Numărătorea paralelă a partidelor la alegerile parlamentare din Alba | Vezi cum se va desfășura
*Numărătorea paralelă a partidelor, la alegerile parlamentare din Alba . Vezi cum vor număra ARD, PNL şi PSD, în paralel, voturile
Sute de membri ai principalelor forțe politice care se confruntă în alegerile parlamentare ce au loc astăzi vor fi, încă înainte de deschiderea secțiilor de votare, pe teren, pentru a observa desfășurarea scrutinului și a raporta de urgență eventualele nereguli.
Partea cea mai grea a misiunii lor începe abia după ce secțiile de votare își vor închide porțile – numărătoarea paralelă a voturilor prin care candidații vor putea afla încă din această noapte rezultatele obținute și astfel se pot pregăti să sărbătorească sau să depună eventuale contestații.
Potrivit reprezentanților ARD Alba primele raportări din secțiile de votare vor începe să sosească la sediul PDL din Alba Iulia, unde totul se centralizează, după ora 23.00 iar primele rezultate parțiale vor putea fi cunoscute după ora 1.00. Deși la aceste alegeri există doar două seturi de buletine de vot (pentru Senat și Pentru Camera Deputaților), există localități de unde comunicarea poate fi întârziată, mai ales dacă vor fi condiții meteorologice nefavorabile cum ar fi căderile masive de zăpadă și viscolul.
La rândul lor cei de la USL Alba au explicat că în fiecare secţie de votare reprezentantul uniunii va intra în posesia unei copii după procesul verbal cu datele obţinute după numărătoarea buletinelor de vot. Aceste copii sunt trimise imediat la sediul central al partidului (sediile PNL și PSD din Alba Iulia), iar datele vor fi introduse într-un soft/program care contorizează numărul voturilor până la introducerea ultimei secţie de vot astfel încât la final vor avea rezultate la fel de corecte şi cele de la Biroul Electoral Județean.
La aceste alegeri numărătoarea corectă a voturilor este deosebit de importantă având în vedere că sistemul electoral românesc este un vot uninominal „impur” care păstrează principiul proporţionalităţii. Legea creează o competiţie între candidaţii unei formaţiuni, fiind favorizaţi cei dintr-un colegiu mai populat față de cei dintr-un colegiu mai mic.
În principiu, un mandat de senator sau deputat poate fi alocat în trei feluri: prin câştigarea unui colegiu cu 50% plus unu din numărul de voturi iar persoana respectivă intră direct în Parlament; alocarea mandatului prin redistribuire la nivelul judeţului; alocarea mandatului prin redistribuire la nivel naţional.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
20 decembrie 2024 | Primăria Alba Iulia, încă un împrumut: Consiliul Local a fost convocat în ședință extraordinară pentru 6.500.000 de lei
20 decembrie 2024 | Primăria Alba Iulia, încă un împrumut: Consiliul Local a fost convocat în ședință extraordinară pentru 6.500.000 de lei Consiliul Local al Municipiului Alba Iulia a aprobat prin Hotărârea nr. 122 din 28.03.2023 contractarea şi garantarea cu veniturile proprii de către Municipiul Alba Iulia a unei finanţări rambursabile interne/externe în valoare de […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum o zi
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum o zi
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
12 decembrie: Sfântul Spiridon, cel ce pleacă din raclă pentru a ajuta credincioșii care îl cheamă prin rugăciune
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
13 decembrie: Ziua Tipografilor
-
Opinii - Comentariiacum o zi
15 decembrie 1989: Ziua în care a început Revoluția!