Rămâi conectat

Politică Administrație

Numărătorea paralelă a partidelor la alegerile parlamentare din Alba | Vezi cum se va desfășura

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

*Numărătorea paralelă a partidelor, la alegerile parlamentare din Alba . Vezi cum vor număra ARD, PNL şi PSD, în paralel, voturile

Sute de membri ai principalelor forțe politice care se confruntă în alegerile parlamentare ce au loc astăzi vor fi, încă înainte de deschiderea secțiilor de votare, pe teren, pentru a observa desfășurarea scrutinului și a raporta de urgență eventualele nereguli.

Partea cea mai grea a misiunii lor începe abia după ce secțiile de votare își vor închide porțile – numărătoarea paralelă a voturilor prin care candidații vor putea afla încă din această noapte rezultatele obținute și astfel se pot pregăti să sărbătorească sau să depună eventuale contestații.

Potrivit reprezentanților ARD Alba primele raportări din secțiile de votare vor începe să sosească la sediul PDL din Alba Iulia, unde totul se centralizează, după ora 23.00 iar primele rezultate parțiale vor putea fi cunoscute după ora 1.00. Deși la aceste alegeri există doar două seturi de buletine de vot (pentru Senat și Pentru Camera Deputaților), există localități de unde comunicarea poate fi întârziată, mai ales dacă vor fi condiții meteorologice nefavorabile cum ar fi căderile masive de zăpadă și viscolul.

La rândul lor cei de la USL Alba au explicat că în fiecare secţie de votare reprezentantul uniunii va intra în posesia unei copii după procesul verbal cu datele obţinute după numărătoarea buletinelor de vot. Aceste copii sunt trimise imediat la sediul central al partidului (sediile PNL și PSD din Alba Iulia), iar datele vor fi introduse într-un soft/program care contorizează numărul voturilor până la introducerea ultimei secţie de vot astfel încât la final vor avea rezultate la fel de corecte şi cele de la Biroul Electoral Județean.

La aceste alegeri numărătoarea corectă a voturilor este deosebit de importantă având în vedere că sistemul electoral românesc este un vot uninominal „impur” care păstrează principiul proporţionalităţii. Legea creează o competiţie între candidaţii unei formaţiuni, fiind favorizaţi cei dintr-un colegiu mai populat față de cei dintr-un colegiu mai mic.

În principiu, un mandat de senator sau deputat poate fi alocat în trei feluri: prin câştigarea unui colegiu cu 50% plus unu din numărul de voturi iar persoana respectivă intră direct în Parlament; alocarea mandatului prin redistribuire la nivelul judeţului; alocarea mandatului prin redistribuire la nivel naţional.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună

Bogdan Ilea

Publicat

în

FOTO: Parcul din fața primăriei din Gârbova a fost finalizat: Spațiu de recreere și relaxare pentru cetățenii din comună Cetățenii din comuna Gârbova se pot bucura de un nou parc, situat în fața primăriei. Loc de relaxare și recreere, atât pentru tineri cât și pentru vârstnici sau turiști. „Amenajarea parcului din localitatea Gârbova a fost […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea