Numele angajaților de la DSV Alba sunt trecute ”la secret”. Prietenii știu de ce!
*Noul inspector de la Poliția Animalelor va trebui să verifice serviciile prestate de firmele familiei sale!
Când este vorba despre informațiile pe care nu le comunică din proprie inițiativă (acestea fiind, de obicei, despre mărețe realizări), instituțiile din Alba se transformă în adevărate anexe ale unor ”Servicii”, unde totul este ținut ”la secret” și orice întrebare este considerată tendențioasă, astfel că ea trebuie pusă pe hârtie (în conformitate cu prevederile Legii 544/2001) și apoi ”disecată”, dezbătută și aprobată de director.
Între timp, respectivul director se baricadează în birou (sau pleacă pe teren), își închide telefoanele, și îl pune drept ”scut de protecție” pe un purtător de cuvânt, care dă ”din colț în colț”, reușind prin atitudinea sa doar să certifice faptul că ai nimerit un ”aranjament dubios” sau cel puțin un subiect inconfortabil pentru conducere.
O astfel de instituție ”campioană” la lipsa de transparență decizională este DSV Alba, unde, recent, au fost scoase la concurs 4 posturi de consilieri, dintre care unul la Poliția Sanitară Veterinară a Animalelor. Fiind vorba de un compartiment nou-înființat și auzind, pe surse că ar fi luat postul o persoană care, măcar din punct de vedere etic, nu ar fi trebuit nici măcar să se înscrie la examen (și voi explica mai jos de ce), am sunat purtătorul de cuvânt pentru a afla, pe cale oficială, câți candidați au participat, ce note au luat și, bineînțeles, cine a câștigat concursul.
Așa cum m-am așteptat, nu am putut afla toate acestea pe loc, însă surpriza a fost că nu am primit un răspuns nici măcar după o jumătate de oră, când reprezentantul instituției mi-a spus că ”potrivit indicațiilor domnului director”, pentru aceste informații este nevoie de o cerere scrisă și înregistrată la secretariat. Am reformulat: ”Atunci vă rog să-mi spuneți numai numele celui care a ocupat postul, iar pentru celelalte detalii voi reveni în scris”. Răspunsul a fost: ”Și pentru aceasta trebuie să faceți o cerere oficială”. Eu: ”Să înțeleg că nu aveți voie să-mi spuneți numele colegului care se va ocupa de bunăstarea animalelor? Sau nu-l cunoașteți?”. Răspuns ”de milioane” de la un purtător de cuvânt (care ar trebui să le știe pe toate): ”Nu știu! Eu lucrez la alt compartiment. Faceți cerere scrisă!” (!!!)
De ce tot acest mister? Voi explica în rândurile următoare:
”Inspectorii din Poliţia sanitar-veterinară a animalelor vor controla de la ferme, crescătorii, abatoare, grădini zoologice sau circuri, la laboratoare unde se fac experimente pe animale, pentru a verifica dacă sunt respectate condiţiile privind bunăstarea animalelor. În următoarea perioadă se va pune un accent deosebit pe adăposturile pentru câini fără stăpân. Cele mai grave încălcări ale legislaţiei privind protecţia animalelor (Legea 205/2004), adică uciderea şi schingiuirea animalelor sau folosirea lor la lupte, pot fi pedepsite cu închisoare de la trei luni la un an, în aceste cazuri inspectorii urmând să sesizeze organele de urmărire penală. Pentru nerespectarea condiţiilor de creştere, adăpostire, hrănire sau asistenţă medicală a animalelor prevăzute de aceeaşi lege, inspectorii vor aplica amenzi de la 1.000 la 5.000 de lei”, a declarat, recent, directorul Direcţiei generale control oficial din ANSVSA, Maximilian Drăgan.
La DSV Alba, postul de la Compartimentul de la Poliția Animalelor a fost ocupat de un medic veterinar care, până în urmă cu câteva zile, era patronul firmei care a concesionat serviciul de ecarisaj din Alba Iulia și avea în administrare adăpostul public de câini fără stăpân. După câștigarea concursului s-a retras, iar acum firma este patronată de soția lui. Totodată, firma tatălui său are un contract cu Primăria Alba Iulia, primind prin încredințare directă peste 120.000 de lei, în luna februarie a.c., pentru servicii veterinare, în același adăpost de câini. Adăpost pe care, de acum înainte, intră în atribuțiile sale să-l controleze și să stabilească dacă aici totul funcționează după lege!
Din informațiile pe care le am, există chiar și o sesizare, depusă la DSV Alba de un grup de persoane, care reclamă tocmai nerespectarea condiţiilor legale privind bunăstarea animalelor din adăpost. Cam care credeți că vor fi concluziile după un control efectuat de domnul inspector asupra activității firmelor familiei?
Confirmarea angajării pe post am primit-o, până la urmă, chiar de la cel care a câștigat concursul, și care a declarat că din punctul său de vedere nu se află în incompatibilitate cu funcția pe care o deține începând cu data de 1 martie a.c., iar dacă va trebui să controleze adăpostul de câini se va recuza (iar noi ar trebui să-l credem pe cuvânt că unul dintre colegii de birou îi va amenda, dacă va fi cazul, tatăl sau nevasta!!!).
Chiar dacă o fi legal (știm cu toții cât de dreaptă sau strâmbă poate fi legea în România) ca această persoană să ocupe postul cu pricina de la DSV Alba, având în vedere circumstanțele de mai sus, rezultatele activității sale vor fi, foarte des, privite cu îndoială în privința corectitudinii. Dar nu pot eu să stabilesc dacă există sau nu un conflict de interese, sunt autorități plătite din bani publici să facă asta și vom vedea concluziile.
În ceea ce privește transparența DSV Alba și preferințele de a coresponda în scris, pe cale oficială, promit să le transmit multe cereri, în conformitate cu prevederile Legii nr.544/2001, astfel încât să mai aflați și dumneavoastră, cititorii, câte ceva despre această instituție, inclusiv despre rezultate și punctaje la concursuri, desigur, pentru a elimina suspiciunea că acestea ar putea fi ”aranjate”.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia
VIDEO | Bărbat de 32 de ani, ARESTAT preventiv pentru TRAFIC de minori: Ar fi recrutat o fată de 17 ani pe care a determinat-o să practice prostituția în Alba Iulia Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Alba Iulia, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T.– Serviciul Teritorial Alba Iulia, au documentat activitatea infracțională a unei persoane, […]