Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

O ducem „mai bine” decât vecinii noștri: Inflația din Ungaria a ajuns la 20%, în timp ce la noi este puțin peste 13%

Deși rata inflației din România (13,4%) se situează peste media UE, țara noastră e considerată un „pol de stabilitate” în regiune la capitolul creșterii prețurilor, comparativ cu Ungaria (20%), anunță Monitorul de Cluj care citează un studiu al Universității Babeș Bolyai din Cluj.

Datele publicate de echipa de economiști a Facultății de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor (FSEGA) a Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca în cadrul proiectului Romanian Economic Monitor arată că o inflație mai redusă în regiune este înregistrată în Slovenia (10,6%) și Croația (12,6)., iar de cealaltă parte, în zona noastră, Ungaria înregistrează cea mai mare inflație (20,7%).

Spre exemplu, în Olanda sau Belgia, mai mult de jumătate din nivelul actual al inflației se datorează cheltuielilor cu energia, iar în România aproape 5% din inflația de 13,4% provine de la scumpirea produselor energetice.

Cea mai mică rată a inflației este în Franța, de doar 6,2%.

Europa se confruntă cu o inflație crescută, nemaiîntâlnită în istoria continentului în ultimii douăzeci de ani: în perioada 2000-2022, inflația medie din UE a fost cu puțin peste 2%, iar ultimele date arată că în Septembrie 2022 acest indicator a ajuns la 10,9% (datele se referă la indicele HICP – Harmonised Indices of Consumer Prices, indice ce permite compararea nivelului inflației între diferite țări din UE).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”?

Unirea Ziarul

Publicat

în

O noua escrocherie: ”Mă auziți acum? De ce să nu răspunzi cu ”Da”? În era digitală actuală, în care suntem profund interconectați prin internet, escrocheriile telefonice rămân o amenințare persistentă și în continuă evoluție. Printre numeroasele tactici folosite de infractori pentru a profita de încrederea oamenilor, escrocheria cunoscută sub numele de „Mă auziți acum?” se […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea