Rămâi conectat

Actualitate

Număr de telefon special pentru românii cu nereguli la facturi: Anunțul șefului ANPC

Ziarul Unirea

Publicat

în

Număr de telefon special pentru românii cu nereguli la facturi: Anunțul șefului ANPC

Începând de luni, 7 februarie, românii pot sesiza neregulile privind facturile, debranşările din cauza neplăţii facturilor sau urgenţe care pun în pericol sănătatea publică. Sesizările pot fi trimise direct pe WhatsApp, la numărul 0790 219 551. Numărul se află în permanenţă la şeful ANPC, Horia Constantinescu, dar nu va folosi funcţia de apel video sau voce, ci pot fi trimise doar mesaje şi fotografii, scrie Mediafax.

”Pentru a fluidiza comunicarea directă cu consumatorii din toată ţara, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a înfiinţat, începând din 7 februarie 2022, un număr special de telefon, folosit exclusiv pentru mesaje în aplicaţia WhatsApp, 0790 219 551”, a transmis, luni, ANPC. La acest număr, care nu va folosi funcţia de apel video sau cu voce, sunt aşteptate mesajele scrise şi imaginile care să sesizeze nereguli cu caracter de urgenţă în raport cu respectarea drepturilor consumatorilor, de pe întreg cuprinsul ţării.

Mai exact, este vorba despre primirea unor facturi foarte mari, nereale, la energie electrică şi gaze naturale, cazuri de debranşări, pentru neplată a unor facturi greşite la energie încă necorectate, precum şi situaţii urgente care pun în pericol sănătatea consumatorilor.

Elit - Gustul Desăvârșit

”Am înfiinţat acest număr special, care se va afla în permanenţă la mine, pentru a putea fi cât mai aproape de consumator şi a mă putea implica personal în gestionarea situaţiilor urgente care pot apărea şi care vor fi semnalate astfel”, a declarat Horia Constantinescu, preşedinte ANPC. Comisarii ANPC vor selecta, dintre toate mesajele urgente primite de la consumatori, care sunt acelea care se află în competenţa legală de soluţionare a instituţiei şi le vor da curs. ”Menţionăm că mesajele trimise pe numărul special nu înlocuiesc reclamaţiile realizate în mod curent.

Primirea reclamaţiilor de la consumatori se face la sediile Comisariatelor Judeţene pentru Protecţia Consumatorilor sau la Comisariatul pentru Protecţia Consumatorilor al Municipiului Bucureşti, în funcţie de raza teritorială în care îşi desfăşoară activitatea operatorul economic reclamat”, a mai transmis ANPC. Reclamaţiile se fac în format scris – transmise prin poştă -, în format electronic sau se depun personal, pentru souţionarea acestora urmându-se procedura prevăzută de lege. Formularul de reclamaţie online, se află pe site-ul instituţiei, la linkul http://reclamatii.anpc.ro/Reclamatie.aspx.

Sursa: stiripesurse.ro


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Publicitate

Actualitate

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Românii sunt printre europenii care merg cel mai puțin la medic. Prevenția pentru boli grave este aproape ignorată

Unul din patru români are grijă de sănătate și încearcă să mănânce sănătos, aproape dublu față de media europeană. Nu același lucru se poate spune când vine vorba de controale medicale, unde situația stă exact invers. Sunt concluziile celui mai recent studiu realizat la nivel european, în 16 țări și prezentat la Madrid.

32 de mii de persoane au răspuns la cel mai amplu sondaj realizat până acum privind starea de sănătate la nivel european.

Elit - Gustul Desăvârșit

Doar 6 din 10 persoane s-au declarat satisfăcute de sistemul sanitar, în scădere față de ultimii ani.

Oana Dobrescu, corespondent TVR în Spania: Europenii sunt din ce în ce mai nemulțumiți de sistemul de sănătate. 4 din 10 persoane nu merg să își facă controalele medicale obișnuite, iar când vine vorba de România procentul crește la 60%. Principala cauză, lipsa banilor.

Mai exact, 42% dintre români nu își permit să meargă la doctor, în timp ce 16% consideră că nu este necesar sau nu au timp.

Procentele sunt alarmante pentru cei care au realizat studiul.

Peter Goldschmidt, CEO Stada Group: În România, din păcate, vedem foarte multă lume care nu merge deloc la controale medicale și trebuie făcută o discuție, nu doar în industria farmaceutică, ci și cu politicenii, companiile de asigurări, pentru a vedea cum se poate creşte acest procent și oamenii să mergă la medic.

Cel mai prost stăm la prevenția pentru boli grave, precum cancerul. Doar 7 la sută dintre români merg la control.

Stăm bine, în schimb, la sănătatea mintală: ​86% dintre români susțin că sunt mulțumiți, mult peste media europeană.

Per total însă, românii sunt dezamăgiți de sistemul medical din țara noastră. Mai bine de jumătate, față de o treime media europeană.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

Proiectul Registrul traficanţilor de droguri, depus săptămâna viitoare în Parlament. Alina Gorghiu: Datele nu sunt publice

Ministrul Justiţiei, Alina Gorghiu, a declarat vineri, 22 septembrie, că proiectul de lege intitulat „Registrul traficanţilor de droguri” va funcționa pe modelul registrului agresorilor sexuali.

Gorghiu a spus că „Registrul traficanţilor de droguri” va fi depus curând în Parlament, cel mai probabil luni, 25 septembrie, de către grupurile parlamentare ale PNL și a precizat că scopul este unul preventiv.

Elit - Gustul Desăvârșit

„Datele din acest Registru nu sunt publice, însă ne vor folosi în combaterea recidivei. Traficanţii care vor fi înregistraţi în acest registru vor fi obligaţi să ofere singuri informaţii despre persoanele cu care intră în contact şi locurile în care merg”, a spus ministrul Justiţiei într-o conferință de presă la Pitești, potrivit news.ro.

Aceasta a precizat că în sistemul penitenciar se află 1.100 de persoane condamnate pe tematica droguri, mare parte din ei pe traficul de droguri. „Din păcate, 65% – 66% sunt recidivişti. De aceea se justifică această iniţiativă legislativă”, a mai punctat Alina Gorghiu.

Cel mai recent raport al Agenţiei Naţionale Antidrog, publicat în februarie, arată că 10,7% dintre cei cu vârsta cuprinsă între 15 şi 64 de ani au consumat del puţin un tip de drog de-a lungul vieţii.

Consumul de canabis a crescut în principal în categoria de vârstă 15-34 ani, dar şi în rândul populaţiei şcolare, 1% dintre elevi debutează cu consumul de canabis la 13 ani sau mai devreme.

Ministrul Justiției, Alina Gorghiu: ”Alte droguri consumate în România sunt cocaina, ecstasy, heroina, iar în cazul heroinei, o treime dintre consumatori au între 35-39 de ani și peste 80% dintre ei locuiesc în București.”

Potrivit ministrului Justiției, este necesară și o „Lege 2 Mai”, similară cu „Legea Anastasia”, care să prevadă ca traficanții de droguri să fie condamnați doar cu executare, nu cu suspendare. Legea Anastasia, promulgată de președintele Klaus Iohannis pe 7 iulie, spune că șoferii care se urcă la volan sub influența alcoolului sau a drogurilor ori fără permis de conducere și fac accidente mortale ajung direct la închisoare


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Ziarul Unirea

Publicat

în

Hidroelectrica: Anunț privind perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023

Compania Hidroelectrica a anunţat perioada în care clienții pot transmite indexul în luna septembrie 2023. Astfel, citirea indexului Hidroelectrica pentru luna septembrie şi transmiterea lui se face în această perioadă, anunţă reprezentanţii companiei de energie a statului.

Indexul autocitit poate fi comunicat gratuit la numărul de telefon: 0800.800.359.

Elit - Gustul Desăvârșit

Perioada de citire a indexului la Hidroelectrica se face în intervalul 24-28 septembrie 2023, adică începând de duminică, pe parcursul a cinci zile.

„Perioada de transmitere a indexului pentru clienţii companiei Hidroelectrica se face în perioada 24-28 septembrie.

Indexul autocitit poate fi comunicat în intervalul amintit al lunii curente, la numărul de telefon 0800 800 359 (apel gratuit)”, a spus consilierul președintelui directoratului Hidroelectrica, Bogdan Buciu, vineri, pentru Antena3.ro.

Informaţii suplimentare puteţi obţine prin apelarea serviciului Call Center la numărul de telefon: 021.9834.

Compania Hidroelectrica are în prezent aproape 600.000 de clienţi.

Hidroelectrica a anunţat la începutul anului că restanțierii pot opta pentru eșalonarea sumelor, pe o perioadă de șase luni.

Facturile Hidroelectrica pot fi plătite într-un interval destul de larg, de 45 de zile în cazul clienților casnici, respectiv de 30 de zile în cazul consumatorilor non-casnici, perioade pentru care nu sunt percepute penalități.

Eșalonarea se solicită online, prin completarea unui formular tip, sau direct la sediile sucursalelor. Hidroelectrica ocupă a treia poziție în topul furnizorilor de energie electrică din țara noastră.

În ceea ce privește plata în rate a facturilor, Hidroelectrica a anunțat cu câteva luni în urmă că dacă suma de plată este prea mare, clienţii pot să achite factura și în rate, dar trebuie să depună o cerere.

Aceasta trebuie trimisă la adresa de mail [email protected] sau poate fi depusă în format fizic la sediile sucursalelor Hidroelectrica precum și la sediul central. Plata va fi făcută în maximum şase rate lunare.


 Fiți la curent cu ultimele articole publicate. Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI


Citește mai mult

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Știrea Ta

Politică Administrație

Sport

Monden

Opinii Comentarii

Articole Similare