Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Nume derivate din Parascheva care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva. Semnificația numelui

Ziarul Unirea

Publicat

în

Nume care se sărbătoresc de Sfânta Parascheva: Paraschiva, Parascheva, Paraschiv. Nume derivate de la Parascheva, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu.

Sfânta Cuvioasă Paraschiva, ocrotitoarea Moldovei, este o sărbătoare foarte importantă pentru români, iar moaștele Sfintei se află în Catedrala Mitropolitană din Iași de peste 250 de ani, sărbatorită pe 14 octombrie.

”Aproape 60.000 de români îşi aniversează onomastica de Sărbătoarea Sfintei Parascheva. Potrivit statisticilor existente, la nivel naţional, din cele 55.316 de persoane care poartă nume sau derivate ale numelui Sfintei Parascheva, majoritatea sunt femei (51.138).

Cele mai multe sărbătorite poartă numele Paraschiva (49.341), urmate de Chiva (640), Chivuţa (584), Parascheva (573). Dintre bărbaţii sărbătoriţi la această dată, majoritatea poartă numele de Paraschiv (3.874), Chivu (301), Paraschev (3).

Citește și: mesaje de Sfânta Parascheva

Numele Parascheva provine de la grecescul paraskeve, care înseamnă vineri. Sensul propriu al substantivului este pregătire, vinerea desemnând ziua dinaintea Sabatului în care se făceau pregătirile pentru sărbătoare. Supranumele de Sfânta Vineri este interpretat fie ca provenind de la ziua în care s-ar fi născut Sfânta Cuvioasă Parascheva (o zi de vineri), fie ca o aducere aminte a faptului că vinerea, în ziua răstignirii Mântuitorului, Sfânta Parascheva ținea post negru.

Despre Sfânta Parascheva se știe că s-a născut în secolul al XI-lea, pe teritoriul Turciei de azi, în Epivat. Se spune că de pe când era doar un copil împărțea săracilor haine și mâncare. La vârsta de 18 ani, a hotărât să se retragă în pustiu, ajungând până în deșertul Iordanului, unde a dus o viață aspră, postind, rugându-se și dormind pe rogojină. Sfânta Parascheva a trecut la cele veșnice la numai 25 de ani, în data de 14 octombrie.

Citește și:  Minunile Sfintei Parascheva

Toți cei care poartă numele de Paraschiva, Parascheva, Paraschiv sau nume derivate ale acestora, cum ar fi: Pachita, Paraschita, Parastita, Parasca, Chiva, Chivuța, Vuța, Chivu sau Petcu, își serbează onomastica în data de 14 octombrie, când are loc marea sărbătoare religioasă Sfânta Parascheva.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

19 martie: Ziua paşaportului românesc

Ziarul Unirea

Publicat

în

19 martie: Ziua paşaportului românesc Anual, la 19 martie, este sărbătorită Ziua paşaportului românesc, dată la care, în anul 1912, regele Carol I a promulgat, prin Înaltul Decret Regal nr. 1758, prima lege modernă referitoare la paşapoarte, denumită ”Lege asupra paşapoartelor”. Documentul de călătorie românesc cunoscut sub termenul de paşaport fusese menţionat, pentru prima dată, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea