O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%
O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%
Deși rata inflației din România (13,4%) se situează peste media UE, țara noastră e considerată un „pol de stabilitate” în regiune la capitolul creșterii prețurilor, comparativ cu Ungaria (20%), anunță Monitorul de Cluj care citează un studiu al Universității Babeș Bolyai din Cluj.
Datele publicate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor arată că o inflație mai redusă în regiune este înregistrată în Slovenia (10,6%) și Croația (12,6)., iar de cealaltă parte, în zona noastră, Ungaria înregistrează cea mai mare inflație (20,7%).
Spre exemplu, în Olanda sau Belgia, mai mult de jumătate din nivelul actual al inflației se datorează cheltuielilor cu energia, iar în România aproape 5% din inflația de 13,4% provine de la scumpirea produselor energetice.
Cea mai mică rată a inflației este în Franța, de doar 6,2%.
Europa se confruntă cu o inflație crescută, nemaiîntâlnită în istoria continentului în ultimii douăzeci de ani: în perioada 2000-2022, inflația medie din UE a fost cu puțin peste 2%, iar ultimele date arată că în Septembrie 2022 acest indicator a ajuns la 10,9% (datele se referă la indicele HICP – Harmonised Indices of Consumer Prices, indice ce permite compararea nivelului inflației între diferite țări din UE).
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: „Niciodată să nu pariezi împotriva Americii! Aviz celor care cred că americanii nu știu economie!”
Economistul Radu Georgescu: „Niciodată să nu pariezi împotriva Americii! Aviz celor care cred că americanii nu știu economie!” Econnomistul Radu Georgescu amintește vorbele lui Warren Buffett („Niciodata să nu pariezi impotriva Americii!”) și aduce argumente la zi în susținerea acestei afirmații celebre. Citește și: Economistul Radu Georgescu: „România este la câțiva metri de prăpastie. Avem […]
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: Statul nu va putea reduce deficitul bugetar fără creșterea taxelor și impozitelor
Președintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu: Statul nu va putea reduce deficitul bugetar fără creșterea taxelor și impozitelor Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal, e convins că statul nu va putea reduce deficitul bugetar fără o creștere a taxelor și impozitelor. Propune o reformă a statului, care să crească veniturile fiscale și să restrângă cheltuielile publice. Citește […]