordinul 29/15.02.2019 privind aprobarea standardelor minime de calitate pentru serviciile sociale acordate în comunitate organizate ca adăposturi de noapte (cod 8790-CR-PFA-II) prin Anexa 5 este prevăzut cadrul legal pentru fucționarea serviciilor sociale acordate în comunitate, organizate ca adăposturi de noapte. Standardul 2, punctul S2.1. prevede „ Dacă găzduirea se realizează pe o perioadă mai mare de 8 ore, adăpostul de noapte amenajează o cameră de socializare ( dotată cu mese și scaune, tv, radio, minibibliotecă, aparatură electrică pentru prepararea de băuturi calde, etc.). In camera de socializare beneficiarii pot primi apă și pachete de hrană, băuturi calde nealcoolice (ceaiuri, cafea, etc)…”.

Prin adresele înregistrate la Primăria municipiului cu nr. 124479/05.11.2019, respectiv la Direcția de Asistență Socială cu nr. 124496/05.11.2019, Asociația Filantropia Ortodoxă Alba Iulia arată necesitatea creșterii standardului de cost/beneficiar pentru beneficiarii Adăpostului de Noapte.

Ca urmare a modificărilor legislative privind salarizarea personalului, dar și a creșterii prețurilor alimentelor, a bunurilor și serviciilor datorate inflației, se impune modificarea standardului de cost pentru serviciile sociale acordate în comunitate, organizate ca adăposturi de noapte.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Supermarket-urile NU vor fi închise în weekend: Ciolacu – ”Nu este oportun, nu mai suntem în pandemie” Marcel Ciolacu a declarat, joi, la începutul ședinței de Guvern, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. Programul de funcționare a supermarketurilor din România nu […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea