Rămâi conectat

Ştirea zilei

O familie din Ocna Mureș face bani din culturi de gălbenele, salvie și lavandă

Ziarul Unirea

Publicat

în

O familie din Ocna Mureș face profit din culturi de gălbenele, salvie și lavandă, producția fiind valorificată la piețele săptămânale organizate în diverse orașe din Transilvania, precum și la târguri de profil.

‘Avem cultură de gălbenele, de salvie și de lavandă pe o suprafață totală de un hectar. Am început acum șase ani cu gălbenele. Am văzut că merge afacerea foarte bine, e o cultură profitabilă și ne-am gândit să punem lavandă, pe urmă salvie. Sunt culturi medicinale, plante aromatice, foarte bune, profitabile’, a declarat, pentru AGERPRES, Lidia Olar, prezentă, alături de soțul său, cu un stand la ‘Târgul Grădinarului’, desfășurat de vineri până duminică la Alba Iulia.

La un moment dat, soții Olar au cultivat și echinacea, însă la un moment dat cineva a trecut cu tractorul peste suprafața respectivă și le-a distrus-o.

Cea mai profitabilă este cultura de gălbenele, dar și cel mai greu de întreținut, a menționat femeia. „Și lucrul e pe măsură, și câștigul e pe măsură”, a subliniat aceasta.

‘De exemplu, la gălbenele, anul trecut pe 15 arii am scos profit de 24.000 de lei. E și cea mai grea cultură, fiindcă trebuie adunată tot a doua zi, nu ca lavanda sau salvia care înfloresc de două ori pe an și le tai manual. Trebuie adunată floare cu floare tot a doua zi în perioada de înflorire. Se adună de când înfloresc de primăvara până vine bruma’, a precizat Lidia Olar.

Toată munca este efectuată doar de cei doi soți și e de menționat că Lidia lucrează și la o croitorie.

Investiția inițială la gălbenele a fost de 3.000 de lei. ‘Ne-a costat sămânța, dar a fost câștigul pe măsură’, a spus femeia.

Familia Olar prepară acasă din gălbenele cremă, săpun și ulei, valorificând, de asemenea, produsul și sub formă de flori pentru ceai.

‘Crema este cicatrizantă, uleiul de gălbenele e bun la înțepături de insecte. Săpunul de gălbenele tot eu îl fac. E cu unt de shea, unt din nucă de cocos, ulei din sâmburi de struguri’, a precizat Lidia Olar. 

Salvia și lavanda sunt culturi mai ușor de întreținut decât cea de gălbenele, a explicat aceasta.

În ceea ce privește salvia, aceasta este valorificată sub formă de pulbere, sirop, tinctură și apă. ‘Pulberea e folosește ca și condiment la mâncare. E foarte bună. Avem sirop de salvie, tinctură de salvie, indicată pentru durerile de gât, afte bucale, apă de salvie, bună pentru femeile aflate la menopauză. Trebuie puse câteva picături în apa de baie’, a explicat aceasta.

Din lavandă, familia produce tinctură, sirop, cremă, ulei, apă, oțet, acesta din urmă fiind indicat, a menționat Lidia Olar, pentru stări febrile și dureri de cap, dar și pentru salate. De asemenea, lavanda este vândută și ca buchet sau în săculeți, care pot fi puși în șifonier, pentru a îndepărta moliile.

‘În primii ani am predat (producția — n.r.) la fabrici de medicamente. Pe urmă am încercat să procesăm noi acasă, pentru că e cu mult mai profitabil. Ne-am gândit să facem noi acasă. Am cumpărat o distilerie, micuță, pentru noi. Am început să facem ulei, pe urmă cremă de gălbenele, pe urmă am încercat să facem tinctură, am văzut că e foarte bună, oțetul de lavandă. Deci sunt toate făcute de noi acasă. Se vând foarte bine la piață. Mergem și în orașe mai mari, la Deva, la Sibiu. Și la târguri de profil’, a spus Lidia Olar. Ea a menționat că nu vinde și online, deoarece reușește să facă acest lucru la piață și târguri.

Cei doi nu fac parte din nicio asociație, fiind pe cont propriu. ‘E o afacere de familie’, a conchis Lidia Olar. 

Sursa Agerpres


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Carduri de energie 2024: Valabilitatea, prelungită. Expiră la 31 mai

Unirea Ziarul

Publicat

în

Carduri de energie 2024: Valabilitatea a fost prelungită. Expiră la 31 mai Valabilitatea cardurilor de energie a fost prelungită, astfel că românii mai pot face plăţi reduse ale facturilor. Aceasta este una dintre cele mai importante măsuri sociale decontate anul trecut din fonduri europene, de care beneficiază 2,8 milioane de locuințe. Pentru că 1,1 milioane […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea